fbpx

Ο πρώην σύζυγος έστρεψε τον γιο μας εναντίον μου, με χτυπάει και θέλει να μείνει μαζί του. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Πριν από 1,5 χρόνο χώρισα και πήρα τα παιδιά μου ηλικίας 12 και 8 και πήγαμε σε άλλη πόλη να μείνουμε. Το ερώτημά μου είναι τι γίνεται όταν ο πατέρας στρέφει το μεγάλο παιδί εναντίον της μητέρας; Παρ’ όλη την άσχημη συμπεριφορά του πρώην συζύγου απέναντί μου, πότε δεν μίλησα άσχημα στα παιδιά για τον πατέρα τους.

Επίσης σε όλη αυτή τη κατάσταση με το lockdown τα παιδιά τα άφηνα περισσότερο μαζί του γιατί πίστευα ότι τους έκανα καλό. Ο πρώην σύζυγος όμως έστρεψε τον μεγάλο μου εναντίον μου, τώρα είναι 13 και με βρίζει αισχρά και σηκώνει χέρι πάνω μου και φυσικά ζητάει να πάει να μείνει με τον πατέρα του μόνιμα. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Τι μπορώ να κάνω για να φτιάξουν οι σχέσεις μας; Νιώθω ότι τον έχω χάσει και δεν το θέλω αυτό. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.


ADVERTISEMENT

Απαντά η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαρίνα Μόσχα

Συχνά βλέπουμε τους χωρισμένους γονείς να εμπλέκονται σε “συγκρούσεις αφοσίωσης”, όπου προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους το παιδί. Συνήθως τέτοιες καταστάσεις πυροδοτούνται από θυμό, από την ανάγκη να πληγώσουν τον άλλον σύντροφο καθώς νιώθουν πληγωμένοι και δεν αναγνωρίζουν το ρόλο του άλλου γονιού, ζητώντας από το παιδί την “απόλυτη αφοσίωσή του” που προσπαθούν να την επιτύχουν μέσα από άσχημους τρόπους και συκοφαντικά λόγια κατηγόριας… Ίσως υπάρχει και η ανάγκη να νιώσουν “σημαντικοί” στη ζωή του παιδιού τουλάχιστον, εφόσον δεν ήταν σημαντικοί για το άλλο μέλος του γάμου.

Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους συγκρούσεις αφοσίωσης…


ADVERTISEMENT

Συνήθως πρόκειται για γονείς που για αρκετό καιρό είχαν συγκρουσιακή ή και ανταγωνιστική σχέση, όπου τώρα την μεταφέρουν μέσω των παιδιών. Μπορεί για παράδειγμα ο πληγωμένος γονιός να θέλει να εκδικηθεί τον/την πρώην σύντροφο κερδίζοντας την αποκλειστική αγάπη των παιδιών τους… Επίσης, όταν ο γονιός δεν μπορεί να διαχωρίσει τα δικά του αρνητικά συναισθήματα για το χωρισμό και τον πρώην σύντροφο, το να κατηγορεί τον άλλο γονιό είναι στα μάτια του ενδεχομένως μία πράξη “δικαιοσύνης” για να πληρώσει το κακό που έκανε…

Τα παιδιά από την πλευρά τους μπορεί να νιώθουν άσχημα με την απουσία του μπαμπά από το σπίτι και να κυριαρχεί ο θυμός προς τη μαμά που προκάλεσε το χωρισμό… Όταν μάλιστα ανήκουν και στο ίδιο φύλο ή ταυτίζονται με τον πληγωμένο γονιό, εύκολα μπορεί να διοχετεύσουν προς τον άλλο γονιό το δικό τους θυμό…

Αναφέρετε οτι ο πρώην σύζυγος έστρεψε το γιο εναντίον σας, όπου ζητάει να μείνει με τον πατέρα του, σας βρίζει και σηκώνει και χέρι πάνω σας. Φαίνεται πως μάλλον δεν έχετε βάλει όρια στην οικογένεια και αυτό δεν πιστεύω οτι είναι μόνο τωρινή κατάσταση αλλά μάλλον ξεκινάει πολύ πριν χωρίσετε…

Δυστυχώς δεν έχω πολλά στοιχεία για το πως ήταν οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αν και ο σύζυγος σήκωνε χέρι, ποιος ήταν ο αρχηγός του σπιτιού, τους ρόλους που είχατε στην οικογένεια αλλά και πως μεγάλωναν τα παιδιά τον προηγούμενο καιρό. Όπως δεν γνωρίζω επίσης πως φέρεστε μετά το χωρισμό στα παιδιά σας, πως μιλάτε στο μεγάλο γιο σας, αν νιώθει πως τον πιέζετε, τον χειρίζεστε, κλπ.

Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως δεν έχει το δικαίωμα να σηκώνει χέρι. Η βοήθεια ειδικού θα φανεί χρήσιμη σ εαυτή την δύσκολη κατάσταση, όπου εφόσον θα έχει όλα τα στοιχεία θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Με εκτίμηση

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αίαντος 13, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλέφωνο: 6944280428
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ