fbpx

Ο πρώην σύζυγος απειλεί με μηνύσεις και αρνείται να φύγει από το σπίτι μου επειδή τον τελευταίο καιρό δεν δίνω διατροφή

ADVERTISEMENT

Μετά το συναινετικό διαζύγιο όπου ο πρώην σύζυγος έχει την επιμέλεια του ενός από τα παιδιά μας ηλικίας 17 ετών μου ζήτησε διατροφή 300 € για το παιδί γιατί υποστήριζε ότι δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα οικονομικά ενώ εκείνος ζήτησε την επιμέλεια και το ήθελε και το παιδί φυσικά.

Κάναμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και μαζί με τη διατροφή που δέχτηκα να δώσω, παραχώρησα και το σπίτι που μέναμε κατά τη διάρκεια του γάμου, το οποίο ανήκει σε εμένα, έχω την κυριότητα 100%. Τα εισοδήματά μου μειώθηκαν και δεν μπορούσα τους τελευταίους μήνες να δώσω τη διατροφή.


ADVERTISEMENT

Να προσθέσω ότι είχαμε συμφωνήσει να φύγει από το σπίτι με το τέλος του σχολικού έτους όχι όμως απαραίτητα να φύγει και το παιδί αν δεν το ήθελε.

Τώρα ο πρώην σύζυγος απειλεί να μη φύγει από το σπίτι αν δεν δώσω την διατροφή και ότι θα μου κάνει μήνυση.
Πείτε μου παρακαλώ πως μπορώ να το διαχειριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Μετά τον νόμο 4509/2017 οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν τον γάμο τους. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος, πρέπει να ρυθμίζεται η επιμέλειά, η επικοινωνία με αυτά και η διατροφή τους. Τη λύση του γάμου την βεβαιώνει ο συμβολαιογράφος, που παράλληλα επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων ενσωματώνοντάς τις σε αυτή.
Ο νόμος ορίζει επίσης, ότι όταν η βεβαίωση αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων, η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι συμφωνίες αυτές ορίζονται για 2 έτη τουλάχιστον. Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, μπορεί να ρυθμίζεται η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.

Για να απαντηθούν με ασφάλεια τα ερωτήματά σας πρέπει κάποιος να γνωρίζει πότε έλαβε χώρα το διαζύγιο, με ποια διαδικασία, εάν είναι ακόμη σε ισχύ η συμφωνία σας και τι συμπεριλαμβάνει αυτή. Ωστόσο, πρέπει, εφόσον η συμφωνία είναι σε ισχύ και αποτελεί εκτελεστό τίτλο να ληφθούν υπόψιν τα εξής: Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η καταβολή όλου του ποσού της διατροφής, είναι φρόνιμο να καταβληθεί το ποσό που μπορεί εν τοις πράγμασιν να διαθέσει ο υπόχρεος για τη διατροφή του ανηλίκου τέκνου και να αποσταλεί εξώδικη ειδοποίηση προς την άλλη πλευρά, όπου θα διατυπώνονται οι ακριβείς λόγοι της καταβολής μικρότερης διατροφής, ώστε, σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος του να είναι σε θέση να προβάλλει στο Δικαστήριο και να αποδείξει την έλλειψη δόλου, τις ιδιαίτερες συνθήκες, που αποδεδειγμένα συνέτρεχαν, για να μπορέσει να έχει επιεική μεταχείριση ή και ενδεχομένως να αθωωθεί για τη μη καταβολή της πλήρους διατροφής.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι συνήθως η παραχώρηση της χρήσης συμφωνείται για λόγους επιείκειας για ορισμένο χρονικό διάστημα και όχι εσαεί και δεν μπορεί επίσης να προβάλλεται καταχρηστικά από τον δικαιούχο.

Συνεπώς, κρίνεται απολύτως σκόπιμο να συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας, που θα έχει στην διάθεσή του όλα τα στοιχεία της υποθέσεως σας και θα σας συνδράμει στην κατεύθυνση ενδεχομένως και μιας εξωδικαστικής λύσης, δεδομένης μάλιστα και της ηλικίας του τέκνου, το οποίο είναι κοντά στην ενηλικίωση.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ