fbpx

Ο πρώην σύντροφος, μας εγκατέλειψε. Τώρα που η κόρη μου ενηλικιώθηκε μπορεί να διεκδικήσει κάτι από εκείνον;

ADVERTISEMENT

Πριν 18 χρόνια γέννησα ένα κοριτσάκι, το οποίο γεννήθηκε με λαγόχειλο-λυκόστομα. Ακολούθησαν πολλά χειρουργεία. Το παιδί το αναγνώρισε ο πατέρας του την πρώτη εβδομάδα αλλά ποτέ δεν τον ξαναείδαμε και λόγω καταστάσεων δεν τον πήγα δικαστικά ποτέ… Τώρα πια το παιδί ενηλικιώθηκε και το ερώτημα της είναι αν μπορεί να διεκδικήσει κάτι από εκείνον; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με την εξιστόρηση σας, έχετε ένα ενήλικο πλέον παιδί, αναγνωρισμένο από τον πατέρα του, ο οποίος δεν ήταν παρών στο πρόβλημα υγείας που εκείνο αντιμετώπιζε. Παρά την απουσία του, ο πατέρας είχε προβεί σε εκούσια αναγνώριση του τέκνου σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στα άρθρα 1475-1476 ΑΚ. Ειδικότερα, ο πατέρας αναγνώρισε με συμβολαιογραφική πράξη –κατόπιν δική σας συναινέσεως- το τέκνο σας. Περαιτέρω δε, το δικαίωμα προσβολής της πατρότητας έχει αποσβεστεί για τον πατέρα και τους συγγενείς του. Ωστόσο, το τέκνο σας – εάν το επιθυμεί-μπορεί εντός δύο ετών από την ενηλικίωση του να προσβάλει την πατρότητα (ΑΚ 1478).

Σε περίπτωση όμως, που το τέκνο δεν επιθυμεί να προσβάλει την πατρότητα, έχει ως προς όλα τα ζητήματα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και τους συγγενείς τους (ΑΚ 1484). Πιο συγκεκριμένα, το τέκνο μπορεί να διεκδικήσει διατροφή από τον πατέρα, εάν φοιτά σε κάποιο Πανεπιστήμιο ,ΑΤΕΙ ή Ι.Ε.Κ. Περαιτέρω δε, έχει και κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας του πατέρα και μάλιστα προηγείται έναντι σας. Βεβαίως, εάν ο πατέρας έχει και άλλα παιδιά, αναφορικά με το κληρονομικό δικαίωμα δεν προηγείται έναντι αυτών αλλά έχει ισότιμο δικαίωμα με αυτά σε ό,τι αφορά την κληρονομιαία περιουσία.

Επιλογικά, εάν το τέκνο επιθυμεί να γνωρίσει τον πατέρα του μπορεί να το επιδιώξει με κάθε τρόπο, προκειμένου να αποκτήσουν και ουσιαστικούς δεσμούς γονέα και τέκνου. Αναφορικά με κληρονομικά ζητήματα και θέματα διατροφής, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο δικηγόρο, ώστε το τέκνο σας να διεκδικήσει τα δέοντα.


ADVERTISEMENT

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ