fbpx

Ο πρώην μου είναι χρήστης χασίς και τον θεωρώ ακατάλληλο πατέρα. Πώς μπορώ να το αποδείξω στο δικαστήριο;

ADVERTISEMENT

Πριν 1 μήνα χωρίσαμε οριστικά με τον πρώην σύζυγό μου με συναινετικό διαζύγιο, έχουμε αποκτήσει μαζί 2 παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών αντίστοιχα. Στο συναινετικό έπειτα από πολλές διαμάχες συμφωνήσαμε μια μικρή διατροφή (σύμφωνα με τς πραγματικές δυνατότητές του και σύμφωνα με τις ανάγκες επιβίωσης των παιδιών μας), επίσης ορίσαμε επικοινωνία με τα παιδιά κάθε 2ο σκ, 2 φορές την εβδομάδα και γιορτές εναλλάξ, τακτική τηλεφωνική επικοινωνία κλπ, πέραν τούτου του είχα εκφράσει ότι από μεριά μου μπορεί να έχει ανοιχτή επικοινωνία οπότε θελήσει ακόμα και κάθε μέρα, οι όροι όμως που έθεσα ήταν όταν θα είναι τα παιδιά μου μαζί του να είναι σωστός απέναντι τους και ο λόγος διότι είναι χρόνια χρήστης χασίς, το οποίο ήταν και ο λόγος χωρισμού μας κλπ. Ο μεγάλος μου γιος είχε 2 φορές μια ανεπίτρεπτη συμπεριφορά απέναντι μου με βρισιές ακατάλληλες για την ηλικία του, κλωτσιές κλπ όταν γύρισε στο σπίτι μετά την επίσκεψη στον πατέρα του, επίσης πολλές φορές όταν έφερνε τα παιδιά το αμάξι του βρωμάγε χασίς λόγω του ότι πήγαινε μαζί με τα παιδιά σε φιλικό του σπίτι όπου και έκανε χρήση.

Έπειτα από αυτή τη συμπεριφορά του και αφού τον παρακάλεσα ουκ ολίγες φορές να μιλήσουμε και να του εξηγήσω τις ανησυχίες μου δεν υπήρχε κάποια ανταπόκριση από μεριάς του, αντιθέτως άρχισε να με απειλεί όταν του είπα ότι δεν θα του ξαναδώσω τα παιδιά χωρίς την παρουσία μου και αν χρειαστεί θα πάμε δικαστικώς, με απείλησε κλασικά με τη διακοπή της διατροφής, με τρόπους βίας κλπ και εκτός αυτού με βγάζει και τρελή ότι δεν ισχύει τίποτα κλπ.


ADVERTISEMENT

Τα τελευταία 3 χρόνια του έγγαμου βίου μας έκανε χρήση στο μπαλκόνι του σπιτιού μας εκβιάζοντάς με συναισθηματικά να το δεχτώ. Επίσης την ημέρα που αποφάσισα να φύγω από το σπίτι του ανακαλυψα ότι είχε φυτέψει χασίς σε μια ντουλάπα έξω στο μπαλκόνι, η οποία ήταν κλειδωμένη, φώναξα την αστυνομία. ήρθαν. όμως μέχρι να ρθουν τα είχε πετάξει όλα με αποτέλεσμα να μην βρουν τίποτα πάρα μόνο κάποια υπολείμματα από χώμα κλπ. Δεν προχώρησα σε καταγγελία γιατί με συγκράτησε ο πατέρας μου. Λάθος μου.

Πώς μπορώ να αποδείξω στο δικαστήριο ότι είναι χρόνια χρήστης χασίς και ότι πλέον είναι ακατάλληλος ώστε να πάρω την πλήρη κηδεμονία ή έστω να τα βλέπει μόνο παρουσία μου χωρίς διανυκτέρευση στο σπίτι του τα παιδιά μας;


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Κατά τη διάταξη του άρθρου 1520 του ΑΚ, ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας μ’ αυτό και στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων του ανηλίκου, ως προς την άσκηση του ανωτέρω δικαιώματος, το δικαστήριο καθορίζει τον τρόπο κατά τον οποίο θα γίνεται η επικοινωνία.

Στην περίπτωσή, που ο πατέρας είναι ακατάλληλος πλέον για επικοινωνία ή ασκεί αυτή με μη προσήκοντα τρόπο, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η απόφαση, βάσει της οποίας ορίστηκε το δικαίωμα αυτό, καθ` όσον σύμφωνα με το άρθρο 1536 ΑΚ, οι αποφάσεις, που είναι σχετικές με τη γονική μέριμνα και το δικαίωμα επικοινωνίας στο μέτρο, που περιλαμβάνουν ρύθμιση για μελλοντικό χρόνο, υπόκεινται σε ανάκληση ή μεταρρύθμιση, αν μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδόθηκαν, μετά από αίτηση του γονέα ή πλησιέστερου συγγενούς, αρμόδιο δε δικαστήριο είναι εκείνο, που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και που κρίνει κατά την ίδια διαδικασία. Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα δικαστικής προστασίας σε κάθε περίπτωση, που μεταβλήθηκαν οι συνθήκες και το αληθές συμφέρον του ανηλίκου υπαγορεύει  διαφορετική ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας.

Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, που διατάσσουν την ανάκληση ή την μεταρρύθμιση της απόφασης λχ, όταν διαπιστώνονται ψυχολογικά προβλήματα ή η κατάσταση της υγείας επιβάλλει διαφορετική ρύθμιση και γενικά το δικαστήριο με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου οφείλει να προσαρμόσει την απόφαση στις νέες συνθήκες. Για να δεχθεί, όμως, όπως είναι λογικό, το δικαστήριο, ότι επήλθε μεταβολή των περιστατικών, πρέπει να αποδειχθούν τα περιστατικά, που τη στηρίζουν.

Στην περίπτωσή σας θα ήταν φρόνιμο να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα Ανηλίκων και να θέσετε το πρόβλημα, ώστε να διαταχθεί κοινωνική έρευνα για τις συνθήκες ζωής του πατέρα. Εάν αποδειχθούν γεγονότα και καταστάσεις, δύναται ο ίδιος ο Εισαγγελέας να κινήσει διαδικασία ακόμη και αφαίρεσης της γονικής μέριμνας υπό προϋποθέσεις, εάν λχ κινδυνεύει το ίδιο το τέκνο.

Επίσης, εάν θεωρείτε ότι το τέκνο εκτίθεται σε κίνδυνο, λόγω της χρήσης εκ μέρους του πατέρα εξαρτησιογόνας ουσίας, τότε μπορείτε να υποβάλλετε και μηνυτήρια αναφορά για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, που αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε περίπτωση καταδίκης του θα είναι πιο εύκολη η αφαίρεση της γονικής μέριμνας ή η ρύθμιση της επικοινωνίας με παρουσία σας.

Αποδεικτικό μέσο ως γνωστό τόσο στο αστικό, όσο και στο ποινικό δικαστήριο αποτελεί και η μαρτυρική  κατάθεση προσώπου, που γνωρίζει τα γεγονότα και τις συνήθειες του πατέρα.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ