fbpx

Ο πρώην κάνει απανωτές μηνύσεις ότι αρνούμαι την επικοινωνία του με το παιδί. Πώς θα γλιτώσω το αυτόφωρο;

ADVERTISEMENT

Ο πρώην σύζυγος δεν τηρεί τη δικαστική απόφαση επικοινωνίας με το παιδί και μου κάνει συνεχόμενες μηνύσεις ότι εγώ αρνούμαι την επικοινωνία με αποτέλεσμα να φοβάμαι να κυκλοφορήσω στο δρόμο με το παιδί μου γιατί υπάρχει η διαδικασία του αυτοφώρου και φυσικά κάποια στιγμή θα γίνουν ποινικά. θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να είμαι καλυμμένη: πρώτον να μην περάσω την διαδικασία του αυτοφώρου και δεύτερον να αποδείξω μετέπειτα στο δικαστήριο ότι δεν έχω παρεμποδίσει ποτέ την επικοινωνία του πατέρα με του παιδιού.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη


ADVERTISEMENT

Στις παράπλευρες απώλειες του χωρισμού ενός ζευγαριού, η πιο σημαντική επίπτωση είναι η απώλεια καθημερινής επαφής του ενός γονέα που δεν έχει την επιμέλεια με το παιδί. Ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια έχει τη φροντίδα του ενώ ό άλλος γονέας, με τον οποίο δεν ζει μαζί το παιδί, έχει το δικαίωμα επικοινωνίας.

Συχνά ο τρόπος και ο χρόνος της επικοινωνίας ορίζεται από το Δικαστήριο, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου. Στόχος του Δικαστή είναι η ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μέσα από την επαφή και με τους δύο γονείς και ειδικότερα η διατήρηση του ψυχικού δεσμού μεταξύ γονέα και τέκνου και η ευχέρεια παρακολουθήσεως της όλης καταστάσεως του. Με γνώμονα τα ανωτέρω το Δικαστήριο ορίζει συγκεκριμένες μέρες και ώρες επικοινωνίας με τον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια δίδοντας με αυτό τον τρόπο συγκεκριμένο περιεχόμενο στο δικαίωμά του.

Η κατά τα ανωτέρω δικαστικώς αναγνωρισμένη επικοινωνία αποτελεί δικαίωμα του γονέα όχι όμως και υποχρέωση του. Δεν υφίσταται δηλαδή από το νόμο υποχρέωση επικοινωνίας, διότι ο νομοθέτης θεώρησε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί με εξαναγκασμό μια τέτοιου είδους υποχρέωση, προκειμένου να διαφυλάξει υγιείς και ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνων και επομένως εναπόκειται στο ίδιο τον γονέα αν θέλει να το ασκήσει. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις ο γονέας δεν ακολουθεί ακριβώς τις ώρες και τις μέρες που ορίζονται από το δικαστήριο. Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται όταν ο έχων το δικαίωμα επικοινωνίας γονέας δεν ασκεί τούτο με σύνεση και λογική επιλέγοντας να εμφανίζεται για επικοινωνία ώρες μετά τη καθορισμένη. Προβληματισμός υπάρχει στο κατά πόσο ο έτερος γονέας έχει την υποχρέωση να περιμένει ώστε να παραδώσει το παιδί πολύ πέραν της καθορισμένης ώρας, ιδιαίτερα όταν το τελευταίο είναι σε μικρή ηλικία. Σε τελική ανάλυση ερώτημα προκύπτει πότε ο έχων την επιμέλεια γονέας δεν συμμορφώνεται με το περιεχόμενο δικαστικής απόφασης που καθορίζει επικοινωνία με το τέκνο.


ADVERTISEMENT

Με τον Ν. 4619/11-6-2019 η ανωτέρω συμπεριφορά τυποποιήθηκε στο άρθρο 169Α ΠΚ. το οποίο ορίζει ότι «Όποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής ή εισαγγελικής απόφασης σχετική με ……….. την επικοινωνία με το τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή»
Στην ελληνική έννομη τάξη πάγια είναι η θέση της νομολογίας πως «εκτός από απλές υποδείξεις, ο υπόχρεος γονέας δεν έχει νομική υποχρέωση να κάμψει την άρνηση του τέκνου του πειθαναγκάζοντάς το προς το σκοπό αυτό με κάθε μέσο». Άλλωστε, για να υπάρξει παρεμπόδιση επικοινωνίας από τον υπόχρεο γονέα πρέπει αυτός να ενήργησε από πρόθεση π.χ. όταν παροτρύνει και γενικά εξωθεί το παιδί να αρνηθεί την επικοινωνία. Μόνη η άρνηση του τέκνου να επικοινωνήσει με τον άλλον γονέα, για λόγους που αφορούν το ίδιο, δεν οφείλεται κατ` ανάγκη, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, σε επίδραση του γονέα που είναι υποχρεωμένος να ανέχεται την επικοινωνία. Είναι φυσικό ότι η μη τήρηση των ορίων επικοινωνίας που επιβάλλει η απόφαση καθιστά δύσκολη την ανοχή της επικοινωνίας από τον υπόχρεο γονέα. Δεν αντέχει στη λογική να υπάρχει υποχρέωση του υπόχρεου γονέα να αναμένει πότε ο έτερος γονέας θα έρθει για να παραλάβει το τέκνο και μάλιστα, όπως πολύ συχνά γίνεται, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για την τυχόν καθυστέρηση. Για τη καταδίκη λοιπόν σε μη συμμόρφωση στο περιεχόμενο δικαστικής απόφασης πρέπει να αποδειχθεί η πρόθεση του γονέα να παρεμποδίσει την επικοινωνία. Το βάρος απόδειξης σ΄ αυτή τη περίπτωση έχει ο μηνυτής καθώς αυτός είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει και να αποδείξει στο Δικαστήριο όλα εκείνα τα πραγματικά περιστατικά που φανερώνουν αυτή τη πρόθεση το υπόχρεου γονέα και όχι του υπόχρεου γονέα να αποδείξει ότι δεν παρεμποδίζει την επικοινωνία.

Δυστυχώς οι κακές σχέσεις μεταξύ των γονέων που διαμορφώνονται μετά τη διάσταση οδηγούν στη κατάθεση μηνύσεων για λόγους εκδίκησης. Συχνά οι Δικαστές έρχονται στη δυσάρεστη θέση να έχουν μπροστά τους πρώην συζύγους με έλλειμμα επικοινωνίας όσον αφορά το μέλλον των παιδιών τους και καλούνται να λύσουν αυτοί μέρος των προβλημάτων τους. Τρόπος να αποφύγει κάποιος τη διαδικασία του αυτοφώρου δεν υπάρχει καθώς η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει το φερόμενο στη μήνυση δράστη μέσα στα πλαίσια του.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ