fbpx

Ο πρώην έμεινε στις ΗΠΑ και εμείς ήρθαμε Ελλάδα. Αν καταφύγω στο δικαστήριο μπορώ να διεκδικήσω επιμέλεια και διατροφή;

ADVERTISEMENT

Εδώ και ένα χρόνο ζω μόνιμα στην Ελλάδα με το ανήλικο παιδί μου. Ζούσαμε στην Αμερική με το σύζυγό μου αλλά ξαφνικά μας εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε. Έπειτα από κάποιο διάστημα παραμονής μου εκεί, αποφάσισα να πάρω το παιδί μου και να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα στους γονείς μου. Το ερώτημα μου είναι, πως θα μπορέσω να πάρω με δικαστική απόφαση την επιμέλεια-γονική μέριμνα αλλά και διατροφή για το ανήλικο παιδί μου; Προσφάτως που τον έψαξα και στην Ελλάδα μου είπαν συγγενικά του πρόσωπα ότι είναι ακόμη στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση τι μπορώ να κάνω; Θα έχω αποτέλεσμα εάν καταφύγω στο δικαστήριο; Θα μπορέσω να διεκδικήσω επιμέλεια-γονική μέριμνα αλλά και διατροφή όταν δεν γνωρίζω την διεύθυνση του εκεί;

Η απάντηση σας είναι πολύτιμη.


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Αν και δεν μας δίνετε πολλά στοιχεία αναφορικά με την ιθαγένεια του συζύγου σας και του ανήλικου τέκνου σας, εικάζοντας ότι έχουν την Ελληνική ιθαγένεια λεκτέα είναι τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 18του Αστικού Κώδικα «Οι σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνου ρυθμίζονται κατά σειρά: 1. από το δίκαιο της τελευταίας κοινής ιθαγένειάς τους 2. από το δίκαιο της τελευταίας κοινής συνήθους διαμονής τους 3. από το δίκαιο της ιθαγένειας του τέκνου»


ADVERTISEMENT

Περαιτέρω στο άρθρο 134 παρ.1 ΚΠολΔ ορίζεται ότι «Αν το πρόσωπο στο οποίο γίνεται η επίδοση διαμένει ή έχει την έδρα του στο εξωτερικό, η επίδοση γίνεται στον εισαγγελέα του δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί ή πρόκειται να εισαχθεί η δίκη ή σ’ αυτό που εξέδωσε την επιδιδόμενη απόφαση και για δίκες στο Ειρηνοδικείο, στον Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το Ειρηνοδικείο. Για έγγραφα που αφορούν την εκτέλεση, η επίδοση γίνεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στην περιφέρεια του οποίου γίνεται η εκτέλεση, και για εξώδικες πράξεις, στον εισαγγελέα της τελευταίας στο εσωτερικό κατοικίας ή γνωστής διαμονής του παραλήπτη της επίδοσης και αν δεν υπάρχει κατοικία ή γνωστή διαμονή στο εσωτερικό, η επίδοση γίνεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της πρωτεύουσας», ενώ στο άρθρο 135 ΚΠολΔ ορίζεται ότι «1. Αν είναι άγνωστος ο τόπος ή η ακριβής διεύθυνση διαμονής εκείνου προς τον οποίο πρέπει να γίνει η επίδοση, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 134 και συγχρόνως δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, από τις οποίες η μια πρέπει να εκδίδεται στην Αθήνα και η άλλη στην έδρα του δικαστηρίου, διαφορετικά και η άλλη πρέπει να εκδίδεται στην Αθήνα, ύστερα από υπόδειξη του εισαγγελέα στον οποίο γίνεται η επίδοση, περίληψη του δικογράφου που κοινοποιήθηκε.

Η περίληψη συντάσσεται και υπογράφεται από εκείνον που ενεργεί την επίδοση και πρέπει να αναφέρει το ονοματεπώνυμο των διαδίκων, το είδος του δικογράφου που επιδόθηκε, το αίτημά του και, προκειμένου για απόφαση, το διατακτικό, το δικαστήριο στο οποίο εκκρεμεί ή πρόκειται να εισαχθεί η δίκη ή τον υπάλληλο που ενεργεί την εκτέλεση και, αν εκείνος προς τον οποίο γίνεται η επίδοση καλείται να εμφανιστεί ή να ενεργήσει ορισμένη πράξη, πρέπει να αναφέρεται ο τόπος και ο χρόνος εμφάνισης, καθώς και το είδος της πράξης. 2. Όποιος επισπεύδει την επίδοση σε πρόσωπο άγνωστης διαμονής, μπορεί να δημοσιεύσει σε εφημερίδες προσκλήσεις προς καθέναν που γνωρίζει τον τόπο και τη συγκεκριμένη διεύθυνση διαμονής εκείνου προς τον οποίο πρέπει να γίνει η επίδοση, να ανακοινώσει ενυπογράφως τα στοιχεία αυτά με αναφορά της συγκεκριμένης διεύθυνσής του, στη γραμματεία του Πρωτοδικείου Αθηνών ή του πρωτοδικείου της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του. Ως προς τις εφημερίδες εφαρμόζεται ανάλογα η παράγραφος 1 του άρθρου αυτού.

Ο προσδιορισμός τους γίνεται από τον Εισαγγελέα, που είναι αρμόδιος σύμφωνα με το άρθρ. 134 παράγραφος 1, ύστερα από αίτηση εκείνου που επισπεύδει την επίδοση. Οι δημοσιεύσεις γίνονται σε εμφανές μέρος των εφημερίδων και μάλιστα σε δύο φύλλα που απέχουν μεταξύ τους οκτώ ημέρες. Στις προσκλήσεις που δημοσιεύονται με τον τρόπο αυτόν δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεται ο λόγος, για τον οποίο ζητούνται τα στοιχεία. Αν, ύστερα από οκτώ ημέρες μετά την τελευταία δημοσίευση, δεν φτάσει ανακοίνωση σε καμιά από τις γραμματείες αυτές, ισχύει το τεκμήριο ότι ο τόπος ή η συγκεκριμένη διεύθυνση διαμονής του παραλήπτητ ης επίδοσης είναι άγνωστα και η ανταπόδειξη αποκλείεται. 3. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις που το Υπουργείο Εξωτερικών βεβαιώσει ότι δεν είναι δυνατή η αποστολή του εγγράφου σε πρόσωπο που διαμένει ή εδρεύει στο εξωτερικό».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι αν «αννοούνται» τα ίχνη του συζύγου σας στις ΗΠΑ ή «αρνούνται» τα συγγενικά του πρόσωπα να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο της διαμονής του, μπορείτε να απευθυνθείτε ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου σας και να ρυθμίσετε τα θέματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την άσκηση της επιμέλειας -γονικής μέριμνας αλλά και τον καθορισμό διατροφής, εφόσον υφίσταται κοινή ιθαγένεια ή το τέκνο έχει την ελληνική ιθαγένεια και με την καθοδήγηση του νομικού σας συμπαραστάτη να συντάξετε και επιδώσετε τα σχετικά δικόγραφα στον σύζυγό σας ακολουθώντας την διαδικασία που ορίζεται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τα αγνώστου διαμονής άτομα.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ