fbpx

Ο πρώην έχει 6 μήνες να δει το παιδί και τώρα νομικά θα μπορεί να το παίρνει. Πώς θα επηρεάσει την ψυχολογία του;

ADVERTISEMENT

Ανύπαντρη μητέρα ενός αγοριού, με το μπαμπά του παιδιού χωρίσαμε όταν ήμουν τριών μηνών έγκυος, δεν ήθελε το βάρος των ευθυνών. Μετά που γέννησα όταν ήδη το μωρό ήταν έξι μηνών, κατέθεσα αγωγή αναγνώρισης πατρότητας. Με τα πολλά το αναγνώρισε. Δεν έκανε αίτημα επικοινωνίας παρά μόνο όταν το παιδί έφτασε δυόμισι ετών. Η απόφαση λέει για τους πρώτους έξι μήνες και για να γνωριστούν θα το βλέπει κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο για τέσσερις ώρες το Σάββατο και επτά ώρες την Κυριακή, επιπλέον καθημερινή επικοινωνία δια τηλεφώνου. Μετά το εξάμηνο θα το έπαιρνε κανονικά για διανυκτερεύσεις σπίτι του. Εγώ όχι μόνο δεν την παρεμπόδισα αλλά μόνο πάρτι που δεν έκανα. Όμως δεν την τηρεί αυτός,.

Ένα Σάββατο ήρθε όταν βγήκε η απόφαση και δεύτερο Σάββατο δύο μήνες μετά. Τηλέφωνο δεν πήρε ποτέ όλο τον καιρό και τώρα μετά από έξι μήνες πήρε πρώτη φορά. Για να το δει ούτε λόγος. Εν τω μεταξύ με ενημέρωσε με μήνυμα ότι παντρεύτηκε και γεννήθηκε τώρα το άλλο του παιδί. Το θέμα μου είναι ότι τώρα αλλάζει η απόφαση διότι έχουν περάσει οι έξι μήνες και θα πρέπει να παίρνει τον μικρό που είναι μόλις τριών σε άλλη πόλη με έναν πατέρα που δεν ξέρει και με ανθρώπους που δεν ξέρει.


ADVERTISEMENT

Βρισκόμαστε και σε περίοδο καραντίνας και δεν μπορώ να κάνω μεταρρύθμιση απόφασης. Και το άλλο είναι ότι πήρε τηλέφωνο μετά από τόσους μήνες που έχει βγει η απόφαση για να προκαλέσει ταραχή κυρίως τώρα που υπάρχει η ταραχή της πανδημίας. Να σημειωθεί πως στο τηλεφώνημα ούτε καν ρώτησε τι κάνει το παιδί ούτε να ενδιαφερθεί πως περνάει την ημέρα του στην καραντίνα.

Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού αν τον παίρνει χωρίς να γνωρίζονται;

Απαντά η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαρίνα Μόσχα


ADVERTISEMENT

Πρώτα από όλα χρειάζεται με τον δικηγόρο σας να δείτε νομικά τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν έχω καταλάβει αν θέλει να παίρνει τώρα το παιδί με την πανδημία ή αν απλά πήρε ένα τηλέφωνο. Ασφαλώς και χρειάζεται μία σταθερή παρουσία για να μπορεί το παιδί να αναπτύξει συναισθηματικό δεσμό μαζί του. Θα μπορούσε λοιπόν, να κάνει έστω βιντεοκλήσεις και να του μιλάει ώστε σταδιακά να αναπτυχθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσά τους και να έρθουν λίγο πιο κοντά. ΑΝ το παιδί δεν νιώθει άνετα μαζί του είναι πιθανό να μην θέλει να πάει, καθώς δεν λειτουργούν με βάση το είναι λογικό ή τι πρέπει τα παιδιά αλλά με αυτό που αισθάνονται.

Μιλήστε λοιπόν μαζί του ήρεμα όμως, και συζητήστε τι θα μπορούσε να κάνει και εκείνος για να δεθεί μπαμπάς και γιος, τώρα μάλιστα που έχει και το δεύτερο παιδάκι του ίσως νιώθει την ανάγκη να έρθει πιο κοντά και το δικό σας!

Με εκτίμηση

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αίαντος 13, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλέφωνο: 6944280428
Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ