fbpx

Ο πρώην σύζυγος δεν δίνει διατροφή. Έχει δική του επιχείρηση και 4 αυτοκίνητα. Πώς να κινηθώ;

ADVERTISEMENT

Ο εν διαστάσει σύζυγός μου δεν έχει επικοινωνία, ίχνος ενδιαφέροντος για τη μικρή μας κόρη 5 ετών κι εννοείται δεν έχει καταβάλει ποτέ διατροφή.

Έχουν γίνει μηνύσεις και τρία δικαστήρια όπου έχει βγει ένοχος.


ADVERTISEMENT

Πρόσφατα έμαθα ότι εδώ και τρία χρόνια άνοιξε επιχείρηση με έδρα τη νέα του κατοικία και έχει στην κατοχή του τέσσερα αυτοκίνητα (στα δύο έχει καταθέσει πινακίδες).

Πώς μπορώ να διεκδικήσω τις οφειλόμενες διατροφές;

Πώς πρέπει να κινηθώ ώστε να συμμορφωθεί γιατί δεν έχω λάβει καμία κύρωση ασυνέπειας των υποχρεώσεων του.


ADVERTISEMENT

Ζει και βασιλεύει ανενόχλητος και το κυριότερο, δίχως ίχνος τύψεων ή μετανοίας προς το παιδί του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Ένα από τα θέματα που επιβάλλεται να ρυθμιστούν κατά τη διάσταση των συζύγων και το διαζύγιο είναι εκείνο της διατροφής των ανηλίκων τέκνων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1486 τα ανήλικα παιδιά έχουν δικαίωμα διατροφής καθώς τα ίδια δεν μπορούν να διαθρέψουν τον εαυτό τους όταν δεν διαθέτουν δική τους περιουσία που να αποφέρει εισόδημα ούτε βεβαίως εργασία από την οποία να εξοικονομούν μηνιαίο εισόδημα.

Η υποχρέωση διατροφής των ανήλικων παιδιών τους το ύψος και ο τρόπος καταβολής της, όταν οι γονείς διαφωνούν θα ρυθμιστεί στην περίπτωση αυτή με απόφαση του Δικαστηρίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο ΑΚ 1493 το μέτρο της διατροφής καθορίζεται αφενός από τις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών και περιλαμβάνει την αναλογία τους στις λειτουργικές δαπάνες της κατοικίας όπου αυτά διαμένουν με το γονέα που έχει την επιμέλεια, τα έξοδα για τη διατροφή τους, τα δίδακτρα που καταβάλλονται για την εκπαίδευση τους, τις τυχόν εξωσχολικές δραστηριότητες ,τις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την ψυχαγωγία τους, την μετακίνηση τους κλπ.

Δυστυχώς παρά την νομοθετική ρύθμιση της διατροφής των ανήλικων παιδιών αποτελεί πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ο υπόχρεος γονέας σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, να μην συμμορφώνεται στην νόμιμη υποχρέωση του με συνέπεια για την είσπραξη της διατροφής να πρέπει να γίνει ειδική διαδικασία η οποία ονομάζεται αναγκαστική εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που υποχρεώνει τον γονέα στην καταβολή διατροφής για τα ανήλικα παιδιά του.

Η διαδικασία αυτή ξεκινά με την επίδοση αντιγράφου του απογράφου της απόφασης, εάν πρόκειται για απόφαση οριστικής διατροφής ή απόφασης ασφαλιστικών μέτρων με επιταγή προς πληρωμή, ένα έγγραφο που συντάσσεται από το δικηγόρο και περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλόμενων μέχρι εκείνη τη στιγμή διατροφών, τους τόκους των διατροφών που δεν έχουν καταβληθεί και διάφορα άλλα ποσά.

Εάν ο υπόχρεος της διατροφής δεν συμμορφωθεί προς το περιεχόμενο της επιταγής προς πληρωμή και δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα , τότε ο δικαιούχος γονέας μπορεί να προχωρήσει στην διαδικασία της κατάσχεσης της ακίνητης ή της κινητής περιουσίας του οφειλέτη γονέα.

Ειδικότερα όταν δεν υπάρχουν ακίνητα προς κατάσχεση, ο δικαιούχος σύζυγος μπορεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο ΚΠολΔ 953 να προχωρήσει σε κατάσχεση η οποία μπορεί να γίνει στα κινητά πράγματα που βρίσκονται στα χέρια του οφειλέτη γονέα ή ακόμη και στα χέρια μεσεγγυούχου, όταν έχει προηγηθεί ήδη άλλη κατάσχεση.

Ο τρόπος κατάσχεσης των κινητών πραγμάτων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο ΚΠολΔ 954, με την αφαίρεση του πράγματος από τον δικαστικό επιμελητή και τη σύνταξη έκθεσης κατάσχεσης, στην οποία μεταξύ άλλων στοιχείων αναφέρεται και η αξία πρώτης προσφοράς καθώς και η ημερομηνία του πλειστηριασμού ενώπιον συμβολαιογράφου.

Επίσης εις βάρος του οφειλέτη γονέα μπορεί να γίνει και κατάσχεση εις χείρας τρίτου η οποία προβλέπεται στα άρθρα ΚΠοΛΔ 982 επ. να κατάσχει δηλαδή τις χρηματικές απαιτήσεις του υπόχρεου γονέα κατά τρίτων, όπως κατάσχεση στα χέρια πιστωτικού ιδρύματος, δηλαδή σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί ο υπόχρεος γονέας για τους οποίους μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο ΚΠοΛΔ 983 δεν υφίσταται έναντι του κατασχόντος το απόρρητο των καταθέσεων.

Η κατάσχεση στα χέρια τρίτου γίνεται με τη σύνταξη από το δικηγόρο κατασχετηρίου εγγράφου εις χείρας τρίτου που θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και επίδοση του κατασχετηρίου με δικαστικό επιμελητή στον τρίτο και τον οφειλέτη.

Από την επίδοση αυτή ,σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο ΚΠολΔ 984, απαγορεύεται και είναι άκυρη υπέρ του κατασχόντος γονέα η εξόφληση από τον τρίτο της κατασχημένης απαίτησης.

Στην περίπτωση αυτή η Τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος τρίτος στον οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση θα πρέπει να δηλώσει με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο ΚΠολΔ 985 ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου εάν υπάρχει ή όχι η απαίτηση.

Επομένως στην δική σας προσωπική περίπτωση εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση που ορίζει ποσό διατροφής και αποδεδειγμένα δεν προκύπτει ότι το ποσό αυτό της διατροφής έχει καταβληθεί και ο υπόχρεος της διατροφής διαθέτει κινητά πράγματα όπως αυτοκίνητα στο όνομα του ή η επιχείρηση την οποία διατηρεί είναι ατομική του επιχείρηση μπορεί να κινηθεί εκ μέρους σας η διαδικασία της κατάσχεσης των κινητών πραγμάτων του οφειλέτη ή η διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ο υπόχρεος γονέας διατηρεί στο όνομα του σε πιστωτικά ιδρύματα δηλαδή σε Τράπεζες.

Η διαδικασία έχει κάποιο κόστος εφόσον όμως το ποσό το οποίο προσδοκάτε να εισπράξετε είναι αρκετά μεγάλο πρέπει να προχωρήσετε διότι και μόνο η επίδοση των δικαστικών αποφάσεων με επιταγή προς πληρωμή ενδεχομένως να είναι αρκετή ώστε να του ασκήσει πίεση και να τον υποχρεώσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του φοβούμενος τις συνέπειες για τα αυτοκίνητα ή για την επιχείρηση του.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ