fbpx

Ο πρώην σύντροφος μας έδιωξε με την Αστυνομία. Τώρα θέλει να αναγνωρίσει το παιδί και ζητά συνεπιμέλεια. Γίνεται αυτό;

| 15 Ιανουαρίου 2022
ADVERTISEMENT

Είμαι άγαμη μητέρα ενός μωρού δύο ετών.

O σύντροφός μου δεν αναγνώρισε το μωρό και σε καυγά μας με έδιωξε από το σπίτι με την αστυνομία λέγοντας ότι η κυρία έμενε εδώ με το παιδί της.


ADVERTISEMENT

Έφυγα και μετά αποφάσισε ότι θέλει να αναγνωρίσει το παιδί.

Εγώ δεν θέλω τίποτα από αυτόν τον άνθρωπο γιατί εκτός των άλλων είναι και χρήστης χασίς και τώρα λέει που άλλαξαν οι νόμοι μπορεί να έχει και συνεπιμέλεια και ότι θα παίρνει το παιδί και θα κάνει ό, τι θέλει. Μπορεί να γίνει αυτό; Έλεος.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Στον Αστικό Κώδικα ορίζεται ότι τα είδη της αναγνώρισης τέκνου από τον πατέρα του είναι δύο: η εκούσια και η δικαστική αναγνώριση.

Στο άρθρο 1475 του Αστικού Κώδικα περιγράφεται η διαδικασία της εκούσιας αναγνώρισης τέκνου από τον βιολογικό πατέρα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1475 ρητά ορίζει ότι «Ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ` αυτό και η μητέρα.

Αν η μητέρα έχει πεθάνει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, η αναγνώριση γίνεται με μόνη τη δήλωση του πατέρα.».

Επιπλέον, στο άρθρο 1476 του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι «Η συναίνεση της μητέρας, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, παρέχεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου.

Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Ανάκληση των δηλώσεων είναι ανίσχυρη.».

Αν όμως, ενώ ο πατέρας επιθυμεί να αναγνωρίσει το τέκνο, η μητέρα δεν συναινεί στην αναγνώριση, προβλέπεται στο άρθρο 1479 του Αστικού Κώδικα το δικαίωμα δικαστικής αναγνώρισης του πατέρα («Όταν η μητέρα αρνείται την προβλεπόμενη από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1475 συναίνεσή της, δικαίωμα δικαστικής αναγνώρισης έχουν επίσης ο πατέρας»).

Η αγωγή του πατέρα (ή των γονέων του), ασκείται κατά της μητέρας ή των κληρονόμων της.

Επομένως, στη δική σας περίπτωση, παρά το γεγονός ότι δε συμφωνείτε στην αναγνώριση του παιδιού σας από τον πρώην σύντροφό σας, αν αυτός είναι ο βιολογικός του πατέρας, νομιμοποιείται ενεργητικά να επιδιώξει τη δικαστική αναγνώριση του τέκνου σας, ασκώντας αγωγή εναντίον σας.

Ως προς τη συνεπιμέλεια, με τον νέο νόμο του οικογενειακού δικαίου Ν.4800/2021, καθιερώνεται το δικαίωμα και η υποχρέωση και για τους δύο γονείς για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας, βάσει του άρθρου 1510 του Αστικού Κώδικα.

Ωστόσο, στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 1510 ΑΚ προβλέπεται η περίπτωση έκπτωσης του ενός γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας και άσκηση αυτής αποκλειστικά από τον άλλο.

Επιπλέον, στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 1511 του Αστικού Κώδικα προβλέπεται ότι το δικαστήριο αποφασίζει για την ανάθεση και τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας, έχοντας ως γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου.

Παράλληλα, στο άρθρο 1514 του ΑΚ προβλέπεται η παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Συγκεκριμένα, αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει σε διαμεσολαβητή και αν διαφωνούν οι γονείς αποφασίζει το δικαστήριο.

Αντίστοιχα, ενώ ο γονέας με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας, βάσει του άρθρου 1520 ΑΚ, το δικαστήριο μπορεί να αποκλείσει ή να περιορίσει την επικοινωνία για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους.

Στη δική σας περίπτωση, ακόμα και αν ο πρώην σύντροφός σας επιτύχει τη δικαστική αναγνώριση του τέκνου σας, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ασκείται από κοινού η επιμέλεια του τέκνου σας, καθότι ο πατέρας μπορεί να κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ακατάλληλος για την άσκηση αυτού του λειτουργήματος.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών (χασίς) αποτελεί ορισμένες φορές ένα δύσκολο αποδεικτικό ζήτημα, που αν αποδειχθεί και ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, θα μπορούσε να υποστηρίξει τον ισχυρισμό σας για ακαταλληλότητα του πρώην συντρόφου σας ως προς τη συνεπιμέλεια του τέκνου σας.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ