fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου όταν το παίρνει στις γιορτές δεν με αφήνει να μιλάω στο τηλέφωνο μαζί του

ADVERTISEMENT

Ο πατέρας του μικρού μας όταν είναι με τον μικρό μας 4-5 χρονών Χριστούγεννα Πάσχα καλοκαίρι δε με αφήνει να επικοινωνώ μαζί του καθόλου, αγνοεί μηνύματα μου .

Τι θα γίνει το καλοκαίρι που θα έχει ένα μήνα επικοινωνία με τον μικρό; Θα κάνω 31 μέρες να μιλήσω μαζί του .;;


ADVERTISEMENT

Η απόφαση επικοινωνίας του αναφέρει καθημερινη τηλέφωνικη επικοινωνία ακόμη κ όταν ο μικρός είναι μαζί μου εορτές διακοπές… Είναι αυτονόητο ότι έχω κ εγώ καθημερινη τηλέφωνικη επικοινωνία μαζί του κ παρανόμως μου την στερεί;

Και εάν ναι , πώς μπορώ να φροντίσω νομίμως να εφαρμόσει τον νόμο και να μιλάω μαζί με τον μικρό μας ;;


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 1511 του ΑΚ “Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου”. Μάλιστα, στην επόμενη παράγραφο του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται, όταν υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάρρηξης των σχέσεών του με καθέναν από αυτούς. Σ’ αυτόν τον στόχο πρέπει να κατευθύνεται και κάθε απόφαση του δικαστηρίου, όταν καλείται να αποφασίσει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Μάλιστα ορίζεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου συνεκτιμά παραμέτρους, όπως την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες, που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν στο τέκνο.

Επίσης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 1512 του ΑΚ “Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων”.
Επομένως, θα μπορούσατε, σε μια προσπάθεια εξώδικης διευθέτησης της διαφοράς, να θέσετε υπόψιν στον πατέρα του τέκνου σας τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, καθώς και ότι η στέρηση της επικοινωνίας δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του τέκνου, που έχει ανάγκη την καθημερινή αίσθηση της παρουσίας και των δύο γονέων στην ζωή του.

Εξάλλου, θα μπορούσε, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να θεωρηθεί καταχρηστική η άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας εκ μέρους του πατέρα, διότι αποστερεί στο τέκνο την επικοινωνία με το πρόσωπο, που έχει την επιμέλεια αυτού. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι δυνατόν να στοιχειοθετηθεί η βάση μιας αγωγής ανάκλησης/ μεταρρύθμισης της απόφασης επικοινωνίας από το δικαστήριο, που την εξέδωσε, ώστε να ληφθεί υπόψιν η συμπεριφορά αυτή και να προσαρμοστεί αναλόγως η απόφαση με ειδική πρόβλεψη ως προς το δικαίωμα σας αυτό ή με περιορισμούς ως προς τα δικαιώματα επικοινωνίας του πατέρα, λόγω της καταχρηστικής άσκησης της γονικής μέριμνας εκ μέρους του.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ