fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου δίνει 50 ευρώ διατροφή και δεν επικοινωνεί με το παιδί. Μπορώ να του πάρω και τη γονική μέριμνα;

ADVERTISEMENT

Έχω πάρει την επιμέλεια με απόφαση δικαστηρίου εδώ και 6 χρόνια.

Ο πατέρας του παιδιού μου έχει να το δει από τότε.


ADVERTISEMENT

Παρά τις προσπάθειες μου να έρθει σε επικοινωνία με το παιδί δεν το κάνει.

Βάζει μόνο 50 ευρώ το μήνα διατροφή από τα 200 που έβγαλε το δικαστήριο. 

Μπορώ να του πάρω και τη γονική μέριμνα?


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Σύμφωνα με το άρθρο  ΑΚ 1510, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Ν.4800/2021 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η  μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού και εξίσου. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1511 όπως  ισχύει μετά την τροποποίηση του από το   Ν.4800/2021 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι : +

]\Π{“¥ 6

1. Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

  1. Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1513,όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο  6 του Ν. 4800/2021 στις περιπτώσεις διαζυγίου και  εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Σύμφωνα δε  με το άρθρο ΑΚ 1514 όπως αυτό αντικαταστάθηκε  από το άρθρο 8 του Ν.4800/2021  αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σε αυτήν ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς προσφεύγει σε διαμεσολάβηση, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, όπως ο νόμος ορίζει. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το δικαστήριο.3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα.

Τέλος σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1532 αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως μεταξύ άλλων α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων. Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις  αυτές, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα.

Στη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση η οποία διέπεται από τις διατάξεις που ίσχυαν πριν το  Ν.4800/2021 σας έχει ανατεθεί αποκλειστικά η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου σας με δικαστική απόφαση. Εφόσον η απόφαση αυτή έχει καταστεί αμετάκλητη  δεν μπορεί να ανατραπεί  από τις διατάξεις του νέου οικογενειακού δικαίου. Εφόσον όμως ο πατέρας του παιδιού δεν τηρεί τη δικαστική απόφαση που αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας του με το ανήλικο παιδί του η οποία επικοινωνία πλέον δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του πατέρα προς το παιδί του, ούτε τηρεί όσα ορίζει η δικαστική απόφαση για την καταβολή της της διατροφής του ανήλικου παιδιού η μητέρα έχει δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο και κάνοντας χρήση του νέου άρθρου ΑΚ 1532  να ζητήσει να της ανατεθεί αποκλειστικά η γονική μέριμνα του ανήλικου παιδιού της. Ο σκοπός άλλωστε του νέου άρθρου ΑΚ 1532 είναι να κατονομάσει συγκεκριμένα τις μορφές κακής άσκησης της γονικής μέριμνας ώστε να πιέσει τους γονείς να τηρούν τις μεταξύ τους συμφωνίες ή τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ