fbpx

Ο πρώην πήρε το παιδί για διακοπές και δεν μου το δείχνει στην κάμερα. Πώς να αποδείξω ότι με αποξενώνει;

ADVERTISEMENT

Μετά τη συζήτηση των ασφαλιστικών για επιμέλεια, διατροφή και επικοινωνία έχω την αποκλειστική επιμέλεια της ούτε τρεισήμισι χρονών κόρης μου. Εκείνος διεκδικεί την επιμέλεια. Ορίστηκαν οι θερινές διακοπές με τον πατέρα της για όλο τον Ιούλιο. Εγώ επικοινωνώ μαζί της με βιντεοκλήση ή τηλεφωνική κλήση για 10 λεπτά το βραδάκι. Εκείνος μου δείχνει την πλάτη της κατά την επικοινωνία. Τι μπορώ να κάνω ώστε να αποδείξω ότι με αποξενώνει από το παιδί με ένδικα μέσα;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Όπως σίγουρα έχετε πληροφορηθεί,  τα ασφαλιστικά μέτρα παρέχουν προστασία περιορισμένης χρονικής εμβέλειας. Όπως ορίζεται στο νόμο, αν το ασφαλιστικό μέτρο έχει διαταχθεί πριν από την άσκηση της αγωγής για την κύρια υπόθεση, ο δικαστής, που το διατάσσει μπορεί να ορίσει, κατά την κρίση του, προθεσμία για την άσκησή της, όχι όμως μικρότερη από τριάντα (30) ημέρες. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο.

Όπως είναι κατανοητό, επιβάλλεται να ασκηθεί αγωγή για να υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθούν τα δικαιώματα τόσο της επιμέλειας, όσο και της επικοινωνίας.  Στο ερώτημά σας δεν διευκρινίζετε εάν έχετε ασκήσει αγωγή για την επιμέλεια του τέκνου σας. Εάν δεν έχετε ασκήσει ακόμη αγωγή,  έχετε το περιθώριο να εκθέσετε και στο δικόγραφό της αγωγής σας τη συμπεριφορά του πατέρα, που καθιστά  δυσχερή  την ουσιαστική σας επικοινωνία με το τέκνο κατά τα διαστήματα, που δεν είναι μαζί σας. Εάν ήδη έχετε προχωρήσει στην άσκηση της αγωγής, δεν θα πρέπει κατά την εκδίκασή της να παραλείψετε την έκθεση των γεγονότων αυτών, τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς.

Οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων δεν προσβάλλονται με ένδικα μέσα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1536 του ΑΚ οι αποφάσεις, που είναι σχετικές με τη γονική μέριμνα και το δικαίωμα επικοινωνίας στο μέτρο, που περιλαμβάνουν ρύθμιση για μελλοντικό χρόνο, υπόκεινται σε ανάκληση ή μεταρρύθμιση, αν μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδόθηκαν, μετά από αίτηση του γονέα ή πλησιέστερου συγγενούς, αρμόδιο δε δικαστήριο είναι εκείνο, που εξέδωσε τη σχετική απόφαση και κρίνει κατά την ίδια διαδικασία. Η διάταξη αυτή θεσπίσθηκε για να παρασχεθεί δυνατότητα δικαστικής προστασίας στο γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα ή διαμένει με το ανήλικο τέκνο, στην περίπτωση που ασκείται καταχρηστικά το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα που δεν διαμένει με αυτό, ή δεν έχει τη γονική του μέριμνα, ή σε κάθε περίπτωση που μεταβλήθηκαν οι συνθήκες και το αληθές συμφέρον του ανηλίκου επιβάλλει διαφορετική ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας.


ADVERTISEMENT

Φυσικά το δικαστήριο αποφασίζει πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου και  για να ανακαλέσει η να μεταρρυθμίσει μια εκδοθείσα απόφαση θα πρέπει να βασιστεί σε νέα στοιχεία και σοβαρά πραγματικά περιστατικά, που να αποδεικνύονται με σαφήνεια και πληρότητα.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ