fbpx

Ο πατέρας μου πέθανε ξαφνικά χωρίς διαθήκη. Πώς θα διεκδικήσω το σπίτι του ενώ υπάρχει νέα σύζυγος και παιδί;

ADVERTISEMENT

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, οι γονείς μου μετά από 25 χρόνια πήραν διαζύγιο.

Και ο πατέρας μου ξαναπαντρεύτηκε πριν από μία δεκαετία,εμείς συνεχίσαμε να μένουμε με την μητέρα μου στο πατρικό μου , το οποίο ήταν στο όνομα του παππού μου κ δήλωνε την μητέρα φιλοξενούμενη με δωρεάν παραχώρηση καθώς όταν χρειάστηκε έδωσε αρκετά χρήματα για να μην χαθεί το σπίτι από χρεη(δεν υπάρχουν αποδείξεις).


ADVERTISEMENT

Όταν πέθανε ο παππούς μου ,συνέχισε ο πάτερας μου να δηλώνει την μήτερα μου φιλοξενούμενη για μια τετραετία και τώρα πέθανε και ο πατέρας μου ξαφνικα ,αλλά ενώ είχε πει ότι θα μας το άφηνε δεν είχε κάνει διαθήκη.

Τωρα μερίδιο έχουν κ η γυναίκα του κ η ετεροθαλής αδερφή μου.Μπορουμε να διεκδικήσουμε το σπίτι με κάποιο τρόπο;

Και επίσης αν συμφωνήσουν να μένει η μαμά μου μέσα πως μπορεί να δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις τους;Μπορούν να την βάλουν ως φιλοξενούμενη;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι μερίδιο στην οικία έχει η σύζυγός και τα δύο παιδιά του πατέρα σας, δηλ. εσείς και η ετεροθαλής αδερφή σας.

Στο άρθρο 1813 Α.Κ προβλέπεται ότι: “Ως κληρονόμοι εξ αδιαθέτου στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου. Ο πλησιέστερος απ` αυτούς αποκλείει τον απώτερο της ίδιας ρίζας. Τα τέκνα κληρονομούν κατ` ισομοιρία”.

Στο 1820 Α.Κ: “Εκείνος από τους συζύγους που επιζεί καλείται, ως κληρονόμος εξ αδιαθέτου, με τους συγγενείς της πρώτης τάξης στο τέταρτο και με τους συγγενείς των άλλων τάξεων στο μισό της κληρονομίας. Επιπλέον παίρνει ως εξαίρετο, ανεξάρτητα από την τάξη με την οποία καλείται, τα έπιπλα, σκεύη, ενδύματα και άλλα τέτοια οικιακά αντικείμενα που τα χρησιμοποιούσαν είτε μόνος εκείνος που επιζεί είτε και οι δύο σύζυγοι. Αν όμως υπάρχουν τέκνα του συζύγου που πέθανε, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και αυτών, εφόσον το επιβάλλουν οι ειδικές περιστάσεις για λόγους επιείκειας”.

Εάν δεν υπάρχει διαθήκη ή δεν προκύπτουν κάποια άλλα στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι υπήρχε πχ μία αναγνώριση χρέους (η μητέρα σας είχε καλύψει τα χρέη του πατέρα σας), δεν υπάρχει τρόπος να διεκδικήσει η μητέρα τα οφειλόμενα. Όλα αυτά βέβαια με πάσα επιφύλαξη και με βάση τα στοιχεία, που μας παραθέτετε.

Μπορείτε βέβαια να προβείτε σε κάποια συμφωνία μεταξύ σας οι κληρονόμοι, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατόν για εσάς και τη μητέρα σας.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ