fbpx

Ο γιος μου έκανε μωρό με μια 16χρονη αλλά αυτή δεν μας αφήνει να το βλέπουμε. Να πάω στην αστυνομία;

ADVERTISEMENT

Έχω ένα γιο 19 ετών και έκανε μωρό με μια 16χρονη. Γέννησε και χωρίς να ρωτήσει κανέναν δήλωσε το μωρό στον πατριό της, έτσι λέει. Με το γιο μου δεν έχει καλές σχέσεις. Όμως μας απαγορεύει να το δούμε. Θέλω να ξέρω τι μπορεί να κάνει ο γιος μου, να δώσει το επίθετό του και να μπορούμε να το βλέπουμε. Δεν έχω άλλο τρόπο να επικοινωνήσω μαζί της, με έχει μπλοκάρει από παντού. Αν πάω στην αστυνομία θα βγάλω άκρη; Ευχαριστώ. Με νοιάζει το μωρό γιατί φοβάμαι ότι δεν θα το δούμε ποτέ.

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Στο άρθρο ΑΚ 1475 υπό τον τίτλο εκούσια αναγνώριση ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ’ αυτό και η μητέρα. Αν η μητέρα έχει πεθάνει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, η αναγνώριση γίνεται με μόνη τη δήλωση του πατέρα. Εξάλλου στο άρθρο ΑΚ 1476 προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση από τον πατέρα ή τους γονείς του γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή με διαθήκη. Η συναίνεση της μητέρας, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, παρέχεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Ανάκληση των δηλώσεων είναι ανίσχυρη.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 127 όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ( ενήλικος) είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία ενώ σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 137 ο ανήλικος που συμπλήρωσε το δέκατο πέμπτο έτος μπορεί ,με τη συναίνεση των προσώπων που ασκούν την επιμέλεια του, να συνάψει σύμβαση εργασίας ως εργαζόμενος. Και αν δε δίνεται συναίνεση αποφασίζει το δικαστήριο ύστερα από αίτηση του ανηλίκου.

Περαιτέρω στο άρθρο ΑΚ 1479, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι όταν η μητέρα αρνείται την προβλεπόμενη από το άρθρο ΑΚ 1475 συναίνεση της, δικαίωμα αναγνώρισης έχουν επίσης ο πατέρας και στην περίπτωση που ο πατέρας έχει πεθάνει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα η αναγνώριση μπορεί να γίνει από τον παππού ή τη γιαγιά της πατρικής γραμμής. Το χρονικό όριο για την άσκηση του δικαιώματος αναγνώρισης πατρότητας ρυθμίζεται από το άρθρο ΑΚ 1483, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι το δικαίωμα του πατέρα ή των γονέων του να ζητήσουν την αναγνώριση της πατρότητας ισχύει για δύο έτη αφότου αρνήθηκε τη συναίνεση της η μητέρα. Σύμφωνα δε με το άρθρο ΑΚ 1484 σε περίπτωση αναγνώρισης εκούσιας ή δικαστικής, αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και τους συγγενείς τους.


ADVERTISEMENT

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1515 όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4800/2021 η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του. Όταν το τέκνο όμως αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού με τη μητέρα.  Αν οι γονείς δεν ζουν μαζί, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 1513 και 1514. Στο δε άρθρο ΑΚ 1513 προβλέπεται ότι και για τους γονείς χωρίς γάμο ότι σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα ενώ στο άρθρο ΑΚ 1514 το οποίο επίσης εφαρμόζεται αναλογικά και στα παιδιά χωρίς γάμο των γονέων τους ορίζεται ότι κατά παρέκκλιση του άρθρου 1513, οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του παιδιού τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα. Το ανωτέρω έγγραφο ισχύει τουλάχιστον για δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή του. Επίσης ορίζεται ότι αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σε αυτήν ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς προσφεύγει σε διαμεσολάβηση, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, όπως ο νόμος ορίζει. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση: α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο, β) να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή τη λήψη οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέτρου, γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή. Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της γονικής μέριμνας.

Επομένως στη δική σας προσωπική περίπτωση εφόσον ο γιος σας δεν έχει τελέσει γάμο με την ανήλικη κοπέλα και εκείνη έχει αποκτήσει μαζί του παιδί, εκείνος πρέπει να κάνει συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης, την οποία και πρέπει να καταχωρήσει στο αρμόδιο ληξιαρχείο χωρίς να χρειάζεται η συναίνεση της μητέρας καθώς αυτή δεν είναι ενήλικη και δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα. Σε κάθε περίπτωση εάν αυτό καταστεί για οποιοδήποτε λόγο αδύνατο θα πρέπει ο γιος σας ο οποίος είναι ο πατέρας να υποβάλλει αγωγή αναγνώρισης της πατρότητας του παιδιού ή εάν το παιδί έχει δηλωθεί σε άλλο πατέρα αγωγή προσβολής της πατρότητας του άλλου προσώπου. Εφόσον γίνει η εκούσια αναγνώριση με την συμβολαιογραφική πράξη ή με την απόφαση του δικαστηρίου θα μπορεί πλέον ως γονέας να ασκήσει το δικαίωμα του επιμέλειας ή και επικοινωνίας με το ανήλικο παιδί του είτε με την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων είτε με την κατάθεση αγωγής επιμέλειας ή επικοινωνίας. Μετά την αναγνώριση θα έχετε και εσείς επίσης αυτοτελές δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο εγγόνι σας. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η διαδικασία μπορεί να είναι επίπονη αλλά χωρίς την αναγνώρισης της πατρότητας δεν μπορούν να ασκηθούν και τα υπόλοιπα δικαιώματα που απορρέουν από τη γονική μέριμνα.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ