fbpx

Ο αδερφός μου πρότεινε στην πρώην γυναίκα του να συγκατοικήσουν. Μπορεί εκείνη να διεκδικήσει το σπίτι;

| 28 Φεβρουαρίου 2019
ADVERTISEMENT

Ο αδελφός μου είναι χωρισμένος (το διαζύγιο βγήκε τον προηγούμενο μήνα) και έχει ένα παιδί 6 ετών. Η πρώην σύζυγός του έχει φύγει από τη συζυγική κατοικία (πριν 2 χρόνια), η οποία είναι ιδιοκτησία του αδελφού μου κατά το ήμισυ και το υπόλοιπο ήμισυ στον πατέρα μας, και ενοικιάζει διαμέρισμα στην ίδια πόλη.

Πρόσφατα ο αδελφός μου της πρότεινε να συγκατοικήσουν στο σπίτι γιατί δεν εμπιστεύεται την ανατροφή του γιου τους στην πρώην σύζυγό του. Το ερώτημά μου είναι αν μπορεί η πρώην σύζυγος να διεκδικήσει οτιδήποτε από αυτό το σπίτι, το οποίο ήταν αγορασμένο πριν το γάμο και δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση ή αν μπορεί με ασφαλιστικά μέτρα ή κάτι παρόμοιο να τον απομακρύνει από το σπίτι ώστε να μείνει αυτή με το παιδί.


ADVERTISEMENT

Τι μπορεί να κάνει για να προστατευτεί από τυχόν τέτοιου τύπου ενέργειες της πρώην συζύγου;

Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Χαίρετε

Εφόσον η πρόταση του αδελφού σας προς την πρώην σύζυγό του για επανεγκατάσταση αυτής μαζί με το ανήλικο τέκνο τους, στην πρώην συζυγική τους κατοικία, γίνει δεκτή από εκείνη, δεν υπάρχει απολύτως κανένα κώλυμα για την συνοίκησή τους, δεδομένου ότι τέτοιου είδους αποφάσεις επαφίενται πλήρως στην ιδιωτική βούληση των μερών.

Όμως καλό θα ήταν να υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους, στο οποίο ρητά θα αναφέρεται ότι η εκ νέου συνοίκησή τους δεν σχετίζεται με οποιασδήποτε μορφής επανένωσή τους ως ζευγάρι.

Διαφορετικά, σε περίπτωση μη ρητής συνομολόγησης της πλήρους απουσίας ερωτικής επανασύνδεσής τους ως ζευγάρι στην οικία του αδελφού σας, η πρώην σύζυγος θα μπορούσε να επικαλεστεί αυτές ως υπόβαθρο της νέας τους συγκατοίκησης και εν συνεχεία μετά από την πάροδο ικανοποιητικού διαστήματος, να θεμελιώσει στο πρόσωπό της αξίωση περί παραχώρησης της χρήσης, της οικογενειακής στέγης σε αυτήν, κατ’ άρθρο 1393 ΑΚ, και στη συνέχεια να ζητήσει τη δικαστική ικανοποίησή της είτε με αγωγή κατά τη
διαδικασία των γαμικών διαφορών είτε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης κατ` αρθρ. 735 ΚΠολΔ. [βλ. Δεληγιάννης/ Κουτσουράδης, ΟικογενΔ, τομ. II, εκδ. 1987, § 241].

Γενικά, θα σας συνιστούσαμε ο αδελφός σας πριν προβεί σε οποιαδήποτε οριστική απόφαση ή πρόσκληση της πρώην συζύγου του στην κατοικία του να συμβουλευτεί κάποιο δικηγόρο, στον οποίο θα εκθέσει ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης και να το σκεφθεί καλά, καθώς στη συνέχεια, εάν θελήσει να την αποπέμψει και εκείνη αρνείται να αποχωρήσει, θα χρειαστεί να κινήσει δικαστικές διαδικασίες για την νόμιμη απομάκρυνσή της.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ