fbpx

Ο αδερφός μου χώρισε. Μπορεί να μείνει στο σπίτι που μας ανήκει ή πρέπει να το παραχωρήσει στην πρώην σύζυγο;

ADVERTISEMENT

Αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω αφορά τον αδερφό μου, ο οποίος πήρε την απόφαση να χωρίσει. Το σπίτι που διαμένουν ως σήμερα από το έτος 2012 που τελέστηκε ο θρησκευτικός τους γάμος είναι στο όνομα του μπαμπά μας, η πρώην σύζυγος δεν έχει διαθέσει χρήματα παρά μόνο για έπιπλα, φωτιστικά και υφάσματα. Να σημειώσω ότι έχουν αποκτήσει δύο παιδιά ηλικίας 7 και 2 ετών. Μπορεί να εξασφαλίσει τη διαμονή του στο σπίτι αυτό, έστω και σε μια 2ετία, εφόσον η πρώην σύζυγος διαθέτει σπίτι δικό της ή το δικαστήριο της το παραχωρεί ως την ενηλικίωση των παιδιών της; (Δεν συμφωνούν σε αυτό το σημείο και θα πάνε αντιδικία)

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Το άρθρο 1393 του Α.Κ ορίζει ότι, «σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακινήτου, που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των ίδιων (οικογενειακή στέγη), ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα της χρήσης του. Η απόφαση του δικαστηρίου υπόκειται σε αναθεώρηση, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις».

Ως οικογενειακή στέγη ορίζεται αποκλειστικά και μόνο το ακίνητο στο οποίο, έχουν την κύρια διαμονή τους οι σύζυγοι.
Εφόσον, όμως, το ακίνητο δεν ανήκει στον σύζυγο, αλλά στον πατέρα αυτού, δεν έχει δικαίωμα η σύζυγος να το χρησιμοποιήσει, εκτός και αν γίνει παραχώρηση χρήσης (ή συναφθεί μισθωτική σχέση)από τον κύριο αυτού, δηλαδή τον πατέρα του συζύγου.

Εάν, όμως, αυτός δεν επιθυμεί τη συνέχιση της χρήσης από την πρώην νύφη του, μπορεί με εξώδικη δήλωση να την ενημερώσει και να της δώσει ένα χρονικό περιθώριο να μετακομίσει. Στη συνέχεια και εφόσον δεν υπάρχει θετική έκβαση μπορεί να ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα νομής, οπότε οι σχέσεις των μερών αναφορικά με την κυριότητα, τη νομή και τη χρήση του ακινήτου που χρησίμευε ως οικογενειακή στέγη διέπονται από τις γενικές διατάξεις του εμπραγμάτου και του ενοχικού δικαίου .


ADVERTISEMENT

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ