fbpx

Με τον πρώην σύζυγο δεν ανανέωσαμε την απόφαση του διαζυγίου. Πρέπει να δίνω το παιδί στον πατέρα του;

ADVERTISEMENT

Είμαι διαζευγμένη από το 2016 .. με συναινετικό διαζύγιο ..για δυο χρόνια κατέβαλλε την διατροφή με καθυστερήσεις ( κάναμε και ένα δικαστήριο ) ο πρώην σύζυγος .

Από το 2018 έως σήμερα δεν δίνει διατροφή ενώ η επικοινωνία με το παιδί ( ανήλικο ) συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με την απόφαση του διαζυγίου .


ADVERTISEMENT

Να διευκρινίσω ότι μετά την παρέλευση των δυο ετών δεν ανανεώσαμε την απόφαση του διαζυγίου …ήθελα να ρωτήσω λοιπόν τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση για να διεκδικήσω την διατροφή αλλά να αλλάξουμε και την επικοινωνία του τέκνου με τον πατέρα .

Οι σχέσεις μας είναι τεταμένες και δέχομαι συνεχείς απειλές για την ζωή μου και πλέον φοβάμαι και για το παιδί μου . Αφού δεν ανανεώσαμε την απόφαση μετά την διετία συνεχίζει να ισχύει ; Πρέπει να δίνω το παιδί στον πατέρα του ;

Και τι μπορώ να κάνω για να προφυλάξω το παιδί και εμένα ; ( δέχομαι απειλές , ύβρεις , έρχεται χτυπάει θυροτηλέφωνα ) … ανησυχώ πολύ !


ADVERTISEMENT

Είπα να κάνω υπομονή με την ελπίδα ότι θα στρώσουν τα πράγματα αλλά χειροτερεύουν …

Φοβάμαι για το παιδί μου !

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Αρχικά, επειδή δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συμφωνήσατε κατά την υπογραφή του συναινετικού σας διαζυγίου σχετικά με τη ρύθμιση της διατροφής του παιδιού σας, εφόσον ο πρώην σύζυγός σας δεν την καταβάλλει, μπορείτε να καταθέσετε μήνυση.

Αν, όμως, η πρόβλεψη ήταν διετής, καθώς και αν οι ανάγκες του παιδιού σας έχουν αυξηθεί, μπορείτε να καταθέσετε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή για να οριστεί νέο ποσό διατροφής.

Επίσης, αν δεν ισχύει το συμφωνητικό σας, τότε μπορείτε να τον καλέσετε για να υπογράψετε ένα νέο συμφωνητικό, για να οριστεί  ο τρόπος επικοινωνίας.

Τα σχετικά με την επικοινωνία ζητήματα καθορίζονται ειδικότερα είτε με έγγραφη συμφωνία των γονέων είτε από το δικαστήριο.

Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίον δεν διαμένει το τέκνο, κριθεί ακατάλληλος να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας. Για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας του γονέα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως την εκπόνηση εμπεριστατωμένης έκθεσης κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων.

Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.

Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, στ. η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου.

Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός ενενήντα (90) ημερών, με δυνατότητα αιτιολογημένης παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά ενενήντα (90) επιπλέον ημέρες.

Εφόσον, δέχεστε απειλές και ύβρεις και μπορείτε να το αποδείξετε, έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε στην Εισαγγελία, να καταθέσετε μήνυση, αλλά και να ζητήσετε την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον πατέρα, λόγω κακής άσκησης της εκ μέρους του.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ