fbpx

Με την σύζυγό μου χτίσαμε ένα σπίτι και ένα εξοχικό με δάνεια. Τι ποσοστό δικαιούμαι όταν πάρουμε διαζύγιο;

ADVERTISEMENT

Με τη σύζυγό μου χτίσαμε ένα σπίτι και ένα εξοχικό με δάνεια. Και τα δύο σπίτια χτίστηκαν σε οικόπεδα που στα συμβόλαια φαίνεται ότι αγοράστηκαν μόνο από τη σύζυγο. Έχουμε τρία παιδια ένα παντρεμένο, ένα ενήλικο 30 χρόνων και ένα 15χρονο. Τα δάνεια που χτίστηκαν τα σπίτια είναι και αυτά μόνο στο όνομα της συζύγου. Όλα έγιναν ενώ ήμασταν παντρεμένοι. Και οι δύο είμαστε συνταξιούχοι εδώ και καιρό. Δουλεύαμε και οι δύο. Τι ποσοστό δικαιούμαι από τα σπίτια όταν πάρουμε διαζύγιο; Ευχαριστώ

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Γεια σας!

Εφόσον λυθεί ο γάμος σας με τη σύζυγό σας, μπορείτε να ασκήσετε αγωγή αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1400 του Αστικού Κώδικα. Στο άρθρο αυτό προβλέπεται ότι: «Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων, που διάρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια…».

Επομένως, εάν βρίσκεστε σε διάσταση με τη σύζυγό σας για παραπάνω από 3 έτη ή εάν έχει εκδοθεί διαζύγιο, μπορείτε να στραφείτε δικαστικά και να αξιώσετε το μερίδιο που σας αναλογεί από την αύξηση της περιουσίας της συζύγου σας, η οποία προέρχεται από τη δική σας συμβολή, και η οποία βάσει νόμου τεκμαίρεται ότι ανέρχεται στο 1/3 της αύξησης της περιουσίας, επιτρέπεται όμως ανταπόδειξη από τη σύζυγό σας, καθώς αυτή μπορεί να επικαλεστεί ότι η συμβολή σας είναι μικρότερη ή και μηδαμινή.


ADVERTISEMENT

Η αξίωση αυτή, παραγράφεται 2 χρόνια μετά τη λύση του γάμου. Συνεπώς, εσείς προκειμένου να διασφαλίσετε τα δικαιώματά σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον εξειδικευμένο στο οικογενειακό δίκαιο δικηγόρο, ώστε μετά την έκδοση του διαζυγίου σας να κινήσει τις απαιτούμενες δικαστικές ενέργειες και να μην απωλέσετε την προθεσμία που ορίζει ο νόμος.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ