fbpx

Η πρώην σύζυγος θέλει να δώσει το επίθετό της στο παιδί μας. Νομικά τι μπορώ να κάνω;

ADVERTISEMENT

Χωρίζουμε γιατί με κεράτωσε. Η δικαιολογία της είναι ότι εγώ την οδήγησα σε αυτό. Ούτε δίκιο έχει, αλλά ούτε και άδικο. Προσπαθώ να χωρίσω ήρεμα και ομαλά για χάρη του παιδιού αλλά και γιατί την αγαπάω ακόμη. Τα βρίσκουμε σε όλα, αλλά κάποια στιγμή μου είχε πει ότι θέλει να πάρει το επίθετο της το παιδί. Πόσο εφικτό είναι αυτό αφού θα έχει αυτή την επιμέλεια; Τι μπορώ νομικά να κάνω;

Ευχαριστώ


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμε Κύριε,

Σύμφωνα με άρθρο 1505 παρ. 2 του Αστικού Κώδικα, το επώνυμο που διαλέγουν οι γονείς κρατείται ως κοινό για όλα τα τέκνα τους. Οι γονείς είναι δε ελεύθεροι να επιλέξουν το επώνυμο, το οποίο μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός ή σύνθετο επώνυμο, που θα αποτελείται από τα επώνυμα και των δύο γονέων, ήτοι μόνο του πατέρα ή μόνο της μητέρας


ADVERTISEMENT

Πάντως εάν για οποιονδήποτε λόγο τα παιδιά προσλάβουν επώνυμο, το οποίο οι γονείς δεν επιθυμούσαν ή κάποιος θελήσει να αλλάξει το επώνυμό του ή των ανηλίκων παιδιών του, παρέχεται εκ του νόμου το δικαίωμα αλλαγής επωνύμου, αρκεί να αποδειχθεί η ύπαρξη σοβαρού λόγου. Αυτό γίνεται γιατί το επώνυμο, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του προσώπου, ενδιαφέρει την δημόσια τάξη και τις ειδικότερες εκφάνσεις της. Περαιτέρω το επώνυμο ως προστατευόμενο αγαθό και ως τμήμα του περιεχομένου του δικαιώματος της προσωπικότητας, αποτελεί φραστικό σύμβολο, μέσω του οποίου εξατομικεύεται το πρόσωπο στον εξωτερικό κόσμο και ειδικά στις συναλλαγές, διακρινόμενο έτσι από άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με το άρθρο 1518 ΑΚ παρ. 1, η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του, η δε γονική μέριμνα που είναι ευρύτερο δικαίωμα από την επιμέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 1510 ΑΚ παρ. 1, περιλαμβάνει την διοίκηση της περιουσίας του τέκνου και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση.

Στην περίπτωση λύσης του γάμου εάν η επιμέλεια του τέκνου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, τότε αυτός έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για τα τρέχοντα μόνο καθημερινά ζητήματα, τα σχετιζόμενα με την επιμέλεια του τέκνου και όχι για τα λοιπά θέματα, επί των οποίων η λήψη αποφάσεων εξακολουθεί να παραμένει στο δικαίωμα της γονικής μέριμνας, όπως λ.χ. η ονοματοδοσία. Επ΄ ουδενί λόγω, το άρθρο περί την επιμέλεια αναφέρει και την αλλαγή ονόματος του τέκνου, μόνο με την απόφαση του ενός γονέα. Περιεχόμενο της γονικής μέριμνας και όχι της επιμέλειας αποτελεί η ονοματοδοσία του ανηλίκου, περί της οποίας οι γονείς αποφασίζουν από κοινού, σε περίπτωση, δε που αυτοί διαφωνούν και το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, αποφασίζει το δικαστήριο.

Συνιστώ να λάβετε συμβουλευτική από εξειδικευμένο Δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων σας.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ