fbpx

Η κόρη μου έκανε παιδί με έναν Ρομά και τώρα που βγήκε από τη φυλακή ζητάει το παιδί. Μπορεί να το διεκδικήσει;

| 27 Φεβρουαρίου 2019
ADVERTISEMENT

Η κόρη μου, 21 ετών, μετά από μια επιπόλαιη σχέση με ένα Ρομά 32 ετών απέκτησε ένα παιδί. Κατά τη διάρκεια της κύησης αυτός μπήκε φυλακή για 8 μήνες (έχει στο ενεργητικό του αρκετές αναστολές από αλκοτέστ, εθισμούς, αφαίρεση διπλώματος κλπ.).

Τώρα που βγήκε, μας παρενοχλεί και ζητάει το παιδί (3 μηνών σήμερα). Δεν έχει γίνει αναγνώριση πατρότητας και δεν φαίνεται πουθενά ότι είναι ο πατέρας. Εμείς (και η κόρη μας φυσικά) δεν τον θέλουμε μετά από αυτά στη ζωή μας, ούτε έχουμε κάποια αξίωση για διατροφή. Τι επιλογές έχουμε; Αυτός τι επιλογές έχει να διεκδικήσει νομικά το παιδί και την κόρη μας εφόσον δεν τον θέλει εκείνη;


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Γεια σας


ADVERTISEMENT

Σε περιπτώσεις τέκνων γεννημένων εκτός γάμου των γονέων τους, όπως αυτή που μας περιγράφετε, ο πατέρας του τέκνου έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να αναγνωρίσει αυτό εκουσίως, ενώπιον Συμβολαιογράφου ή με διαθήκη, υπό την προϋπόθεση ότι συναινεί στην πράξη αυτή η μητέρα του ανηλίκου (ΑΚ 1475 και 1476).

Όμως, εάν η μητέρα αρνείται, τότε δίδεται στον πατέρα η δυνατότητα να ασκήσει αγωγή, με την οποία θα ζητεί την αναγνώριση της πατρότητάς του επί του ανηλίκου, εκθέτοντας τους αποδεικτικούς ισχυρισμούς του. Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται ρητώς στον Αστικό Κώδικα, και συγκεκριμένα:

«Όταν η μητέρα αρνείται την προβλεπόμενη από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1475 συναίνεσή της, δικαίωμα δικαστικής αναγνώρισης έχουν επίσης ο πατέρας […]»

Σημαντικό είναι, ότι το δικαίωμα του πατέρα να ζητήσει την δικαστική αναγνώριση του τέκνου, δεν είναι απρόθεσμο, αλλά αποσβήνεται μέσα σε δύο έτη από τη στιγμή που η μητέρα αρνήθηκε να συμφωνήσει συναινετικά στην εκούσια αναγνώριση (ΑΚ 1483 παρ. 1 εδ. β’ ΑΚ). Αντίστοιχα, σε περίπτωση αναγνώρισης του τέκνου από τον πατέρα του, δημιουργείται και για την κόρη σας δικαίωμα, εν συνεχεία, να αξιώσει διατροφή από τον ίδιο.

Τέλος, όσον αφορά το σκέλος της ερώτησής σας περί νομικής διεκδίκησης της κόρης σας από τον πατέρα του τέκνου της, αυτονόητο είναι ότι πουθενά στο ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπεται κάποια τέτοια νομική διαδικασία.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ