fbpx

Η γυναίκα μου θέλει να φύγει με το παιδί μας. Αν δεν συναινέσω πόσες πιθανότητες έχω να μείνουν και τί διαδικασία απαιτείται;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα

Μένω σε νησί με τη σύζυγο και το παιδί μας. Από το νησί αυτό κατάγομαι και γεννήθηκε το παιδί. Η σύζυγός μου έχει κατάθλιψη (ελαφριάς μορφής), παίρνει αγωγή και παρακολουθείται από ψυχίατρο. Θέλει να χωρίσουμε και να πάρει το παιδί στην Αθήνα όπου θα της παραχωρήσει σπίτι η θεία της, για να μείνει με το παιδί. Στο νησί δεν έχουμε οικονομικά προβλήματα παρά μόνο προβλήματα στη μεταξύ μας σχέση. Αν δεν συναινέσω να φύγουν για Αθήνα, πόσες πιθανότητες έχω να μείνουν εδώ και με τι διαδικασία; Τα εισοδήματα που φαίνονται και για τους δύο είναι ελάχιστα. Ευχαριστώ!


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα

Για τη μετοίκηση της συζύγου σας και του παιδιού μαζί της, απαιτείται δικαστική απόφαση που να επιτρέπει τη μετοίκησή της και να αναθέτει προσωρινά την επιμέλεια του τέκνου σε αυτήν. Στην περίπτωση αυτή, έχετε δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο, σύμφωνα με το άρθ. 1520 ΑΚ που ορίζει τα εξής: «ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο».

Η ρύθμιση της επικοινωνίας γίνεται είτε με συμφωνία των γονέων, είτε με δικαστική απόφαση. Δικαστική απόφαση ρυθμιστική της επικοινωνίας εκδίδεται στις περιπτώσεις που οι γονείς διαφωνούν, οπότε το δικαστήριο σταθμίζει το συμφέρον του παιδιού και του γονέα με τον οποίο διαμένει και καθορίζει το είδος, τον τόπο, τη διάρκεια, τη συχνότητα της επικοινωνίας κλπ. Το δικαίωμα προσδιορισμού του τόπου διαμονής του τέκνου ανήκει σε κάθε περίπτωση στο γονέα που ασκεί την επιμέλεια.


ADVERTISEMENT

Συνεπώς, η άσκηση της επικοινωνίας προσαρμόζεται με τον τόπο διαμονής του παιδιού, όπως αυτός προσδιορίζεται από το γονέα που έχει την επιμέλεια. Αν όμως ο συγκεκριμένος προσδιορισμός της διαμονής του παιδιού γίνεται προς το σκοπό ματαίωσης της επικοινωνίας, τότε η άσκηση του δικαιώματος απαγορεύεται ως καταχρηστική και συνεπάγεται ενδεχομένως τις συνέπειες της κακής άσκησης της επιμέλειας (ΑΚ 1532-1533). Πέραν της καταχρηστικής ασκήσεως, το δικαίωμα προσδιορισμού του τόπου κατοικίας του τέκνου μπορεί να κάμπτεται προ του δικαιώματος επικοινωνίας και σε άλλες περιπτώσεις, αφού καθοριστικό κριτήριο είναι πάντα το συμφέρον του τέκνου και όχι του ενός μόνο γονέα, του οποίου τα συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετούνται.

Συνεπώς, θα πρέπει να σταθμίζεται πάντα, κατά πόσο η διακοπή της επικοινωνίας με τον άλλο γονέα, ως συνέπεια αλλαγής του τόπου διαμονής του παιδιού, έχει επιβλαβείς επιδράσεις για το συμφέρον του, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την αναγκαιότητα μεταβολής του τόπου διαμονής του.

Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τηλ : 2103844544
Κιν :6937174747
Email : zaxgriela@yahoo.gr
Web: http://grielazacharoula.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ