fbpx

Η σύζυγος ζητάει διαζύγιο, να φύγω από το πατρικό μου και να πληρώνω διατροφή και έξοδα. Με 750 ευρώ το μήνα, αδυνατώ

ADVERTISEMENT

Η σύζυγός μου ζητάει διαζύγιο..Έχω ένα αγοράκι 10 ετών. Μένουμε στο πατρικό μου σπίτι αλλά οι γονείς μου μένουν αλλού.. Μου ζητάει λοιπόν να φύγω από το σπίτι, να πληρώνω διατροφή και όλα τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού. Με 750 το μήνα που βγάζω μου είναι αδύνατο να τα πληρώσω όλα αυτά και να επιβιώσω κι εγώ..Τι θα μπορούσα να κάνω μιας και εγώ δεν θέλω να χωρίσω αλλά θέλει αυτή. Ποιος νόμος καλύπτει αυτή την αδικία;;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1393 εδ. α` και β` ΑΚ σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας ενόψει των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον ένα σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολοκλήρου ή τμήματος του ακινήτου που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των ιδίων (οικογενειακή στέγη), ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι κύριος ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα της χρήσης του. Οικογενειακή στέγη είναι το ακίνητο που χρησιμεύει για κύρια διαμονή των συζύγων ανεξάρτητα από το αν ανήκει στον ένα ή και τους δύο συζύγους ή σε τρίτο. Ως κύρια διαμονή νοείται ο πραγματικός χώρος στον οποίο οι σύζυγοι αναπτύσσουν την κοινή συζυγική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα από την έννομη σχέση πού τους συνδέει με το ακίνητο και διαρκεί από τη σύναψη του γάμου μέχρι και τη λύση του και προσδιορίζεται κατά τη συμβίωση από τους ίδιους τους συζυγούς στο πλαίσιο των άρθρων 1386 και 1387 του ΑΚ. Στην περίπτωση της διάστασης υποχωρεί η προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 1386 ΑΚ υποχρέωση για συμβίωση και για το λόγο αυτό η διάταξη του άρθρου 1393 ΑΚ δίνει τη δυνατότητα αγωγής για τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης κατά παρέκκλιση από τις γενικές διατάξεις του εμπραγμάτου και του ενοχικού δικαίου. Βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης αποτελεί η ρήτρα της επιείκειας, την οποία ο νομοθέτης εξειδικεύει αρχικά ο ίδιος με την παράθεση των κριτηρίων δύο αορίστων νομικών εννοιών και ειδικότερα των ειδικών συνθηκών του καθενός από τους συζύγους και του συμφέροντος των τέκνων. Η απόφαση που ρυθμίζει την χρήση της οικογενειακής στέγης παύει να ισχύει αυτοδικαίως, αν δεν ζητηθεί τροποποίηση της, μετά την αμετάκλητη λύση ή ακύρωση του γάμου, οπότε οι σχέσεις των συζύγων αναφορικά με την κυριότητα, τη νομή και τα χρήση του ακινήτου, που χρησίμευε ως οικογενειακή στέγη, διέπονται από τις γενικές διατάξεις του εμπραγμάτου και του ενοχικού δικαίου.

Το ακίνητο που αποτελεί την οικογενειακή στέγη μπορεί να ανήκει κατά κυριότητα στον ένα ή και τους δύο συζύγους ή σε τρίτο. Στην πρώτη περίπτωση, αν το δικαστήριο παραχωρήσει τη χρήση της στο σύζυγο που δεν είναι κύριος του ακινήτου, ο άλλος σύζυγος-ιδιοκτήτης, παραμένει κύριος και νομέας, ασκεί όμως τη νομή του μέσω του άλλου συζύγου, ο οποίος είναι κάτοχος αυτού (έχοντας αποκτήσει το δικαίωμα κατοχής μετά τη διάσταση με τη δικαστική απόφαση Στη δεύτερη περίπτωση αυτός στον οποίο παραχωρήθηκε η χρήση είναι συγκύριος και συννομέας αλλά και κάτοχος του ακινήτου με τον ίδιο όπως και παραπάνω τρόπο. Τα ίδια βεβαίως ισχύουν και όταν κύριος και νομέας του ακινήτου που χρησιμεύει ως οικογενειακή στέγη είναι τρίτος ο οποίος παραχώρησε σε κάποιον από τους συζύγους ή και στους δύο, το ακίνητο δυνάμει εννόμου σχέσεως (μίσθωση, χρησιδάνειο κλπ). Στην περίπτωση αυτή αυτός στον οποίο παραχωρείται η χρήση της οικογενειακής στέγης είναι κάτοχος αυτής δυνάμει της εννόμου σχέσεως του γάμου και της δικαστικής αποφάσεως που του την παραχωρεί. Όμως, η προ της ρυθμίσεως της χρήσης της οικογενειακής στέγης λήξη της εννόμου σχέσεως με την οποία είχε παραχωρηθεί το ακίνητο σε κάποιον από τους συζύγους ή και στους δύο, έχει ως συνέπεια την αποστέρηση της κατοχής από τους συζύγους και την υποχρέωσή τους να αποδώσουν τη χρήση του ακινήτου στον νομέα οπότε δεν υφίσταται πλέον στάδιο ρυθμίσεως της χρήσεως της οικογενειακής στέγης, αφού ο κύριος και νομέας του ακινήτου, εφόσον είναι τρίτος δεν αποστερείται των δικαιωμάτων του που απορρέουν από το ενοχικό και το εμπράγματο δίκαιο.

Επειδή από τα γεγονότα που εκθέσατε δεν διευκρινίζετε αν το πατρικό σας σπίτι έχει περιέλθει στην κυριότητά σας ή σας έχει παραχωρηθεί με την μορφή χρησιδανείου από τους γονείς σας στην περίπτωση που το ακίνητο σας ανήκει τότε η σύζυγός μπορεί να αιτηθεί την ρύθμιση της οικογενειακής στέγης και την καταβολή διατροφής για το ανήλικο τέκνο σας και εσείς να της αντιτάξετε την ένσταση συνεισφοράς ή την υποχρέωση μειωμένης διατροφής λόγω χορήγησης της οικογενειακής στέγης, ενώ αν δεν είστε ο κύριος του ακινήτου και πριν να ρυθμιστεί η χρήση της οικογενειακής στέγης από το δικαστήριο είχε λήξει η έννομη σχέση δυνάμει της οποίας οι γονείς σας παραχώρησαν σε κάποιον από τους συζύγους ή και στους δύο σας την χρήση του ακινήτου , δεν υφίσταται πλέον στάδιο ρύθμισης της χρήσης με δικαστική απόφαση και οι γονείς σας δύνανται να ζητήσουν την απόδοση του ακινήτου ή αποζημίωση χρήσης αυτού από την σύζυγό σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα συνάδελφο δικηγόρο που θα σας κατευθύνει σχετικά με την επίλυση των όποιων ζητημάτων ανακύψουν από την διακοπή της έγγαμης συμβίωσης και την περαιτέρω λύση του γάμου σας.


ADVERTISEMENT

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Θέλεις να μας μιλήσεις; Κι εμείς!

Στείλε μας την ιστορία σου με email στο info@singleparent.gr κι εμείς θα τη δημοσιεύσουμε εντελώς ανώνυμα!
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σου δεδομένων και σε διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σου, θα παραμείνει μυστική. Στοιχεία της ιστορίας έχουν αλλαχθεί για ευνόητους λόγους και τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά. Σχόλια προσβλητικά και επιθετικά δεν θα δημοσιεύονται!
Για λόγους προστασίας των αναγνωστών μας, δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στους όρους χρήσης μας εδώ

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ