fbpx

Η πρώην σύζυγος δεν τηρεί τους όρους του συμφωνητικού και εγώ δεν της δίνω διατροφή. Τί λύση μου προτείνετε;

ADVERTISEMENT

Θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου σχετικά με το θέμα την διατροφής τέκνου. Έχω μια κορούλα 3 ετών, με τη μητέρα της έχουμε υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο ορίζεται η διατροφή, αλλά και οι μέρες που θα βλέπω την κόρη μου. Το τελευταίο διάστημα η κυρία δεν τηρεί τους όρους και αυτό με εξωθεί στο να μην πληρώνω διατροφή, αλλά να κρατάω τα λεφτά για παν ενδεχόμενο όσον αφορά το παιδί.

Θα ήθελα την ειλικρινή σας άποψη πάνω στο θέμα και αν θα μπορούσατε να μου προτείνατε μια λύση στο πρόβλημα μου.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Όταν ένας γάμος φθάνει στο τέλος του, τα θέματα που οι γονείς καλούνται να ρυθμίσουν κατά τη διάσταση και το διαζύγιο είναι εκείνα της ανάθεσης της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού,της επικοινωνίας με τον γονέα με τον οποίο δεν θα διαμένει πια το παιδί καθώς και το θέμα του ύψους της διατροφής του ανήλικου παιδιού .Τα θέματα αυτά είναι απαραίτητο να ρυθμιστούν είτε με έγγραφη συμφωνία μεταξύ των γονέων, η οποία είναι απαραίτητη για την έκδοση του συναινετικού τους διαζυγίου είτε με απόφαση του δικαστηρίου, σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία μεταξύ τους.

Τόσο το δικαίωμα της επικοινωνίας όσο και το δικαίωμα της διατροφής προστατεύονται από το νόμο, σε περίπτωση που οι γονείς είναι ασυνεπείς στην τήρηση των υποχρεώσεων τους. Με σκοπό την τήρηση αυτών των υποχρεώσεων που έχουν οι γονείς, δηλαδή της υποχρεώσεως, συνήθως της μητέρας, για την τήρηση της ρύθμισης του δικαιώματος επικοινωνίας του πατέρα, μπορεί να προβλεφθεί στο ιδιωτικό συμφωνητικό του συναινετικού διαζυγίου, που εκδίδεται πλέον σε συμβολαιογράφο, σύμφωνα με το Ν.4509/2017, η εφαρμογή του άρθρου 950 παρ.2 ΚΠολΔ σύμφωνα με την οποία, αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, η απόφαση που ρυθμίζει την επικοινωνία μπορεί να απειλήσει με χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση εκείνον που εμποδίζει την επικοινωνία. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 947 ΚΠολΔ ,σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο για την περίπτωση που παραβεί την υποχρέωση της, απειλεί για κάθε παράβαση χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες ( 100.000) ευρώ υπέρ του γονέα που προσβάλλεται το δικαίωμα επικοινωνίας του και προσωπική κράτηση έως ενός ( 1) έτους. Η πρόβλεψη για χρηματική ποινή, βάση της παραπάνω διάταξης του νόμου, περιέχεται και στις δικαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν την επικοινωνία και οι οποίες συνήθως προβλέπουν χρηματική ποινή που κυμαίνεται περίπου στα 300 ευρώ και προσωπική κράτηση συνήθως ενός ( 1) μηνός για την υπαίτια παράβαση των διατάξεων που ρυθμίζουν τη επικοινωνία.


ADVERTISEMENT

Βεβαίως στα παλαιότερα συναινετικά διαζύγια τα οποία εκδίδονταν με απόφαση του δικαστηρίου και εφόσον δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη να περιληφθεί η παραπάνω ρύθμιση, η απόφαση του συναινετικού διαζυγίου δεν ήταν τίτλος εκτελεστός ως προς το δικαίωμα της επικοινωνίας και της διατροφής. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρόβλεψη για χρηματική ποινή ή προσωπική κράτηση είτε στο συμφωνητικό του συναινετικού διαζυγίου είτε στην απόφαση του συναινετικού διαζυγίου, εκείνος του οποίου προσβάλλεται το δικαίωμα επικοινωνίας πρέπει να καταφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει την έκδοση δικαστικής απόφασης για την παραβίαση του δικαιώματος επικοινωνίας, προκειμένου εν συνεχεία και αφού καλεί την αστυνομία για να βεβαιώσει την μη τήρηση της δικαστικής απόφασης,να ασκήσει μήνυση και επιπλέον να ζητήσει την καταδίκη του γονέα, εν προκειμένω της μητέρας, που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της σε χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση για κάθε παράβαση. Η παράβαση του δικαιώματος της επικοινωνίας αποτελεί και αξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται από το άρθρο 169Α του Ποινικού Κώδικα με τον τίτλο παραβίαση δικαστικών αποφάσεων στην οποία προβλέπεται ότι, όποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής ή εισαγγελικής απόφασης σχετικής με τη ρύθμιση μεταξύ άλλων και της επικοινωνίας με το τέκνο τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Αντίστοιχες διατάξεις προβλέπονται από το νόμο και στην περίπτωση της μη τηρήσεως της υποχρέωσης διατροφής του ανήλικου παιδιού από εκείνον που είναι υπόχρεος για την καταβολή της διατροφής, ο οποίος συνήθως είναι ο πατέρας. Στην περίπτωση μη καταβολής της διατροφής και εφόσον έχει περιληφθεί η διάταξη του άρθρου ΚΠολΔ 951 στο ιδιωτικό συμφωνητικό και την πράξη λύσεως του συναινετικού διαζυγίου ή έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που περιλαμβάνει και την παραπάνω διάταξη, η αναγκαστική εκτέλεση για την ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησης της διατροφής γίνεται με κατάσχεση της περιουσίας εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η κατάσχεση . Μάλιστα ειδικά και μόνο για την προστασία της αξίωσης από διατροφή προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 982 παρ. Δ ΚΠολΔ ότι μπορεί να κατασχεθεί και ο μισός μισθός ή σύνταξη ή ασφαλιστικές παροχές εις χείρας του εργοδότη ή του συνταξιοδοτικού ή ασφαλιστικού φορέα ως τρίτου, αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση της απαίτησης από διατροφή . Επιπλέον η παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 358 του Ποινικού Κώδικα , στο οποίο ορίζεται ότι όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί έστω προσωρινά με εκτελεστό τίτλο, με τρόπο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί τη βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ενός έτους ή χρηματική ποινή. Επομένως, όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, τόσο το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το ανήλικο παιδί του, όσο και η υποχρέωση διατροφής του ανήλικου παιδιού προστατεύονται από το νόμο.

Στην δική σας προσωπική περίπτωση η μη τήρηση εκ μέρους της πρώην συζύγου σας της υποχρέωσης της για την επικοινωνίας σας με το ανήλικο παιδί σας παρέχει το δικαίωμα να προβείτε σε νομικές ενέργειες για την προστασία του, δηλαδή να καταθέσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή αγωγή με σκοπό την έκδοση δικαστικής απόφασης, να καλείτε την αστυνομία και να υποβάλλετε μήνυση εις βάρος της μητέρας, για παραβίαση της διάταξης του άρθρου 169 Α ΠΚ καθώς και να επιδιώξετε την καταδίκης της με αγωγή σε χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση για κάθε παραβίαση του δικαιώματος σας . Όμως δεν έχετε δικαίωμα να παρακρατείτε τη διατροφή του ανήλικου παιδιού σας, διότι έτσι κινδυνεύετε εκείνη να ασκήσει μήνυση εις βάρος σας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 358 ΠΚ καθώς και να επιβάλει κατάσχεση στην περιουσία σας και το μισθό σας εις χείρας του εργοδότη σας για την ικανοποίηση του δικαιώματος διατροφής αφού βεβαίως αντίστοιχα και εκείνη εκδώσει δικαστική απόφαση για τη διατροφή, εφόσον το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν περιλαμβάνει τη διάταξη του άρθρου 951 ΚΠολΔ, άλλως αυτό αποτελεί τίτλο εκτελεστό για την επιβολή κατάσχεσης.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ