fbpx

Η πρώην σύζυγος απειλεί ότι δεν θα μου ξαναδώσει το μωρό, αν δεν καταβάλω τη διατροφή. Πώς να κινηθώ;

ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας. Είμαι διαζευγμένος και έπαιρνα με απόφαση δικαστηρίου το παιδί μου και καταβάλω διατροφή. Τον προηγούμενο μήνα δεν κατέβαλα το ποσό γιατί πληρώνομαι σε λίγες μέρες και θα βάλω τα χρήματα την άλλη βδομάδα. Η πρώην με απειλεί πως δεν θα μου ξαναδώσει το μωρό αν δεν καταβάλω και του Σεπτεμβρίου τα λεφτά τα οποία αδυνατώ να βάλω. Κάθε μήνα τα βάζω κανονικά. Με απειλεί με μήνυση. Έχει δικαίωμα να μου στερήσει το παιδί μου; Πως μπορώ να κινηθώ:

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σε περίπτωση διαζυγίου, όταν οι γονείς διαφωνούν αναφορικά με τα θέματα της ανάθεσης της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού,της επικοινωνίας με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει πλέον το παιδί και το ύψος της καταβαλλόμενης διατροφής, σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1512 το συμφέρον του παιδιού επιβάλλει να ληφθεί απόφαση από το δικαστήριο. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι δεσμευτική για τους διαδίκους -γονείς του ανήλικου παιδιού και για τα τρία θέματα που αυτή αφορά δηλαδή την επιμέλεια, τη διατροφή και την επικοινωνία. Μάλιστα ο νόμος προβλέπει και τις ανάλογες συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του γονέα στις διατάξεις της απόφασης που καθορίζουν το δικαίωμα επικοινωνίας καθώς και σε εκείνες που ορίζουν το ύψος και τον τρόπο καταβολής της διατροφής.

Συγκεκριμένα σε περίπτωση που ο γονέας δεν καταβάλλει τη διατροφή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 951 ΚΠολΔ η αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης για να ικανοποιηθεί χρηματική απαίτηση γίνεται με κατάσχεση περιουσίας εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση της απόφασης ή με προσωπική κράτηση. Αυτό σημαίνει ότι η είσπραξη της διατροφής θα γίνει με κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή ποσοστού του μισθού από την εργασία. Επίσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 358 του Ποινικού Κώδικα, με τον τίτλο παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής, όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο,δηλαδή με δικαστική απόφαση που μπορεί να εκτελεστεί, με τέτοιο τρόπο ώστε ο δικαιούχος ,που στην προκειμένη περίπτωση είναι το παιδί, να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί τη βοήθεια άλλων,τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη του παραβάτη απαιτείται έγκληση από τη μητέρα.

Αντίστοιχα όταν ένας γονέας,συνήθως η μητέρα, παραβιάζει το δικαίωμα της επικοινωνίας του άλλου γονέα,συνήθως του πατέρα, με το ανήλικο παιδί του, εφαρμόζεται το άρθρο 950 ΚΠολΔ σύμφωνα με το οποίο, αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, η απόφαση που ρυθμίζει την επικοινωνία μπορεί να απειλήσει με χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση εκείνον που εμποδίζει την επικοινωνία και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 947 ΚΠολΔ . Επίσης η παραβίαση του δικαιώματος επικοινωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 169 Α του Ποινικού Κώδικα, θεωρείται παραβίαση δικαστικής απόφασης που αφορά την επικοινωνία του γονέα με το τέκνο και τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη και χρηματική ποινή.


ADVERTISEMENT

Κάθε επομένως δικαίωμα έχει τις δικές του συνέπειες σε περίπτωση παραβίασης του και αυτές ορίζονται συγκεκριμένα στο νόμο και επομένως εάν παραβιάζεται το ένα δικαίωμα αυτό δεν δίνει κανένα απολύτως δικαίωμα παραβίασης του δικαιώματος του άλλου.

Στην ερώτηση σας επομένως η απάντηση είναι ότι πράγματι παραβιάζετε την υποχρέωση σας για διατροφή του ανήλικου παιδιού με την μη καταβολή εμπροθέσμως ολοκλήρου του ποσού της διατροφής. Όμως επειδή υπάρχουν, όπως ο ίδιος αναφέρετε λόγοι ανάγκης, καλό είναι να εξηγήσετε αναλυτικά τους λόγους και το πότε θα καταθέσετε το σύνολο του ποσού ώστε να μπορέσετε να αμυνθείτε στο δικαστήριο εάν τελικώς η μητέρα σας υποβάλλει μήνυση.

Αυτό βέβαια δεν της παρέχει σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να παραβιάζει εκείνη το δικό σας δικαίωμα για επικοινωνία σας με το ανήλικο παιδί σας, το οποίο επιβάλλεται από το συμφέρον του παιδιού και στην περίπτωση αυτή μπορείτε και εσείς να ασκήσετε τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος μεταξύ των οποίων είναι και να υποβάλλετε έγκληση για παραβίαση της δικαστικής απόφασης. Όμως θεωρώ ότι καλύτερο είναι να προσπαθήσετε και οι δύο πλευρές να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας όπως αυτές προκύπτουν από τη δικαστική απόφαση και να ενημερώνετε αναλυτικά ο ένας τον άλλο όταν αυτό δεν είναι κατ’εξαίρεση δυνατό.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ