fbpx

Η πρώην σύντροφός μου, ζητάει διατροφή για το παιδί μας. Είμαι επιληπτικός και άνεργος. Δικαιούται;

ADVERTISEMENT

Συζούσα με μία κοπέλα και κάναμε παιδί το οποίο είναι τεσσάρων χρόνων. Το έχω αναγνωρίσει σε συμβολαιογράφο. Τώρα χωρίσαμε και μου ζητάει διατροφή μέσω δικαστηρίου. Εγώ είμαι επιληπτικός, κατά 65%, άνεργος και συντηρούμαι από τους γονείς μου χωρίς εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία, παίρνω φαρμακευτική αγωγή και δεν είμαι ασφαλισμένος. Τα πληρώνω… Δικαιούται διατροφή η όχι;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Το ανήλικο τέκνο, είτε εκτός γάμου είτε εντός έχει εκ του νόμου δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του. Μάλιστα το δικαίωμα αυτό υπάρχει ακόμη και αν το τέκνο  έχει περιουσία,  υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι  τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προϊόν της εργασίας του δεν αρκούν για τη διατροφή του. Από την άλλη ο γονέας είναι υπόχρεος για τη διατροφή του ανήλικου τέκνου του. Την υποχρέωση αυτή την έχει ακόμη και εάν τα εισοδήματά του είναι πενιχρά και τίθεται σε κίνδυνο και η διατροφή του ιδίου. Το τελευταίο δεν ισχύει μόνο όταν το ανήλικο τέκνο μπορεί να στραφεί εναντίον άλλου υποχρέου ή αν μπορεί να διατραφεί από την περιουσία του.

Οι γονείς σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος έχουν υποχρέωση ανάλογη με τις δυνάμεις τους να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο. Το δικαστήριο θα είναι αυτό που θα κρίνει το ποσοστό που θα συνεισφέρει ο καθένας γονέας εφόσον εκτιμήσει τις οικονομικές τους δυνατότητες. Επίσης το δικαστήριο, που δικάζει την αίτηση ασφαλιστικών ή την αγωγή διατροφής,  θα κρίνει με βάση τα στοιχεία, που θα εισφέρουν οι διάδικοι, κατά πόσον υφίσταται ολοκληρωτική αδυναμία παροχής διατροφής. Σ’ αυτήν την περίπτωση όμως μεταγενέστερα μπορεί να εγερθεί αγωγή και κατά των γονέων σας, ήτοι  ισχύει το άρθρο 1490 παρ. 1 του Α.Κ., που ορίζει «αν ένας από τους ανιόντες ή
τους κατιόντες δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή, η υποχρέωση βαρύνει εκείνον
που είναι υπόχρεος μετά από αυτόν, ήτοι τον παππού ‘η τη γιαγιά».

Η διάταξη του άρθρου 1490 Α.Κ εφαρμόζεται όχι μόνο όταν, όσοι ανήκουν στον προηγούμενο βαθμό και είναι υπόχρεοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παράσχουν διατροφή στο σύνολο ή μερικώς, αλλά και όταν αποδεικνύεται ότι και εκ της αυτής γραμμής μόνον ο ένας ή μερικοί έχουν οικονομική δυνατότητα, ο δε άλλος ή ενδεχόμενα οι περισσότεροι είναι άποροι ή βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να καταβάλουν διατροφή. Έτσι καθιερώνει την ευθύνη για διατροφή υπό μορφή διαδοχική και όχι παράλληλη ή σύγχρονη.


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ