fbpx

Η γυναίκα μου πήρε το παιδί και έφυγε. Μπορεί να του αλλαξει σχολείο ή να μου απαγορεύσει να το βλέπω;

| 2 Σεπτεμβρίου 2021
ADVERTISEMENT

Είμαστε παντρεμένοι με τη σύζυγο και έχουμε από κοινού επιμέλεια και γονική μέριμνα του παιδιού μας 5 ετών… Όμως λόγω κάποιων προβλημάτων εξαιτίας της μάνας της, η οποία πασχίζει να μας χωρίσει εδώ και χρόνια η σύζυγος πήρε το παιδί 31 Ιουλίου και έφυγε από το σπίτι όσο εγώ ήμουν δουλειά αφού έμασε όλα τα ρούχα τους και κάποια προσωπικά αντικείμενα… λόγος δεν υπήρχε… Δεν αντέχει λέει να ζει στην πόλη μου και θέλει να πάει 25 χιλιόμετρα μακριά στη κωμόπολη της εκεί που ζει η μάνα της ώστε να μείνει μαζί της… Έκτοτε δεν με αφήνει να βλέπω και να μιλάω στο παιδί και να σκεφτείτε ότι πέρυσι μου είχαν κάνει ασφαλιστικά μέτρα γιατί πάλι είχε εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία… Είχε μετανιώσει και γύρισε πίσω παραδεχόμενη ότι έφταιγε η μάνα της αλλά φέτος πάλι τα ίδια…

Θέλω να ρωτήσω… Μπορεί να γράψει το παιδί σε άλλο Δήμο χωρίς τη συγκατάθεσή μου; Το παιδί είναι γραμμένο στην πόλη μου αυτόματα προς μεγάλα νήπια… Και δεν έχει δηλώσει ούτε διάσταση ούτε έχει γίνει κάποια αίτηση διαζυγίου αλλά και ούτε υπάρχει κάποια απόφαση εναντίον μου για οποιοδήποτε λόγο!!!! Έχει δικαίωμα να πάρει το παιδί και να φύγει έτσι και να μου απαγορεύει να το δω ή να το πάρω στο σπίτι που είναι η οικογένειακη εστία; Και τι πρέπει να κάνω ώστε να διασφάλισω εφόσον εγώ έχω και μόνιμη δουλειά ενώ η σύζυγος και η μάνα της δεν δουλεύουν, να έρθει το παιδί μου σπίτι και να πάει σχολείο όπως αρμόζει στην πόλη μου; Ή μπορεί να το γράψει αλλού εν τέλει;


ADVERTISEMENT

Σας παρακαλώ ενημερώστε με όσο καλύτερα μπορείτεν να ξέρω πως να κινηθώ…

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Γεια σας


ADVERTISEMENT

Η αποχώρηση της συζύγου από το σπίτι σας μπορεί να θεωρηθεί εγκατάλειψη συζυγικής στέγης, ιδιαίτερα όταν, όπως μας περιγράφετε, έγινε χωρίς σπουδαίο λόγο. Το γεγονός αυτό θεμελιώνει έκδοση διαζυγίου από δική της υπαιτιότητα.

Η σύζυγός σας δεν μπορεί να μεταβάλει τον τόπο διαμονής του τέκνου σας, μονομερώς, χωρίς τη δική σας σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει είτε να υπάρξει μεταξύ σας συμφωνία, η οποία θα αποτυπωθεί σε ιδιωτικό συμφωνητικό, σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου, είτε να προηγηθεί δικαστική απόφαση, που να επιτρέπει τέτοια μετοίκηση/ μεταβολή. Και φυσικά δεν μπορεί να διενεργεί από μόνη της πράξεις γονικής μέριμνας, επιμέλειας κλπ, όπως η εγγραφή σε σχολείο, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, βάσει δικαστικής απόφασης.

Συνεπώς θα πρέπει να κινήσετε άμεσα δικαστικές ενέργειες, προκειμένου είτε να ορισθεί χρόνος τακτικής επικοινωνίας με το τέκνο σας, είτε να διεκδικήσετε την άσκηση της επιμέλειάς του, αν συντρέχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις και το επιθυμείτε.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ