fbpx

Η γυναίκα μου αρνείται ότι υπάρχει κορονοϊός και δεν θέλει να στείλει τα παιδιά σχολείο. Τι να κάνω;

ADVERTISEMENT

Η γυναίκα μου αρνείται την ύπαρξη του κορονοϊού και θέλει να μη στείλει τα παιδιά στο σχολείο καθόλου ή στην καλύτερη περίπτωση για ένα διάστημα. Τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μία τέτοια περίπτωση;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Το κουδούνι του σχολείου πρόκειται σε λίγο να κτυπήσει για να σημάνει την έναρξη του σχολικού έτους. Η μέριμνα για το ανήλικο παιδί σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1510 είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα) οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου του παιδιού, τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση του του παιδιού σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. Σύμφωνα όμως με το άρθρο ΑΚ 1511, κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του παιδιού.

Η επιμέλεια του προσώπου του παιδιού, σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1518, περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευση του και τον καθορισμό του τόπου της διαμονής του. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο κατά την ανατροφή του τέκνου, οι γονείς το ενισχύουν,χωρίς διάκριση φύλου να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητα του . Επίσης κατά τη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση του παιδιού οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ικανότητες και τις προσωπικές του κλίσεις. Γι αυτό το σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 1532 με τον τίτλο συνέπειες κακής άσκησης της γονικής μέριμνας , εάν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα τους που τους επιβάλλει το λειτούργημα τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας , οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του παιδιού , ακόμη και την επιμέλεια του ολικά ή μερικά σε τρίτον ή και να διορίσει επίτροπο.


ADVERTISEMENT

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΠΔ79/2017 υπό τον τίτλο “Παρακολούθηση φοίτησης μαθητών”, η φοίτηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει συστηματικά και αδικαιολόγητα από το σχολείο, ο εκπαιδευτικός της τάξης επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς και ενημερώνει τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου. Εφόσον δεν επιλύεται το πρόβλημα της συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας του μαθητή αναζητείται ο μαθητής και η οικογένεια του μαθητή μέσω της αστυνομικής και της δημοτικής αρχής καθώς και της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας.

Εν συνεχεία αναφέρεται η συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία του μαθητή στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εν τέλει στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συντασσόμενης και σχετικής εκθέσεως. Σύμφωνα δε σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ) και την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3630/Β/31-08-2020 προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19 έχει νομοθετικά προβλεφθεί η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας στους χώρους του σχολείου για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών.

Σε απάντηση επομένως του ερωτήματος σας, διευκρινίζεται ότι δεν αποτελεί δικαίωμα του γονέα να αποφασίσει εάν θα στείλει τα παιδιά ή όχι στο σχολείο αλλά καθήκον καθώς η φοίτηση στο σχολείο είναι υποχρεωτική, αποτελεί δικαίωμα του παιδιού και η μη φοίτηση συνιστά πράξη εις βάρος του πραγματικού συμφέροντος του παιδιού. Η μη φοίτηση θα ήταν νόμιμη κατ’ εξαίρεση μόνο στις περιπτώσεις που συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος υγείας, ο οποίος θα πρέπει να αποδεικνύεται και από σχετική ιατρική βεβαίωση, η οποία πρέπει να προσκομίζεται στο σχολείο από τους γονείς. Η φοίτηση ή μη του μαθητή στο σχολείο δεν αποτελεί λοιπόν δικαίωμα του γονέα αλλά καθήκον του, το οποίο, εάν ο γονέας δεν εκπληρώνει αδικαιολόγητα, προβλέπονται από την Πολιτεία συγκεκριμένες και σοβαρές κυρώσεις, οι οποίες μπορούν να φθάσουν σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις μέχρι την εμπλοκή των γονέων με την Εισαγγελία ανηλίκων και τις κοινωνικές υπηρεσίες για κακή εκ μέρους τους άσκηση της γονικής μέριμνας.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ