fbpx

Γίνεται να ξαναγυρίσω με τα παιδιά μου στο σπίτι του πρώην άντρα μου και να φύγει εκείνος;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας.

Έμενα στην Αθήνα με τον άντρα μου και τα δύο παιδιά μας, 6 μηνών και 3 χρονών. Έχω φύγει 6 μήνες από το σπίτι, που μέναμε και μένω με τους γονείς μου. Έχω στείλει εξώδικο και ενημερώνω, ότι μετοίκισα, όμως υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και ταραχή στο σπίτι των γονιών μου, μιας και είναι ηλικιωμένοι και άρρωστοι. Το ερώτημα μου είναι, μπορώ ακόμα να ζητήσω να γυρίσω στο σπίτι, που έμενα με τον άντρα μου και να ζητήσω να μείνω μόνη με τα παιδιά μου;


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμη Κυρία,

Όπως προκύπτει από το άρθρο 735 Κ.Πολ.Δ « Το Δικαστήριο έχει δικαίωμα να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις για την ρύθμιση των σχέσεων των συζύγων από το γάμο και των σχέσεων γονέων τέκνων. Ιδίως να διατάξει την μετοίκηση ενός από τους δύο συζύγους…»


ADVERTISEMENT

Για να γίνει δεκτό το αίτημα μετοίκησης θα πρέπει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να γίνεται αναφορά των περιστατικών της διακοπής της συμβίωσης και των λόγων που την προκάλεσαν. Πρέπει δηλαδή να συντρέχει επείγουσα περίπτωση/ επικείμενος κίνδυνος προκειμένου να διατάξει το Δικαστήριο την μετοίκηση ενός εκ των συζύγων.

Εσείς όπως μας εξιστορείται έχετε αποχωρήσει από την οικογενειακή στέγη εδώ και έξι μήνες και έχετε αποστείλει και σχετικό εξώδικο προς τούτο. Η ενέργεια να αποστείλετε εξώδικο είναι στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να αιτιολογείται η αποχώρηση και να αποφεύγονται ποινικές, κυρίως, συνέπειες ως προς τα ανήλικα τέκνα.

Βεβαίως το γεγονός της αποχώρησης σας ήδη από εξαμήνου από την οικογενειακή σας στέγη έχει ήδη διαμορφώσει μια de facto κατάσταση και συνεπώς θα πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς τυχόν αίτημα μετοίκησης του συζύγου σας και παραχώρησης αυτής (της οικίας) σε εσάς.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η τυχόν αίτηση ΔΕΝ μπορεί να έχει αίτημα την επάνοδο στη συζυγική κατοικία του συζύγου που την εγκατέλειψε αδικαιολόγητα.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, σε ποιόν δηλαδή ανήκει το σπίτι, παρότι και πάλι κατ’ αρθ. 1393 ΑΚ το Δικαστήριο μπορεί εφόσον το επιβάλλουν λόγοι επιείκειας να παραχωρήσει στον ένα από τους συζύγους την αποκλειστική χρήση της οικογενειακής στέγης ανεξάρτητα από το ποίος από αυτούς είναι κύριος αυτής.

Συμπερασματικά και με τα λιγοστά δεδομένα που μας εξιστορείτε μπορείτε να διεκδικήσετε την επιστροφή σας στην οικογενειακή σας στέγη υπό την προϋπόθεση ότι προκύπτει από το εξώδικο σας ότι υποχρεωθήκατε να φύγετε λόγω επείγουσας κατάστασης και επικείμενου κινδύνου και πως δεν εγκαταλείψατε απλά την οικογενειακή σας στέγη.

Στην υποθετική περίπτωση που τυγχάνετε θύμα ενδοοικογενειακής βίας (Ν. 3500/2006) η αίτηση σας ενδυναμώνετε δεδομένου ότι “σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να διατάσσεται ιδίως η απομάκρυνση του καθ’ ου από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκηση του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του αιτούντος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας.» αρθ 735 ΚΠολΔ.

Συνιστώ να λάβετε άμεσα συμβουλευτική από Δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου για την καλύτερη υποστήριξη της υπόθεσης σας.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ