fbpx

Έχει δικαίωμα η νέα σύζυγος να παραλαμβάνει το παιδί μου από την πρώην, αντί για εμένα;

ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένος με ένα παιδάκι και έχω δικαστική απόφαση επικοινωνίας. Εργάζομαι με σεζόν σε νησί. Εν τω μεταξύ έχω παντρευτεί ξανά και έχω ακόμα δύο παιδάκια. Θέλω να ρωτήσω εάν η νόμιμη σύζυγος μου έχει το δικαίωμα όσο εγώ λείπω, να παίρνει η ίδια την κόρη μου βάση δικαστικής απόφασης έτσι ώστε να μην αποξενώνονται τα αδέρφια και να παραλαμβάνει αντ’ εμού την ανήλικη κόρη μου για να περνάμε όλοι μαζί τις διακοπές μας στο νησί (τις ήμερες των διακοπών που ορίζει η απόφαση) και κατόπιν να την επιστρέφει στην μαμά της. Η μαμά της δεν το δέχεται, τι μπορώ να κάνω;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

O γονέας ο όποιος δεν διαμένει με το ανήλικο παιδί έχει δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Σκοπός του δικαιώματος αυτού είναι η ανάπτυξη αισθημάτων στοργής, αγάπης και ενδιαφέροντος προς το παιδί, καθώς επίσης και η αποφυγή της αποξένωσης του από το γονέα με τον οποίον δεν διαμένει πια μαζί. Συγχρόνως με το δικαίωμα επικοινωνίας παρέχεται η δυνατότητα στο γονέα να παρακολουθεί την προσωπική ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού του και να λαμβάνει γνώση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του και την εν γένει κατάσταση του. Επίσης με τον τρόπο αυτό δεν διακόπτεται ο μεταξύ τους δεσμός, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν για οποιοδήποτε απρόβλεπτο λόγο χρειαστεί ο γονέας αυτός να αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού, όπως στις περιπτώσεις του θανάτου της μητέρας κλπ. Το δικαίωμα επικοινωνίας αποβλέπει στο συμφέρον τόσο του γονέα όσο και στο συμφέρον του ίδιου του παιδιού και για το λόγο αυτό το δικαίωμα της επικοινωνίας είναι δικαίωμα αυστηρά προσωπικό, όπως έχει αποφανθεί η νομολογία, από το οποίο ο γονέας δεν μπορεί να παραιτηθεί ούτε και μπορεί να ασκήσει μέσω τρίτου προσώπου.

Στη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση, η δεύτερη σύζυγός σας δεν μπορεί να ασκήσει εκείνη αντί για εσάς το δικαίωμα επικοινωνίας σας με το παιδί σας και επομένως δεν μπορεί ούτε να το παραλαμβάνει προς επικοινωνία από την κατοικία της μητέρας του ακόμα και αν η πράξη αυτή απέβλεπε στο να επικοινωνήσει τελικά με τα αδέλφια του, διότι όπως προαναφέρθηκε, ο νόμος θεωρεί αυτό το δικαίωμα αυστηρά προσωπικό δικαίωμα του πατέρα και δεν επιτρέπει την άσκηση του μέσω οποιουδήποτε τρίτου προσώπου.

Εσείς όμως πάντοτε έχετε το δικαίωμα, εφόσον το πρόγραμμα επικοινωνίας που περιλαμβάνεται στην απόφαση δεν σας εξυπηρετεί πλέον λόγω των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων, να υποβάλετε νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο και να ζητήσετε τη μεταρρύθμιση της απόφασης που ρυθμίζει το δικαίωμα σας επικοινωνίας, προκειμένου αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής σας.


ADVERTISEMENT

Το πρόγραμμα αυτό επικοινωνίας θα είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση και θα μπορεί να είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του παιδιού σας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να αναπληρώσετε την επικοινωνία που τώρα τόσο εσείς όσο και το παιδί σας στερείστε λόγω της εργασίας σας και η επικοινωνία αυτή μπορεί να γίνει περισσότερο λειτουργική και να εξυπηρετεί καλύτερα εσάς και το παιδί σας.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ