fbpx

Παντρεύτηκα με πολιτικό γάμο. Μπορώ να τον ακυρώσω λόγω λάθος τόνου στην αναγγελία γάμου;

ADVERTISEMENT

Υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης πολιτικού γάμου αν έχει τελεσθεί σε μικρό χρονικό διάστημα; Θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί ακύρωση λόγω λάθος τόνου σε αναγγελία γάμου; Πόσο καιρό θα έπαιρνε πιθανή ακύρωση γιατί επίκειται γέννηση παιδιού;

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Αξιότιμε Κύριε/Κυρία

Ακύρωση του γάμου σημαίνει ότι ένας γάμος, ο οποίος είχε παράγει όλα τα νομικά αποτελέσματα ακυρώνεται, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση λόγω ενός ελαττώματος του και έτσι παύει να έχει αποτελέσματα, με μόνη εξαίρεση ότι τα τέκνα που γεννήθηκαν σε γάμο που ακυρώθηκε διατηρούν την ιδιότητα τέκνου γεννημένου σε γάμο. Για την ακύρωση ακυρώσιμου ή άκυρου γάμου ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν για την ακύρωση οποιασδήποτε ακυρώσιμης δικαιοπραξίας (αρθρα 1372 επΑΚ).

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι ακύρωσης του γάμου;


ADVERTISEMENT

Η ακύρωση ενός γάμου προϋποθέτει ότι αυτός είτε είναι άκυρος λόγω έλλειψης κάποιας θετικής προϋπόθεσης του γάμου ή της ύπαρξης κάποιου ανατρεπτικού κωλύματος, είτε είναι ακυρώσιμος λόγω πλάνης ή απειλής.

Ελλείψει θετικής προϋπόθεσης υφίσταται όταν οι δηλώσεις των μελλονύμφων δεν γίνονται αυτοπροσώπως ή γίνονται υπό αίρεση ή προθεσμία, όταν είναι ανήλικοι και δεν υπάρχει άδεια του δικαστηρίου, αν κάποιος από αυτούς τελεί υπό δικαστική απαγόρευση, αν κάποιος από αυτούς τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση και δεν συναινεί ο δικαστικός συμπαραστάτης του ή δεν υπάρχει άδεια του δικαστηρίου και αν κάποιος από αυτούς κατά την τέλεση του γάμου δεν έχει συνείδηση των πραττομένων ή στερείται της χρήσης του λογικού ένεκα πνευματικής νόσου. Ανατρεπτικό κώλυμα υπάρχει σε περίπτωση συγγένειας εξ αίματος κατ’ ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι του τέταρτου βαθμού, συγγένειας εξ αγχιστείας κατ’ ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι τρίτου βαθμού, λόγω διγαμίας και λόγω υιοθεσίας.

Αν και τα στοιχεία που μας δίδονται είναι ελάχιστα και ασαφή το λάθος τόνου σε αγγελία γάμου δεν μπορεί να θεωρηθεί λόγος ακύρωσης του γάμου. Ο συγκεκριμένος λοιπόν γαμός μπορεί να λυθεί με συναινετικό διαζύγιο δια συμβολαιογραγικής πράξης που είναι και ο συντομότερος τρόπος αφόσον συναινούν οι διάδικοι ή με διαζύγιο με αντιδικία ελλείψη σχετικής συμφωνίας.

Αναφορικά τέλος με την επικείμενη γέννηση τέκνου καλό είναι να αναφερθούν τα κάτωθι:
Η συγγένεια του τέκνου με τον πατέρα (πατρότητα) συνάγεται από το γάμο του με την μητέρα του (ΑΚ 1465) ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει γάμος από την εκούσια (ΑΚ 1475 ) ή την δικαστική αναγνώριση του( ΑΚ 1479).

Σύμφωνα με τα άρθρα 1465 ΑΚ και 8 Ν. 3719/2008 καθιερώνεται τεκμήριο βάσει του οποίου το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα το σύζυγο της μητέρας δηλαδή θεωρείται ότι είναι τέκνο γεννημένο σε γάμο.

Από νομικής πλευράς το τέκνο που γεννιέται χωρίς γάμο των γονέων του και δεν λαμβάνει χώρα εκούσια αναγνώριση του, ΔΕΝ συνδέεται με τον βιολογικό του πατέρα ακόμα και αν αυτός είναι γνωστός ή ακόμα και βέβαιος. Αντίστοιχα το τέκνο που γεννήθηκε μέσα σε τριακόσιες μέρες από την ακύρωση του γάμου των γονέων του, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας ακόμα και αν είναι γνωστό ή και βέβαιο ότι δεν συνδέεται βιολογικά με αυτόν.

Συνεπώς μόνο μετά την αμετάκλητη απόφαση περί προσβολής της πατρότητας μπορεί να αποσυνδεθεί το ανήλικο από τον κατά τεκμήριο πατέρα του και να συνδεθεί με τον βιολογικό του. (ανατροπή του τεκμηρίου πατρότητας). Μετά την διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης η μητέρα θα μπορούσε να λάβει προσωρινά την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου της με τη σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία θα πρέπει αυτονόητα να στρέφεται κατά του κατά τεκμήριο πατέρα του τέκνου με τον οποίο την ασκεί καταρχήν από κοινού (ΑΚ 1510).

Συνιστώ να λάβετε άμεσα συμβουλευτική από εξειδικευμένο δικηγόρο οικογενειακού Δικαίου.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ