fbpx

Έχω ρίξει χρήματα στο σπίτι που μου άφησε ο πατέρας μου. Τώρα η μητέρα μου θέλει να το δώσει στον γιο της, τί να κάνω νομικά;

ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας.. Θέλω μια νομική συμβουλή, αν αυτό είναι εφικτό…

Πριν 10 χρόνια το 2013 χάθηκε ο πατέρας μου… Στα συμβόλαια πριν πεθάνει κρατούσε την επικαρπια για το σπίτι που μένω και γω είχα την ψιλή κυριότητα. Μέσα σε αυτό το συμβόλαιο γράφτηκε ότι μετά θανάτου μου μπορεί η σύζυγος μου ( η μάνα μου) να κρατήσει την επικαρπια.. της είχε γίνει ένα είδος πρότασης επικαρπιας.


ADVERTISEMENT

Εδώ και 10 χρόνια δεν έκανε αποδοχή της πρότασης η μητέρα μου και δήλωνα εγώ τη πλήρη κυριότητα του σπιτιού.. Τα ενφια και όλα έρχονταν μόνο στο όνομα μου.. Τώρα θέλει να
με πετάξει έξω από το σπιτι μου γιατί θέλει να βάλει να μένει ο γιος της ως εξοχικό. Εγω έχω ρίξει χρήματα για αυτό το σπίτι.. Έχω παρει δάνειο 10.000 με το πρόγραμμα εξοικονομω.. συν τοις αλλοις έχω επενδύσει χρήματα σε αυτό.

4 χρόνια είμαι παντρεμένη και χω ένα μικρό παιδί. Όταν αποδεχτεί την επικαρπια με συμβόλαιο, πόσο καιρό μπορώ να μένω; Μου είπαν πως με δικαστήρια θα κρατήσει η κατάσταση 3 χρόνια.. αληθεύει; Δεν μπορώ να φύγω άμεσα.. Επίσης μπορώ να διεκδίκησω ο,τι έχω βάλει σε αυτό το σπίτι;

Να πληρώσει όσα έχω βάλει;


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η μητέρα σας, παρότι πέρασαν αρκετά έτη από το θάνατο του πατέρα σας, εφόσον δεν έχει αποποιηθεί την κληρονομία του και δεν έχει παραιτηθεί συμβολαιογραφικά από το δικαίωμα της επικαρπίας, μπορεί να προβεί κανονικά, ακόμα και σήμερα, σε συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής επικαρπίας αιτία θανάτου, ασκώντας τα σχετικά της δικαιώματα.

Το γεγονός πως εσείς, επί 10 έτη δηλώνατε το ακίνητο στην εφορία, δεν επιδρά νομικά, κατά την άποψή μου, αλλά πρόκειται για ένα καθαρά φορολογικό ζήτημα.

Μετά το θάνατο της μητέρας σας θα υπάρξει αυτόματη συνένωση της επικαρπίας με την ψιλή σας κυριότητα και θα καταστείτε πλήρης κυρία του κληρονομιαίου ακινήτου.

Όσον αφορά τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι, μπορείτε καταρχάς να τα αφαιρέσετε, εφόσον η αφαίρεσή τους δεν προκαλεί ουσιώδεις φθορές στο ακίνητο, αν αντιληφθείτε ότι η μητέρα σας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το σπίτι.

Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 1148 του Αστικού Κώδικα, ο επικαρπωτής έχει υποχρέωση να διατηρεί τον οικονομικό σκοπό του πράγματος και να το μεταχειρίζεται με επιμέλεια, χωρίς να επιφέρει ουσιώδεις μεταβολές.

Διαφορετικά θα ευθύνεται σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες (για οποιαδήποτε φθορά του ακινήτου εκτός της συνήθους χρήσης).

Συνεπώς, σε περίπτωση που η μητέρα σας δεν μεταχειρίζεται με επιμέλεια το ακίνητο και σύμφωνα με τους κανόνες της τακτικής εκμετάλλευσης, μπορείτε να
στραφείτε εναντίον της δικαστικά, λόγω μεταβολής ή χειροτέρευσης του πράγματος.

Καλό θα ήταν, όμως, προκειμένου να διασφαλίσετε πλήρως τα νόμιμα δικαιώματά σας, να απευθυνθείτε σε κάποιον δικηγόρο, προσκομίζοντάς του όλα τα έγγραφα και γνωστοποιώντας του αναλυτικά όλα τα δεδομένα, προκειμένου να ενημερωθείτε για τις επόμενες κινήσεις σας.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ