fbpx

Έχω παιδί εκτός γάμου. Για να αναγνωριστεί πρέπει να είναι παρόντες και οι δύο γονείς στον συμβολαιογράφο;

| 27 Φεβρουαρίου 2021
ADVERTISEMENT

Έχω τέκνο γεννημένο εκτός γάμου και θα ήθελα αν μπορείτε να μου διευκρινίσετε τα εξής: για να γίνει εκούσια αναγνώριση , είναι υποχρεωτικό οι δύο γονείς να παρευρεθούν στον συμβολαιογράφο ταυτόχρονα ή μπορεί η διαδικασία να γίνει μόνο από τον πατέρα και η μητέρα να δηλώσει τη συναίνεσή της εκ των υστέρων;

Το έγγραφο είναι το ίδιο σε κάθε περίπτωση ή διαφοροποιείται ανάλογα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί; Επίσης, θα ήθελα να ξέρω αν μπορώ εγώ ως μητέρα να δηλώσω σε συμβολαιογράφο τη συναίνεσή μου πριν από την υπογραφή της Πράξης Αναγνώρισης από τον πατέρα.


ADVERTISEMENT

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Γεια σας.


ADVERTISEMENT

Το άρθρο 1475 του Αστικού Κώδικα ορίζει τα εξής για την εκούσια αναγνώριση τέκνου : «Ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ’ αυτό και η μητέρα. Αν η μητέρα έχει πεθάνει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, η αναγνώριση γίνεται μόνο με δήλωση του πατέρα». Ως προς τον τύπο της αναγνώρισης, το άρθρο 1476 του ίδιου νομοθετήματος προβλέπει τα ακόλουθα: «Η αναγνώριση από τον πατέρα ή τους γονείς του γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Η συναίνεση της μητέρας, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, παρέχεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Ανάκληση των δηλώσεων είναι ανίσχυρη».

Πράγματι, ενόψει του αμετάκλητου χαρακτήρα της αναγνώρισης τέκνου, ο νόμος επιβάλλει τόσο η δήλωση του πατέρα όσο και η συναίνεση της μητέρας να περιβάλλονται τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου. Για λόγους οικονομίας χρόνου και χρημάτων, είθισται να περιλαμβάνονται και οι δύο δηλώσεις στο ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο, δεν αποκλείεται όμως να συνταχθούν δύο ξεχωριστά συμβολαιογραφικά έγγραφα για το σκοπό αυτό.

Η συναίνεση της μητέρας θεωρείται ότι αποτελεί όρο του ενεργού της εκούσιας αναγνώρισης. Είναι, δηλαδή, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να παράγει η δήλωση αναγνώρισης αποτελέσματα. Σε περίπτωση που λάβει χώρα πρώτα η συμβολαιογραφική δήλωση αναγνώρισης του πατέρα, και στη συνέχεια παρασχεθεί η συναίνεση της μητέρας με διαφορετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο, τότε θα θεωρηθεί ότι η εκούσια αναγνώριση ισχύει αναδρομικά, από το χρόνο συντέλεσης της δήλωσης του πατέρα.

Επομένως, θεωρώ ότι είναι δυνατή η μεταγενέστερη συναίνεση της μητέρας στην αναγνώριση του τέκνου. Ωστόσο, λόγω της φύσης της συναίνεσης (ως όρος του ενεργού) διατηρώ σοβαρές δογματικές αμφιβολίες ως προς το αν θα μπορούσε να παρασχεθεί εγκύρως εκ των προτέρων, οπότε καλύτερα να αποφευχθεί αυτό.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ