Είμαι χωρισμένη, δουλεύω πολλές ώρες και η κόρη μου δεν με βλέπει πολύ. Πως θα γίνω καλή μαμά;

0

Έχω χωρίσει εδώ και ένα χρόνο. Έχω μια κόρη τεσσάρων χρόνων που δεν την βλέπω πολύ, μιας και δουλεύω δέκα ώρες την ημέρα, όλη την εβδομάδα και τις μισές μέρες περίπου μένει με τον πατέρα της, με τον οποίο έχουμε άριστες σχέσεις. Παρ’ όλο που βλέπω και ξέρω ότι περνάει καλά μαζί του, υπάρχουν φορές που δεν θέλει να πάει. Δεν μου λέει τον λόγο, αλλά καταλαβαίνω οτι είναι, επειδή δεν με βλέπει αρκετά και αυτό με κάνει να μην νιώθω καλή μαμά και πως το παιδί μου δεν είναι ευτυχισμένο. Δεν γίνεται να παρατήσω τη δουλειά μου, γιατί δεν ξέρω αν θα βρώ κάποια άλλη, αλλά πλέον έχω φτάσει να κλαίω συχνά και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Πως θα γίνω καλή μαμά για το παιδι μου;

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου

Η αγωνία σας και μόνο δείχνει την προσπάθεια που καταβάλετε. Δεν υπάρχει οδηγός που να καθορίζει τα στοιχεία της καλής μαμάς , όπως αναφέρετε. Επίσης ο χαρακτηρισμός «το παιδί μου δεν είναι ευτυχισμένο» είναι αρκετά επιβαρυντικό και για εσάς και για το παιδί σας. Απενοχοποιηθείτε αρχικά για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη δυσκολία που αναφέρετε. Καθορίστε από κοινού με το παιδί σας, πως θα περνάτε το χρόνο που έχετε μαζί. Εφόσον δε μπορείτε να αλλάξετε το χρόνο εργασίας σας, μη χάνετε πρόσθετο χρόνο αποδίδοντας σας κατηγορίες και αποκτώντας ενοχές. Εφόσον οι σχέσεις σας με τον πατέρα της κόρης σας είναι άριστες, συζητήστε μαζί του και δώστε επιλογές ώστε να κάνουν πράγματα που την ευχαριστούν. 

Τέλος, συζητήστε με την κόρη σας για τη δουλειά σας. Δώστε της να καταλάβει με τι ασχολείστε, γιατί χρειάζεται αρκετό από το χρόνο σας, σε τι βοηθάει η εργασία σας εσάς και την οικογένεια σας. Βοηθήστε την να κατανοήσει ότι η δουλειά σας, δεν υπάρχει για να σας παίρνει το χρόνο από την κόρη σας, αλλά για να σας βοηθήσει να περνάτε καλά όταν είστε μαζί. 

Γιούλη Μπαλίκου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!