fbpx

Δίνω 450 ευρώ διατροφή και η κόρη μου έγινε 18 ετών. Μπορώ τώρα που ενηλικιώθηκε να σταματήσω να πληρώνω;

ADVERTISEMENT

Ήθελα να κάνω ένα ερώτημα… Με τη συμπλήρωση των 18 ετών του παιδιού σταματάω να πληρώνω διατροφή; Μπορεί να με υποχρεώσει η μητέρα του ή να ζητήσει και άλλα; Μέχρι τώρα παίρνει ένα μεγάλο ποσό (450€ ) και με έχει εξουθενώσει οικονομικά.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Γεια σας. Το άρθρο 1486 παρ. 1 του Αστικού Κώδικα προβλέπει ότι «δικαίωμα διατροφής έχει μόνο όποιος δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες ενόψει και των τυχών αναγκών της εκπαίδευσής του». Η ενηλικίωση του τέκνου σας, δηλαδή, δεν αποσβήνει αυτομάτως το δικαίωμα διατροφής του.

Κατ’ αρχήν, το τέκνο σας, όντας ενήλικο, θα υποχρεούται να βρει κάποια εργασία, προκειμένου να καλύπτει τις δαπάνες διαβίωσής του. Ωστόσο, σε περίπτωση που σπουδάζει, γίνεται δεκτό από τη νομολογία ότι οι εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις δεν καταλείπουν επαρκή ελεύθερο χρόνο για να εργαστεί, συνεπώς αδυνατεί να διατραφεί με τις δικές του δυνάμεις και
δικαιούται να λαμβάνει διατροφή από τους γονείς του.

Παρά ταύτα, πρέπει να επισημανθεί ότι ο ενήλικος δεν δικαιούται διατροφή σε περίπτωση που διαθέτει κινητή ή ακίνητη περιουσία επαρκή για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του.


ADVERTISEMENT

Όσον αφορά την υποχρέωσή σας για καταβολή διατροφής, αυτή υπάρχει μόνο εφ’ όσον και για όσο διαρκεί σχετική δικαστική απόφαση. Αν, δηλαδή, το ποσό που πληρώνετε ως διατροφή το καταβάλετε δυνάμει δικαστικής απόφασης, σαφώς μπορείτε να σταματήσετε να το πληρώνετε όταν λήξει η χρονική ισχύς της.

Όσον αφορά το μεταγενέστερο της λήξης της απόφασης χρονικό διάστημα, προκειμένου να υποχρεωθείτε να καταβάλετε επιπλέον ποσά διατροφής απαιτείται να εκδοθεί σε βάρος σας νέα δικαστική απόφαση, κατόπιν αγωγής που θα ασκήσει είτε η μητέρα του παιδιού είτε το ίδιο το παιδί ως ενήλικο.

Τέλος, σχετικά με το ποσό της διατροφής, αυτό προσδιορίζεται από το δικαστήριο ανάλογα με τις δυνάμεις των γονέων, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα κατά τον κρίσιμο χρόνο. Σε περίπτωση που έχουν περιοριστεί οι δικές σας οικονομικές δυνατότητες, υπάρχει δυνατότητα να υποβάλετε στο αρμόδιο δικαστήριο αίτημα για μείωση του ποσού διατροφής.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ