fbpx

Ο εργοδότης ΔΕΝ έχει δικαίωμα να μην σου δίνει επιπλέον άδεια επειδή το παιδί σου είναι αναγνωρισμένο

| 19 Μαρτίου 2019
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας

Είμαι ανύπαντρη μητέρα με αναγνωρισμένο τεκνο. Πέρυσι αιτήθηκα (από την εργασία μου) την ειδική άδεια 6 ημερών ως μονογονεϊκή οικογένεια και την πήρα. Φέτος επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν την επιμέλεια του παιδιού ώστε να μπορέσω να πάρω την άδεια. Τους είπα ότι δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο και κατόπιν επικοινωνίας μου με δικηγόρο έκανα αίτηση και τους ενημέρωσα ότι σύμφωνα με το άρθρο 1515 του αστικού κώδικα η γονική μέριμνα μου ανήκει. Επίσης έκανα μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υφίσταται συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας σύμφωνα με το άρθρο 1513.


ADVERTISEMENT

Μου απάντησαν εγγράφως ότι σύμφωνα με το άρθρο 1484 του αστικού κώδικα σε περίπτωση αναγνώρισης, εκούσιας ή δικαστικής αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δυο γονείς και τους συγγενείς τους. Δημιουργούνται επομένως αμοιβαία υποχρεώσεις και δικαιώματα μεταξύ του πατέρα και του αναγνωρισμένου παιδιού όπως ορίζει ο νόμος στις σχέσεις γονέων και παιδιων. Τα ως άνω αναφέρονται ρητά και κατηγορηματικά στην πράξη εκούσιας αναγνώρισης τέκνου που προσκόμισα. Ως εκ τούτου δεν απορρέει δικαίωμα ειδικής άδειας στην περίπτωση μου.

Ισχύει αυτό; Δεν θεωρούμαι μονογονεϊκή οικογένεια;

Σας ευχαριστώ.


ADVERTISEMENT


Επειδή δεν έχουμε στο Singleparent.gr ακούσει κάτι αντίστοιχο, ζητήσαμε από δύο συνεργάτες μας να τοποθετηθούν και δείτε τί απάντησαν.

Απαντάει η λογίστρια, φοροτεχνικός και οικονομική σύμβουλος κυρία Ειρήνη Τσεσμελή

Αγαπητή κυρία,

Δεν έχει σχέση ο Αστικός κώδικας περί πατρότητας και τα κληρονομικά δικαιώματα του παιδιού με το εργατικό δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα, σας παραθέτω τα εξής:

ΑΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΕΚΝΟΥ

Σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2002-2003 ΑΡ.7 ο εργαζόμενος άγαμος/-η, χήρος/-α γονέας στον ιδιωτικό τομέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού,(εάν δεν υπάρχει επιμέλεια αποδεικνείεται με την δήλωση εισοδήματος που φαίνεται το προσττευόμενο τέκνο) δικαιούται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργάσιμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας. Η συγκεκριμένη άδεια δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που δίνονται στους εργαζόμενους.

ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Σύμφωνα με τον ν.1483/84 ΑΡ.9 δικαιούστε 4 ημέρες τμηματικής απουσίας ή ολόκληρη την ημέρα μετ’ άποδοχών απο το νηπιαγωγείο έως και 16 ετών το τέκνο. Μέρος της άδειας αυτής μπορεί να χορηγείται και κατά την ημέρα του αγιασμού, δηλαδή κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς την ημέρα αυτή ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και για θέματα λειτουργίας του σχολείου. Είναι δε ο εργοδότης υποχρεωμένος στην χορήγηση των συγκεκριμένων αδειών κατα αυξημένη προτεραιότητα.

ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΒΡΕΦΟΥΣ

Επίσης με βάση τη σημερινή νομοθεσία παρέχεται γονική άδεια (άνευ αποδοχών) για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας έως 7 μήνες στους μονογονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των τρεισήμισι (3,5) ετών (άρθρο 5 του ν. 1483/84,ΦΕΚ Α’ 153/8-10-1984, όπως συμπληρώθηκε και επεκτάθηκε με το άρθρο 25 του ν. 2639/98, ΦΕΚ Α’ 205/2-9-1998).

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΕΚΝΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

• Παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών εγγράφονται κατά προτεραιότητα στους Παιδικούς Σταθμούς των ΟΤΑ, καθώς επίσης και στους σταθμούς του ΠΙΚΠΑ, του ΕΟΠ, του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών, Αθηνών, Λάρισας και Θεσσαλονίκης (με βάση τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, αρ. απ. 16065/22-4-02, ΦΕΚ Β’ 497/22-4- 2002).

Μπορείτε επίσης να ευχαριστήσετε την εργοδότρια εταιρεία για την γνωστοποίηση των πολύτιμων πληροφοριών που αδορά την πατρότητα και τα κληρονομικά δικαιώματα του τέκνου σας.

Παρακαλώ για όποια επιπλέον ενημέρωσή σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ειρήνη Τσεσμελή

Φοροτεχνικός – Λογίστρια – Οικονομική Σύμβουλος
Θράκης 10, Άγιος Δημήτριος Μπραχάμι
Τηλέφωνο: 2112102823
Κινητό: 6976982983
Web: www.taxgservices.gr
Email: tsesmeliservises@gmail.com


Απαντάει και η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Ζητήματα μπορεί να προκύψουν στην εργασιακή καθημερινότητα σχετικά με την έννοια του όρου μονογονεϊκή οικογένεια, την περίπτωση δηλαδή που την επιμέλεια και φροντίδα ανήλικου τέκνου έχει αναλάβει ο ένας από τους δύο γονείς. Ειδικότερη περίπτωση συνιστά η λειτουργία των δύο γονέων στη περίπτωση που δεν υφίσταται γάμος αλλά έχει επέλθει δικαστική ή εκούσια αναγνώριση του τέκνου από τον πατέρα. Σ’ αυτή τη περίπτωση ανακύπτει το ερώτημα αν για τη χορήγηση της ειδικής άδειας έξι (6) ημερών που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας στους γονείς που ανατρέφουν μόνοι τους τα τέκνα τους απαιτείται να υπάρχει δικαστική απόφαση δυνάμει της οποίας να ανατίθεται η επιμέλεια του τέκνου στη μητέρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. «Στους εργαζόμενους (-ες) που έχουν χηρέψει και στον άγαμο(-η) γονέα που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. ………..Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας» . Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 1484 ΑΚ «Σε περίπτωση αναγνώρισης, εκούσιας ή δικαστικής, αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και τους συγγενείς τους» ενώ σύμφωνα με το άρθρο 1515 ΑΚ «Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι σε περίπτωση εκούσιας αναγνώρισης τέκνου, την επιμέλεια έχει πάντα η μητέρα εκτός από την περίπτωση που έχουν συμφωνήσει διαφορετικά οι γονείς ή η μητέρα δεν έχει τη δυνατότητα να την ασκήσει.

Πράγματι το τέκνο που έχει γεννηθεί εκτός γάμου και έχει αναγνωρισθεί εκουσίως ή δικαστικά, έχει θέση τέκνου γεννημένου εντός γάμου απέναντι στους γονείς του, έχει δηλαδή όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τις λοιπές σχέσεις, εκτός όμως από την άσκηση της επιμέλειας. Τούτο συμβαίνει γιατί το σχετικό άρθρο 1484 ΑΚ αναφέρει χαρακτηριστικά «αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά» και όπως αναφέρθηκε ήδη το άρθρο 1515 ΑΚ ορίζει διαφορετικά ως προς την άσκηση της επιμέλειας.

Επομένως για τη χορήγηση της ειδικής άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 7 της ΕΓΣΣΕ δεν απαιτείται η ύπαρξη σχετικής δικαστικής απόφασης που να αναθέτει την επιμέλεια στη μητέρα καθώς αυτή την έχει απ’ ευθείας από το Νόμο.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ