fbpx

Αν ο πατέρας δεν καταβάλλει διατροφή εμπρόθεσμα, σε πόσο διάστημα μπορώ να κινηθώ δικαστικά;

ADVERTISEMENT

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο πατέρας δεν καταβάλλει το ποσό της διατροφής το χρονικό διάστημα που έχει οριστεί, σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η μητέρα, η οποία έχει την επιμέλεια του τέκνου να προσέλθει στην δικαιοσύνη ή απλώς μέσω δικηγόρου να γίνει μια σύσταση για την καθυστέρηση.

Έχουν αλλάξει οι νόμοι;


ADVERTISEMENT

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1486 δικαίωμα διατροφής έχει μόνο όποιος δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες ενόψει και των τυχόν αναγκών της εκπαίδευσης του.

Το ανήλικο τέκνο ακόμη και αν έχει περιουσία έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προιόν της εργασίας του δεν αρκούν για τη διατροφή του.


ADVERTISEMENT

Επίσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο ΑΚ 1493 το μέτρο της διατροφής καθορίζεται αφενός από τις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών και περιλαμβάνει την αναλογία τους στις λειτουργικές δαπάνες της κατοικίας όπου αυτά διαμένουν με το γονέα που έχει την επιμέλεια, τα έξοδα για τη διατροφή τους, τα δίδακτρα που καταβάλλονται για την εκπαίδευση τους, τις τυχόν εξωσχολικές δραστηριότητες, τις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την ψυχαγωγία τους, την μετακίνηση τους κλπ.

Η διατροφή των ανηλίκων τέκνων μπορεί να καθορισθεί με συμφωνία των γονέων στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου.

Στην περίπτωση που ο καθορισμός της επιμέλειας και της διατροφής έχει γίνει με τη συμφωνία του συναινετικού διαζυγίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο ΑΚ 1441, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί από το Ν.4800/2021 απαιτείται προκειμένου η συμφωνία για τη διατροφή να είναι εκτελεστή, να περιλαμβάνονται οι όροι του άρθρου ΚΠοΛΔ 951.

Όταν οι γονείς διαφωνούν κατά τη διάσταση και το διαζύγιο εκείνος που αιτείται από το Δικαστήριο την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων αιτείται και να καθοριστεί από το δικαστήριο το ποσό της διατροφής των ανηλίκων τέκνων.

Εάν οι γονείς δεν έχουν εκδώσει συναινετικό διαζύγιο και διαφωνούν η απόφαση μπορεί να εκδοθεί με την επείγουσα διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ή με την διαδικασία των οικογενειακών διαφορών.

Η απόφαση που ορίζει το ποσό της διατροφής των ανήλικων παιδιών καθορίζει και τον χρόνο που η διατροφή πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα και συνήθως είναι το πρώτο πενθήμερο εκάστου μηνός .

Εάν παρέλθει η ημερομηνία υποχρέωσης καταβολής που ορίζεται στην πράξη του συναινετικού διαζυγίου ή στη δικαστική απόφαση ο υπόχρεος γονέας καθίσταται υπερήμερος οφειλέτης, όπως συμβαίνει σε όλες τις χρηματικές οφειλές όταν παρέλθει άπρακτη η ορισθείσα ημερομηνία καταβολής.

Στην περίπτωση αυτή ο γονέας που έχει την επιμέλεια και λειτουργεί για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων έχει δικαίωμα να ξεκινήσει τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επιδίδοντας είτε αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης, εφόσον αυτή αποτελεί τίτλο εκτελεστό σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, είτε της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων ή επιδίδει αντίγραφο εξ απογράφου της οριστικής απόφασης που εκδίδεται με επιταγή προς πληρωμή η οποία συντάσσεται από δικηγόρο.

Εάν η αρχική απόφαση έχει εκδοθεί με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων πρέπει σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο ΚΠολΔ 729 μέσα σε προθεσμία (60) ημερών από την επίδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων εκείνος υπέρ του οποίου έγινε η προσωρινή επιδίκαση της διατροφής να ασκήσει αγωγή για την απαίτηση που επιδικάστηκε αλλιώς η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων παύει αυτοδικαίως να ισχύει μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος .

Στη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο έχει ορισθεί η διατροφή. Εάν δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για τη διατροφή μπορείτε οποτεδήποτε να καταφύγετε στη δικαιοσύνη χωρίς χρονικό περιορισμό.

Σε κάθε άλλη περίπτωση εφόσον υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής που έχει οριστεί είτε με τη συμφωνία του συναινετικού διαζυγίου είτε με δικαστική απόφαση, μπορείτε εσείς ή ο δικηγόρος σας να υπενθυμίσετε στον υπόχρεο γονέα τις επιπτώσεις από τη μη έγκαιρη καταβολή της διατροφής και σε περίπτωση που δεν δείχνει πρόθυμος να συμμορφωθεί προς τις νόμιμες υποχρεώσεις του μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επιδίδοντας με δικαστικό επιμελητή επιταγή προς εκτέλεση.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ