fbpx

Αν κάνω αποποίηση κληρονομιάς λόγω χρεών του πατέρα μου, χάνω και το ακίνητο που μου άφησε;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα ο πατέρας έχει κάνει γονική παροχη ακινήτου στην κόρη του έχει κρατήσει όμως την επικαρπία.

Ο πατέρας έχει χρέη στην εφορία.


ADVERTISEMENT

Εάν μετά το θάνατο γίνει αποποίηση κληρονομιάς για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία λόγω των χρεών τι ισχύει για το συγκεκριμένο ακίνητο χάνεται και αυτό ;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Αγαπητή αναγνώστρια,


ADVERTISEMENT

Η προσωπική δουλεία της επικαρπίας συνίσταται στο περιορισμένο
εμπράγματο δικαίωμα του επικαρπωτή να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται
ξένο πράγμα, διατηρώντας όμως ακέραιη την ουσία του.

Ο κύριος ακινήτου μεταβιβάζοντας αυτό για νόμιμη αιτία σε άλλον, με συμβολαιογραφικό έγγραφο που μεταγράφεται, μπορεί να παρακρατήσει την επ’ αυτού
επικαρπία, είτε υπέρ του εαυτού του, είτε υπέρ τρίτου, είτε υπέρ του εαυτού του και τρίτου. Στη δική σας περίπτωση ο πατέρας του τέκνου μεταβίβασε με γονική παροχή την ψιλή κυριότητα του ακινήτου στο τέκνο του και κράτησε για τον ίδιο την επικαρπία.

Σύμφωνα με τα άρθρα 1167 και 1168 του ΑΚ, η απόσβεση της επικαρπίας για κάποιον από τους λόγους που αναφέρονται στο νόμο έχει ως συνέπεια ότι η επικαρπία επιστρέφει αυτοδικαίως στην κυριότητα από την οποία αποσπάσθηκε, χωρίς να απαιτείται να οριστεί αυτό κατά τη σύσταση, δηλαδή συνενώνεται με την ψιλή κυριότητα αυτόματα. Αυτό στη περίπτωση που αναφέρεστε, σημαίνει ότι με τον θάνατο του πατέρα – επικαρπωτή, η επικαρπία επιστρέφει στον ψιλό κύριο και δη στην κόρη του, η οποία πλέον αποκτά την πλήρη κυριότητα του ακινήτου.

Το ουσιώδες εδώ είναι ότι η επικαρπία, εφόσον δεν έχει οριστεί διαφορετικά, αποσβήνεται με το θάνατο του επικαρπωτή και επιστρέφει στον ψιλό κύριο εξ ιδίου δικαίου και όχι ως κληρονόμο.

Ωσαύτως, δεν αποτελεί μέρος της κληρονομίας του θανόντος και κατ’ επέκταση η αποποίηση κληρονομίας, στην οποία τυχόν θα προβούν οι κληρονόμοι του θανόντος, δεν επηρεάζει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι μπορεί στο συμβολαιογραφικό έγγραφο γονικής παροχής να είχε προβλεφθεί ότι η επικαρπία επί ακινήτου που, κατ’ αρχήν συμφωνήθηκε εφόρου ζωής του επικαρπωτή, δεν θα αποσβεσθεί με το θάνατο του τελευταίου, αλλά ότι θα μεταβιβασθεί στη συνέχεια σε τρίτο πρόσωπο, ωστόσο από τις πληροφορίες που μου δίνετε συνάγω ότι δεν
συντρέχει αυτή η περίπτωση στη δική σας υπόθεση.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ