fbpx

“Το παιδί μου ξέρει μπάνιο!” ή “Ένα λεπτό κοίταξα το κινητό μου!”: 10 χρυσοί κανόνες που αποτρέπουν τον παιδικό πνιγμό σε πισίνα και θάλασσα

| 29 Ιουνίου 2021
ADVERTISEMENT

Το κακό μπορεί να γίνει μέσα σε μία μόνο στιγμή. Η κόρη μου ήταν μόλις δύο ετών και είχα κάνει το λάθος να μην της διδάξω τους 10 χρυσούς κανόνες που αποτρέπουν τον παιδικό πνιγμό σε πισίνα και θάλασσα.

Είχαμε πάει να επισκεφτούμε την αδερφή μου και την οικογένειά της. Η κόρη μου έπαιζε έξω στην αυλή ενώ εγώ με την αδερφή μου λέγαμε τα δικά μας. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ούτε έβλεπα ούτε άκουγα τη φωνή της κόρης μου. Άρχισα να τη φωνάζω μέχρι που τη βρήκα στο πίσω μέρος του σπιτιού δίπλα στην πισίνα, που η αδερφή μου είχε ξεχάσει να σκεπάσει. Ήταν κυριολεκτικά στην άκρη. Μισό βήμα και θα έπεφτε μέσα. Ένιωσα τεράστια ανακούφιση όταν την είδα να απομακρύνεται, ωστόσο ακόμα και σήμερα νιώθω απίστευτες ενοχές για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί.


ADVERTISEMENT

Περιττό να σας πω ότι καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας φορούσε σωσίβιο από το πρωί μέχρι το βράδυ και είχα τα μάτια μου 14. Δεν ξέρει ακόμα να κολυμπά και κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μέρος που έχει πισίνα ή είναι κοντά σε θάλασσα πάντα έχω μαζί μου ένα σωσίβιο για έκτακτη ανάγκη. Ακόμα και σε κτήμα γάμου να πάμε που έχει πισίνα της φοράω το σωσίβιό της γιατί ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι μπορεί να πέσει μέσα και να πνιγεί.

Εκείνη την ημέρα που τη βρήκα να στέκεται στην άκρη της πισίνας κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να διδάσκουμε στα παιδιά μας τους κανόνες ασφαλείας που αποτρέπουν τον παιδικό πνιγμό.

Η κόρη μου ξεκίνησε επιτέλους μαθήματα κολύμβησης και πλέον δεν έχω τόσο άγχος, ωστόσο οι ιστορίες που διαβάζω κάθε καλοκαίρι στο διαδίκτυο ή ακούω στις ειδήσεις σχετικά με παιδιά που διαφεύγουν της προσοχής των γονέων τους και πνίγονται πραγματικά με ταράζουν.


ADVERTISEMENT

Δυστυχώς οι περισσότερες απ’ αυτές τις ιστορίες δεν έχουν αίσιο τέλος. Ακούω γονείς συχνά να λένε «το παιδί μου ξέρει μπάνιο, δεν μπορώ να καταλάβω πως πνίγηκε» ή «για μία στιγμή κοίταξα το κινητό» και καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοούν γιατί το έζησα. 

Είναι απολύτως απαραίτητο οι γονείς να κατανοήσουν τους κινδύνους του “υγρού στοιχείου“ και να διδάξουν στα παιδιά τους τους βασικούς κανόνες ασφαλείας γιατί η ζωή ενός παιδιού και του κάθε παιδιού εξαρτάται από αυτούς.

Ο κάθε γονέας θέλει το παιδί του να έχει ένα αξέχαστο και διασκεδαστικό καλοκαίρι. Σε όλα τα παιδάκια αρέσουν οι πισίνες όσο επικίνδυνες και αν είναι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περίπου 10 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από πνιγμό, επομένως είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν την ανάγκη πρόληψης ενός τέτοιου γεγονότος.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-14 ετών μετά τα τροχαία ατυχήματα. Ένας πνιγμός από τον οποίο το άτομο θα επιζήσει μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα και μακροχρόνιες αναπηρίες.

Ο πνιγμός δεν συμβαίνει μόνο σε πισίνες ή στη θάλασσα. Ακόμα και η μπανιέρα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Κάθε χρόνο περίπου 87 παιδιά πνίγονται μέσα στο σπίτι και τα δύο τρίτα απ’ αυτά βρίσκονται στη μπανιέρα. Ο πνιγμός στη μπανιέρα μπορεί να συμβεί σε μόλις λίγα εκατοστά νερού. Στα 10 δευτερόλεπτα που εσύ θα σκύψεις στο ντουλάπι για να πάρεις μια πετσέτα το παιδί μπορεί να βάλει το κεφάλι κάτω από το νερό και μέσα σε 4 λεπτά να έχει πνιγεί.

Οι πιο συχνές δικαιολογίες που οι γονείς λένε αφού έχει γίνει το κακό ή επειδή πιστεύουν ότι το κακό δεν πρόκειται να χτυπήσει τη δική τους πόρτα είναι οι εξής:

«Το παιδί μου ξέρει καλό κολύμπι»

Όσο καλό κολύμπι και να ξέρει, ακόμα και στο κολυμβητήριο να πηγαίνει, άνετα μπορεί να πνιγεί ακόμα και στην ελάχιστη ποσότητα νερού. Και ναυαγοσώστης να είναι κάποιος και άριστος κολυμβητής ή ακόμα και ολυμπιονίκης κινδυνεύει εξίσου.

«Θα ακούσω το παιδί μου και θα προλάβω το κακό»

Αυτό είναι που οι γονείς δεν καταλαβαίνουν, ότι δηλαδή ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Δεν δείχνει σημάδια, δεν ακούγεται, δεν τον καταλαβαίνεις παρά μόνο όταν είναι πια αργά.

«Έβαλα πολύ λίγο νερό στη μπανιέρα»

Αρκούν λίγα εκατοστά… Ας μην ξεχνάμε και το εξής: μπορεί το παιδί να γλιστρήσει στη μπανιέρα, να πέσει και να χτυπήσει το κεφάλι του.

«Το ελέγχω κάθε λίγα λεπτά»

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από ένα λεπτό ή να μείνει το παιδί με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη αν το αντιληφθούμε εντός 4 λεπτών. Δεν είναι δικαιολογία ότι «το ελέγχω κάθε λίγα λεπτά». Αυτά τα 4 λεπτά είναι λίγα και όμως αρκούν για να χαθεί η ζωή ενός παιδιού.

Ο πιο σημαντικός κανόνας για την ασφάλεια στο νερό είναι: ποτέ δεν αφήνουμε το παιδί χωρίς επίβλεψη κοντά σε οποιαδήποτε ποσότητα νερού για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.

Πρέπει όπως και να έχει να διδάξουμε από νωρίς στα παιδιά μας τους 10 χρυσούς κανόνες για την ασφάλεια των υδάτων:

  1. Δεν περπατάμε ποτέ στην άκρη της πισίνας, του συντριβανίου, της αποβάθρας…

Πρόκειται για επιφάνειες ολισθηρές. Αν χάσουμε την ισορροπία μας ή γλιστρήσουμε μπορεί να χτυπήσουμε το κεφάλι μας και να τραυματιστούμε σοβαρά ή να πέσουμε μέσα στο νερό και να πνιγούμε.

2. Φοράμε πάντα σωσίβιο

Αν το παιδί δεν ξέρει να κολυμπάει ή έμαθε πρόσφατα φοράμε πάντα μα πάντα σωσίβιο. Είναι η πιο έξυπνη και σωτήρια λύση.

3. Πάντα ζητάμε άδεια πριν μπούμε στο νερό

Το παιδί πρέπει πάντα να ζητά άδεια από τους γονείς για να πλησιάσει ή να εισέλθει στο νερό. 

4. Ζήτα από κάποιον ενήλικα να παρακολουθεί τα παιδιά σου αν δεν μπορείς εσύ

Η αδιάλειπτη, συνεχής και αδιάκοπη εποπτεία των ενηλίκων είναι κάτι μη διαπραγματεύσιμο. Πρέπει πάντα να υπάρχει κοντά κάποιος ενήλικας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

5. Βούτα μες στο νερό πάντα με τα πόδια (ή και καθόλου)

Η βουτιά με το κεφάλι μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Σε μία παραλία που υπάρχουν ψηλά βράχια είναι σημαντικό να ρωτήσουμε τον ναυαγοσώστη αν υπάρχει, εάν η κατάδυση είναι ασφαλής. Όταν δεν γνωρίζουμε καλά το βάθος ή της πισίνας ή της θάλασσας δεν βουτάμε ποτέ με το κεφάλι ούτε καν με τα πόδια, αν δεν ελέγξουμε πρώτα.

6. Κολυμπάμε μαζί με ένα φίλο

Εκτός του ότι πρέπει πάντα να ζητάμε άδεια, είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι το παιδί μας βρίσκεται στη θάλασσα μαζί με κάποιον άλλον. Ειδικά εάν το παιδί δεν ξέρει να κολυμπάει, τότε ένας ικανός ενήλικας με ορθή κρίση καλό είναι να είναι δίπλα του.

Όταν το παιδί είναι καλός κολυμβητής καλού-κακού ας υπάρχει κάποιος φίλος του κοντά ώστε να ειδοποιήσει κάποιον ενήλικα αν κάτι πάει στραβά.

7. Δεν κολυμπάμε σε νερά με ρεύματα

Τα ρεύματα είναι απρόβλεπτα γι’ αυτό και αποφεύγουμε όσο μπορούμε ποτάμια, ρυάκια και μικρούς κόλπους.

Εάν το παιδί ζητήσει άδεια και οι γονείς γνωρίζουν ότι είναι ασφαλές, τότε μπορεί να γίνει μία μικρή εξαίρεση ωστόσο η επίβλεψη ενός ενήλικα και ένα σωσίβιο εξακολουθούν να είναι οι ασφαλέστερες επιλογές.

8. Διαβάζουμε προσεκτικά τις πινακίδες

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να διαβάζουν τις οδηγίες στις πινακίδες. Για παράδειγμα σε μία πισίνα διαβάζουμε πάντα την πινακίδα για να ελέγξουμε το βάθος του νερού και βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί μας καταλαβαίνει ότι η πισίνα δεν είναι παιχνίδι, αντίθετα είναι κάτι που πρέπει να προσέχει πολύ.

9. Βγαίνουμε από το νερό όταν νιώθουμε κουρασμένοι

Ένας πνιγμός μπορεί να συμβεί εύκολα όταν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ορίζουμε ένα χρονικό όριο για κολύμπι και να βγάζουμε το παιδί μας από το νερό όταν κουραστεί.

10. Προσέχουμε τα παιχνίδια στο νερό

Όσο ωραία και να περνάμε κάποια παιχνίδια μπορεί να αποδειχθούν μοιραία. Κάποιος μπορεί να πνίγεται και εμείς να νομίζουμε ότι το κάνει για πλάκα.

Ένα παιδί είναι σημαντικό να έχει την αίσθηση της αυτονομίας του σώματός του ώστε να μπορεί να ορίζει και να υπερασπίζεται τα όριά του με τους συνομηλίκους του όταν μεγαλώσει.

Πηγή: printableparents.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ