Συνεταιριστικά και κοινωνικά φροντιστήρια, τώρα και στην Ελλάδα!

0

Ένα από τα πιο απαραίτητα αλλά δυσβάσταχτα έξοδα μιας οικογένειας, μονογονεικής και μη, είναι τα δίδακτρα των φροντιστηρίων. Ήδη την εποχή προ κρίσης τα νοικοκυριά κυριολεκτικά ξεζουμίζονταν για να μπορεί το παιδί ή τα παιδιά να παρακολουθούν ενώ αρκετές οικογένειες πλέον, είτε χρωστάνε επ’ αόριστο ή έχουν κόψει τελείως τη παρακολούθηση των παιδιών. Τη λύση έρχεται να δώσει το Συνεταιριστικό φροντιστήριο Χαλανδρίου με εξαιρετικά χαμηλές τιμές διδάκτρων αλλά και τα Κοινωνικά φροντιστήρια διαφόρων δήμων ανά την Ελλάδα, όπου τα δίδακτρα είναι δωρεάν και τα οποία σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά!

Συνεταιριστικό φροντιστήριο Χαλανδρίου, Αττικής

Το 1ο Συνεταιριστικό φροντιστήριο αποτελεί δράση στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μία εκπαιδευτική μονάδα που με ενιαίο κριτήριο θα αντιμετωπίζεται τόσο η οικογένεια που το παιδί της θα βρίσκεται σε αυτό όσο και το ίδιο το παιδί αλλά και ο εκπαιδευτικός που δουλεύει σε αυτό.

Βασική παράμετρος στο σχεδιασμό μας ήταν η δημιουργία ενός φτηνού φροντιστηρίου στο οποίο θα υπάρχουν αξιοπρεπείς αμοιβές στα προ – μνημονίου επίπεδα και που θα είναι στελεχωμένο από ανθρώπους που θα μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλή παρεχόμενη εκπαίδευση προς τους μαθητές τους.

Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι τέτοιο φροντιστήριο δεν μπορεί να υπάρξει καθώς είναι πολύ έξω από οποιαδήποτε σχεδόν πρόταση έχει η αγορά σήμερα.

Ένα τέτοιο εγχείρημα εμφανίζει , αυτό που λέμε μεγάλη κοινωνική καινοτομία καθώς δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο μέχρι τώρα στην Ελλάδα , δεν υπάρχει εμπειρία από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια θα είχε να συναντήσει ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αν τώρα προσθέσεις και το γεγονός ότι η νομοθεσία αδειοδότησης των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης άλλαξε τελείως από αυτή την χρονιά καταλαβαίνει κανείς ότι η ευκολία που το λες είναι αντιστρόφως ανάλογη από την δυσκολία να το φτιάξεις.

Η προετοιμασία για το εγχείρημα ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου του 2013 όταν με απόφαση της διοικούσας επιτροπής του Συνεταιρισμού ξεκίνησε η διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού προκειμένου να υπάρξει η διατύπωση στους σκοπούς του συνεταιρισμού που να επιτρέπει την αδειοδότηση φροντιστηρίου.

Η μεγάλη ανεργία στον χώρο, η υπέρμετρη εκμετάλλευση από αντίστοιχους επιχειρηματίες του χώρου προς τους εργαζόμενους, τα πολύ χαμηλά ωρομίσθια και η ανυπαρξία συμβάσεων αποτέλεσε το υπόβαθρο στο οποίο διερευνήσαμε την πιθανότητα εξεύρεσης μίας τέτοιας ομάδας και αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Γρήγορα βρεθήκαμε με αρκετούς νέους ανθρώπου που τόσο η επαγγελματική τους κατάρτιση και εμπειρία όσο και η αντίστοιχη εργασιακή τους έδινε την βεβαιότητα της συγκέντρωσης των απαραιτήτων δυνάμεων και ανθρώπινων πόρων για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου μας. Με αυτούς τους ανθρώπους θα λειτουργήσουμε το φροντιστήριο – όπως με τέτοιους ανθρώπους δουλεύουν πάνω από 50.000 συνεταιρισμοί σε όλη την Ευρώπη και πάνω από 1 εκ εργαζόμενοι: μαζί και αλληλέγγυα.

 photo synetairistikofrontistiriotimesjpeg_zps3bacd969.jpg
Οι τιμές που απεικονίζονται είναι ανά μήνα

Η εγγραφή είναι απλή: Ο γονέας συμπληρώνει μία φόρμα με όλα τα απαραίτητα στη γραμματεία του φροντιστηρίου δίχως περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση ενώ οι εγγραφές πραγματοποιούνται κάθε εργάσιμη ημέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες λειτουργίας της Γραμματείας 15:00 – 22:00. Οι γονείς δεν είναι απαραίτητο να αποτελούν μέλη του Συνεταιρισμού και γίνονται δεκτά παιδιά και άλλων δήμων. Το φροντιστήριο αφορά μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, τα μαθήματα διεξάγονται από τις 15:45 έως τις 22:30, σε συμφωνία με το μαθητολόγιο ενώ τα δίδακτρα καταβάλλονται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Το κόστος απεικονίζεται στη παραπάνω εικόνα αλλά μπορείτε πιο αναλυτικά να ενημερωθείτε εδώ ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 21 5551 1057 ή να στείλετε email στο info@sinetairismos.gr. Τέλος μπορείτε να δείτε και τους οικονομικούς παιδικούς σταθμούς του ίδιου συνεταιρισμού, σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ.

Κοινωνικό φροντιστήριο Δήμου Αθηναίων
Ώρες λειτουργίας: 4-10μμ Δευτέρα-Παρασκευή

Και φέτος συνεχίζεται το πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το εγχείρημα ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2012, όταν ένας εθελοντής καθηγητής πρότεινε την ιδέα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος αγκάλιασε αμέσως το εγχείρημα και παρείχε όλη την υλικοτεχνική υποδομή, τους χώρους και άλλες υπηρεσίες που ήταν απαραίτητες για τη λειτουργία του Φροντιστηρίου. Μέχρι το Δεκέμβρη του 2012, ο ιδρυτής είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα σπουδών και μια πρώτη ομάδα εθελοντών καθηγητών και φοιτητών, οι οποίοι αργότερα ανέλαβαν διδακτική δράση ή την οργάνωση επιμέρους τμημάτων του φροντιστηρίου.

Το φροντιστήριο λειτουργεί εντελώς δωρεάν και απαρτίζεται από καθηγητές και  ομάδα επιλεγμένων εθελοντών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων τμημάτων που συνεχώς ανανεώνεται.

Ήδη από 23/09/2013 λειτουργεί ένα Κέντρο Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο 18ο Λύκειο (Λ. Ιώνιας και Ρώς 8) με τη συμμετοχή έως αυτή την ώρα 230 μαθητών, αριθμός διπλάσιος από πέρσι, ενώ 120 εθελοντές καθηγητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να διδάξουν αφιλοκερδώς. Οι μοναδικές προϋποθέσεις φοίτησης είναι Ακριβώς οι ίδιες που χρειάζονται για να φοιτήσει κανείς, σε οποιοδήποτε σχολείο. Ήθος, κόσμια συμπεριφορά και επιμέλεια στα μαθήματα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γραμματεία : 210 2511339 (ώρες λειτουργίας 15.00 έως 21.00) ή μέσω email στο info.kfda@gmail.com ενώ περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε εδώ http://www.kfda.hostei.com/
18ο Γυμνάσιο-Λύκειο
Οδός Ρως 8 και Λεωφόρος Ιωνίας, (Είσοδος από οδό Δαίρπφελδ)
Άγιος Ελευθέριος – Αθήνα
Τηλ: 210-2511339

Κοινωνικό φροντιστήριο Δήμου Παλλήνης

Από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013, στις αίθουσες του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, όπου συστεγάζεται το Κοινωνικό Φροντιστήριο, επί της
Λεωφόρου Λεονταρίου (στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης),  ξεκίνησε τη λειτουργία του για δεύτερη συναπτή χρονιά το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Παλλήνης. Στόχος του, η συμπαράσταση στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, αλλά και στους μαθητές και μαθήτριες της πόλης μας, δίνοντας ένα μήνυμα αντίστασης στην κρίση που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, ενταγμένο στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Παλλήνης, ξεκίνησε τα μαθήματα από την αρχή μάλιστα της σχολικής χρονιάς 2013-2014, προσφέροντας υποστήριξη σε συνολικά 75 μαθητές, που μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί.

Τα φροντιστηριακά μαθήματα πραγματοποιούνται από 33 εθελοντές καθηγητές, που και φέτος με αυταπάρνηση προσφέρουν τις γνώσεις και το χρόνο τους, ενδυναμώνοντας και υποστηρίζοντας τους μαθητές.

Επειδή όμως ο αριθμός των μαθητών που χρειάζονται βοήθεια μεγαλώνει μέρα με την μέρα, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που μπορούν να ενισχύσουν το πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου ως εθελοντές, να πλαισιώσουν αυτήν την προσπάθεια.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο press@pallini.gr ή στο τηλέφωνο 210 66 04 600.

Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Κορινθίων

Για τρίτη  συνεχή χρονιά  στο Δήμο Κορινθίων υλοποιείται το πρόγραμμα των δωρεάν «Κοινωνικών Φροντιστηρίων»   στα παιδιά των οικονομικά αδύνατων οικογενειών.  Μετά την  πρόοδο των μαθητών των κοινωνικών φροντιστηρίων που σημειώθηκε  το προηγούμενο σχολικό έτος  και  το ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις (53%), λειτουργούν για το σχολικό έτος 2013-2014 :
Δωρεάν φροντιστηριακά  μαθήματα  όλων των τάξεων  Γυμνασίου και Λυκείου γενικής παιδείας και κατευθύνσεων με ημερομηνία έναρξης την 30η Σεπτεμβρίου 2013.
Δωρεάν θέσεις  φοίτησης σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών του Δήμου Κορινθίων.
Υποστηρίζονται οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και άλλα κοινωνικο-οικονομικά  προβλήματα.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά  συμμετοχής  είναι :
Αντίγραφο εκ/κού σημειώματος ΔΟΥ οικ. έτους 2012 & 2013.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Φ/πία καρτών ανεργίας των γονέων .
Γνωμάτευση ιατρού σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας   έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας .
Αιτήσεις γίνονταν δεκτές από :
1.Από 30/08/2013  έως και 12/09/2013 για τα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών &
2.Από 16/09/2013 έως και 25/09/2013 για τα Φροντιστήρια Γυμνασίου και Λυκείου .

Ωστόσο δεν χάνετε τίποτα να ρωτήσετε αν υπάρχει κάποια κενή θέση, επικοινωνώντας με τα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κορινθίων (Αδειμάντου 22, Κόρινθος. Τηλ. 2741025717 κ. Νέγρη Μαρία).

Γνωρίζετε κάποιο δωρεάν ή κοινωνικό φροντιστήριο στη περιοχή σας ή στο δήμο σας; Ενημερώστε μας, αφήνοντας το σχόλιό σας έτσι ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη!