Παιδικά βιβλία που αφηγούνται την ιστορία της Ελλάδος με μοναδικό τρόπο!

0

28η Οκτωβρίου: Μία ημέρα, που γράφτηκε στην ιστορία για το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδος στον Μουσολίνι. Τι έγινε όμως την 28η Οκτωβρίου 1940;

Η Ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο ήταν αρνητική.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Αυτά και άλλα γεγονότα που συνέβησαν πρίν, κατά τη διάρκεια και μετά το πόλεμο του 1940-και όχι μόνο-διηγούνται τα παρακάτω παιδικά βιβλία ώστε το παιδί να έρχεται καθημερινά σε επαφή με την Ελληνική ιστορία και να τη μαθαίνει με μοναδικό και απολύτως κατανοητό τρόπο.

09070Οι Μαγκουράτοι
Συγγραφέας: Αγαθή Δημητρούκα
Εκδόσεις: Πατάκη
Τιμή: 4,48 ευρώ εδώ

Οι «Μαγκουράτοι», πέρα από την ιστορία του Ιταλού Σίλβιο Μαγκουράτι και της οικογένειας που αποκτάει στη µεταπολεµική Πάτρα, προβάλλουν τις αξίες της ζωής. Αξίες όπως η αγωνιστικότητα για να ξεπερνιούνται τα εκάστοτε προβλήµατα, η σύµπνοια, η αλληλεγγύη και η εργατικότητα, για να απολαµβάνουν όλοι την ευτυχία και να µη ζει ο ένας σε βάρος του άλλου, αλλά και η φιλοπατρία, ο φιλειρηνισµός, η φιλοξενία και η αγάπη για τις τέχνες, µα πρώτα απ’ όλα ο έρωτας ως κινητήρια δύναµη των πάντων και ως η δύναµη που ενώνει τους ανθρώπους. Κι όλα αυτά δοσµένα µέσα από µια διαρκή εναλλαγή φανταστικών στοιχείων και πραγµατικών, έτσι ώστε ο νεαρός αναγνώστης να µπαίνει στον χώρο και τον χρόνο του αφηγήµατος και να βγαίνει µε γνώσεις γεωγραφίας και ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

06107Με το χαμόγελο στα χείλη
Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελλά
Εκδόσεις: Πατάκη
Τιμή: 9,40 ευρώ εδώ

Το χρονικό του 1940, ιδωμένο μέσα από τα μάτια του μικρού Παύλου, που έζησε συγκλονιστικές στιγμές με το δυναμισμό της παιδικής του ηλικίας, μέσα στις δύσκολες ώρες ενός πολέμου που ξεκίνησε με το χαμόγελο στα χείλη.

 

 

00565Ο μικρός μπουρλοτιέρης
Συγγραφέας: Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη
Εκδόσεις: Πατάκη
Τιμή: 7,89 ευρώ εδώ.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει με τρόπο γλαφυρό και ολοζώντανο στιγμές από τον αγώνα των Ελλήνων για την λευτεριά τους. Η θάλασσα για το μικρό ήρωα του έργου, τον Μικρό Μπουρλοτίερη, γίνεται ο χώρος που θα μπορέσει ο ίδιος να προσφέρει το δικό του αγώνα στην απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό.

 

Έχεις κάποιο βιβλίο να μας προτείνεις; Περιμένουμε τις προτάσεις σου στο τέλος του κειμένου με σχόλιο ή με email στο info@singleparent.gr. Σ’ ευχαριστούμε!