«Είσαι όμορφη», «Μην αλλάξεις τίποτα»: Μαθητές κολλάνε post-it, που μας θυμίζουν να αγαπάμε τον εαυτό μας

0

Είμαι μεγάλη οπαδός των Post-it, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα αγάπης.

Ένα σημειωματάκι στο ψυγείο, στο γραφείο, στο μαξιλάρι σου ή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου, που γράφει: «Σε αγαπώ, σε λατρεύω, σε σκέφτομαι, εύχομαι να έχεις μια τέλεια μέρα, μου λείπεις, σε περιμένω πώς και πώς να γυρίσεις», είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να κάνεις κάποιον/α να αισθανθεί ιδιαίτερος και σημαντικός και να του φτιάξεις το κέφι.

Από την άλλη, ένα σημειωματάκι Post-it μπορεί να σε πληγώσει και να σε στείλει «αδιάβαστη». Θυμάσαι την Carrie Bradshaw στο «Sex and the City», που ο φίλος της, ο Τζάκ Μπέργκερ, τη χώρισε με ένα Post-it; Αυτό εννοώ.

«Λυπάμαι, δεν μπορώ, μη με μισήσεις», διάβασε η Carrie σε εκείνο το μικρό κίτρινο, χαρτάκι.

Την περασμένη εβδομάδα, άκουσα μια ιστορία, που αφορά σημειωματάκια Post-it και με έκανε να συγκινηθώ. Συνέβη στο γυμνάσιο, που πηγαίνει η κόρη μου. Κι όμως. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται συνέβη σε ένα χώρο, που είναι γεμάτος από ανταγωνιστικά κορίτσια γεμάτα ανασφάλεια, σε ένα χώρο, που το δράμα ζει και βασιλεύει και τα δάκρυα πέφτουν βροχή.

Σύμφωνα με την κόρη μου, όλα ξεκίνησαν όταν κάποιο παιδί (ακόμα δεν ξέρουμε ποιο) έβαλε στον καθρέφτη του μπάνιου του σχολείου ένα χαρτάκι Post-It. Έγραφε: «Να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως είναι. Είσαι όμορφη. Μην αλλάξεις τίποτα».

Δίπλα, είχε τοποθετήσει δύο πακετάκια χρωματιστά Post-it και μερικά στυλό, ενθαρρύνοντας και τους άλλους να γράψουν παρόμοια μηνύματα και να τα τοποθετήσουν στον καθρέφτη. Οι μαθητές εντός μιας εβδομάδας είχαν γεμίσει τους καθρέφτες με μηνύματα, γεμάτα από ωραία λόγια.

«Δεν διάβαζες τίποτε άλλο, παρά μόνο θετικά και όμορφα σχόλια, που σε έκαναν αμέσως να αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου», είπε η κόρη μου, που υπολόγιζε, ότι ήταν πάνω από 500 μηνύματα στον καθρέφτη.

«Κανείς δεν ξέρει, ποιος το ξεκίνησε, αλλά όλοι μιλάνε γι’ αυτό. Είναι το θέμα του σχολείου», δήλωσε μια άλλη μαθήτρια. «Όλοι έτρεχαν στο μπάνιο να τo δουν με τα μάτια τους. Πήγα κι εγώ πολλές φορές. Κάθε, που διάβαζα τα σημειώματα, αισθανόμουν ευτυχισμένη και ήρεμη. Έγραψα κι εγώ ένα: «Σας παρακαλώ κρατήστε το, όσο πάει».

Όλα τα κορίτσια, με τα οποία μίλησα, συμφώνησαν στο ότι το περιστατικό με τα Post-it ήταν πολύ ευχάριστο και αναζωογονητικό, δεδομένων των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια στο γυμνάσιο.

«Οι άνθρωποι συνήθως είναι κακοί και προσπαθούν να βλάψουν ο ένας τον άλλο σε κάθε ευκαιρία. Το γεγονός, ότι τα παιδιά ενώθηκαν για έναν τόσο όμορφο σκοπό με κάνει να ελπίζω, ότι το αύριο θα είναι καλύτερο».

«Ορισμένα κορίτσια αισθάνονται, ότι πρέπει να συμπεριφέρονται, όπως συμπεριφέρονται τα πρότυπά τους και τα άλλα κορίτσια και δεν έχουν καθόλου αυτοπεποίθηση. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να κάνεις ό, τι κάνουν οι άλλοι, για να «ταιριάξεις», αντί να κάνεις αυτό, που νομίζεις, ότι είναι σωστό. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ο εαυτός σου και ίσως οι άνθρωποι σε αγαπήσουν γι’ αυτό. Χαίρομαι, που βλέπω τα κορίτσια στο σχολείο να βγαίνουν από το μπάνιο χαμογελαστά και ήρεμα».

Το άτομο, που το ξεκίνησε όλο αυτό, είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε, αν είναι κάποιος μαθητής, κάποιος καθηγητής ή ο διευθυντής. Η ανωνυμία του συγκεκριμένου ατόμου κάνει το όλο εγχείρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον, επειδή κανείς δεν ψάχνει την αναγνώριση μέσα απ’ αυτό.

Η μέρα, που ξεκίνησε όλο αυτό, ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά του bullying. Ίσως να ήταν αυτή η αιτία, που έδωσε στον «εμπνευστή» την αφορμή να κάνει αυτή την κίνηση.

Αλλά ανεξάρτητα από το πώς, το πού και το γιατί, νομίζω, ότι αυτή η χειρονομία λέει πολλά για το χαρακτήρα των παιδιών αυτής της ηλικίας. Ίσως τελικά να μην είναι τόσο σκληρά, κακά και άκαρδα, όπως πολλοί συνηθίζουν να λένε.

Μια μικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να καταφέρει πολλά και να κάνει κάποιον να αισθανθεί καλύτερα και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.

«Δεν είχε σημασία, αν κάποια ήταν δημοφιλής, χαμηλών τόνων ή με ποια άτομα κάνει παρέα. Όλοι προσπαθούσαν να κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους», είπε η κόρη μου. «Είμαι περήφανη, γιατί τα παιδιά έδειξαν την αξία τους».

Πηγή: chicagotribune.com