fbpx

Κορονοϊός: Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί ανησυχεί έντονα για τον ιό και πώς να το βοηθήσεις

| 21 Απριλίου 2020
ADVERTISEMENT

Ο Κορονοϊός άλλαξε δραματικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε χώρες με όχι και τόσα πολλά κρούσματα ή θανάτους. Προσπαθείς σκληρά να φιλτράρεις τις ειδήσεις που το παιδί σου βλέπει ή ακούει για τον ιό, αλλά δεν είναι εύκολο ούτε στο χέρι σου. Όπου κι αν πας, όπου κι αν μπεις είναι το μοναδικό θέμα που συζητιέται. Είναι μία δύσκολη κατάσταση και έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία όλων μας και πιο πολύ των παιδιών. Όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι πρόκειται για μία πολύ αγχωτική περίοδο και εντελώς διαφορετική από οτιδήποτε έχουμε βιώσει μέχρι τώρα.

Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά δεν εκφράζονται πάντα με τον τρόπο που περιμένουν οι ενήλικες. Τα 5 βασικότερα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σου έχει επηρεαστεί και ανησυχεί έντονα για τον Κορονοϊό είναι τα εξής:


ADVERTISEMENT

  1. Χτυπούν τους γονείς τους

Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, είναι πολύ διαισθητικά και έχουν αυξημένη αντίληψη. Αν οι γονείς τους είναι αναστατωμένοι ή αισθάνονται άγχος (επειδή έχασαν τη δουλειά τους ή για άλλους λόγους) τα παιδιά θα το αντιληφθούν.

Η ευερεθιστότητα μπορεί να είναι σημάδι ότι το παιδί φοβάται ή νιώθει αγχωμένο. Αν δεις το παιδί σου να σου επιτίθεται, να σε χτυπάει και το κάνει όλο και πιο συχνά ή είναι γενικά θυμωμένο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις.

Είναι σημαντικό οι γονείς να παρατηρούν τη συχνότητα τέτοιου είδους συμπεριφορών. Το παιδί περνά δύσκολα. Βαριέται και νιώθει δυσφορία λόγω αυτής της κατάστασης γι΄ αυτό και αντιδρά, αν όμως παρατηρήσεις και άλλες αλλαγές, αυτό είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.


ADVERTISEMENT

Σε αυτή την περίπτωση ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις το παιδί σου είναι να φτιάξετε μαζί μία λίστα με όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη ζωή του ή αν θέλει, να καταγράψει ή να σου κάνει τυχόν ερωτήσεις που έχει για όσα συμβαίνουν.

2. Επιστρέφει σε παλιές συνήθειες ή συμπεριφορές

Οι παιδοψυχολόγοι αναφέρουν ότι είναι σύνηθες φαινόμενο τα παιδιά και πιο πολύ τα μικρά να επιστρέφουν σε παλιές συνήθειες ή συμπεριφορές κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων. Ένα παιδί που πρόσφατα έκοψε την πάνα και έμαθε να πηγαίνει τουαλέτα μπορεί να κάνει πισωγυρίσματα. Ένα παιδί μπορεί να αρχίσει πάλι να πιπιλάει τον αντίχειρά του ή στην περίπτωση των μεγαλύτερων παιδιών, να αρχίσουν να παίζουν με παιχνίδια που δεν έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια.

Η επιστροφή σε παλιές συνήθειες ή συμπεριφορές είναι ένας αρκετά κοινός μηχανισμός αντιμετώπισης, λένε οι ψυχολόγοι, οι οποίοι καθησυχάζουν τους γονείς λέγοντας ότι αυτό δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα, αφού συνήθως πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση. Πρέπει πάντα να ρωτάμε τα παιδιά πώς αισθάνονται και να συζητάμε μαζί τους. Η κουβέντα βοηθάει πολύ αφού έτσι λύνονται όλες τους οι απορίες και νιώθουν πιο ήρεμα.

3. Οι συνήθειες στον ύπνο και τη διατροφή έχουν αλλάξει

Μετά τη διακοπή του σχολείου και την επιβολή της καραντίνας είναι φυσιολογικό να αλλάζει το πρόγραμμα ενός παιδιού στον ύπνο αφού στην ουσία έχει αλλάξει όλο του το πρόγραμμα γενικότερα. Ωστόσο αν ένα παιδί ή ένας έφηβος κοιμάται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο ή πολύ λιγότερο, αυτό απαιτεί προσοχή γιατί δείχνει άγχος.

Όταν ένα παιδί μένει ξύπνιο πιο αργά από το συνηθισμένο είναι συνήθως επειδή ανησυχεί και δεν μπορεί να διώξει τις κακές σκέψεις από το μυαλό του.

Την ίδια προσοχή πρέπει να δώσουμε και στις αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες. Τρώει περισσότερο; Τρώει λιγότερο; Έγινε ξαφνικά πιο επιλεκτικό; Εάν ανησυχείς, σκέψου το ενδεχόμενο να μιλήσεις με τον παιδίατρο σας. Εκείνος θα σε κατατοπίσει καλύτερα.

4. Βλέπει πολλές ώρες τηλεόραση

Το παιδί σου μπορεί να ξοδεύει πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά από μία οθόνη αυτές τις μέρες απ’ ότι έχει συνηθίσει και αυτό είναι φυσιολογικό: είναι θέμα λογικής και επιβίωσης. Από την άλλη ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί την οθόνη σαν ένα μέσο για να αποσυρθεί συναισθηματικά. Αυτό είναι ένδειξη ότι δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αν αρνείται να παίξει με τους γονείς και τα αδέρφια του ή να μιλήσει με φίλους του μέσω του διαδικτύου, αυτή είναι μία παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ψάξεις να βρεις το λόγο για τον οποίο το παιδί σου ξοδεύει τόσο πολύ χρόνο μπροστά από μία οθόνη. Χαλαρώνει; Διασκεδάζει; Το ανακουφίζει; Το κάνει να αισθάνεται καλύτερα και να ξεχνιέται; 

5. Είναι μονίμως κολλημένο πάνω σου

Η προσκόλληση είναι ένα άλλο συνηθισμένο σημάδι ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει συναισθήματα άγχους ή απογοήτευσης με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο σημάδι συνηθίζουμε να το παραβλέπουμε και δεν του δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Θέλει συνέχεια αγκαλιά; Σε ακολουθεί παντού όπου κι αν πας ακόμα και αν του αφιερώνεις περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως; Είναι ένας τρόπος να διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματα που βιώνει.

Σε αυτή την περίπτωση προσπάθησε να ανακουφίσεις και να ηρεμήσεις το παιδί σου με δραστηριότητες όπως είναι ο χορός, το τραγούδι, η ζωγραφική και άλλα. Πρότρεψέ το να εκδηλώνει τα συναισθήματά του και να εκφράζει τις επιθυμίες του. Θέλει να πάρει τηλέφωνο τη γιαγιά; Να το κάνει. Θέλει να κλάψει όταν αισθανθεί την ανάγκη; Πάλι να το κάνει.

Ο Κορονοϊός όσο αντιφατικό και να είναι αυτό, είναι μία ευκαιρία για τους γονείς όχι μόνο να συνδεθούν συναισθηματικά με τα παιδιά τους, αλλά και να διαμορφώσουν μία υγιή συμπεριφορά και σχέση. 

Τα παιδιά είναι ανθεκτικά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν δυσκολεύονται και δεν αγχώνονται όπως και εμείς οι μεγάλοι. Οι γονείς οφείλουν να σταθούν στο πλευρό τους και να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν σε περιόδους άγχους με το σωστό είδος υποστήριξης.

Πηγή: huffpost.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ