Η ιστορία του Γιώργου και η επιστροφή στο σπίτι

0

Ο Γιώργος είναι 15 ετών και μας καλεί μεσημεριανές ώρες στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά – 116000» από καρτοτηλέφωνο, δίχως τηλεκάρτα. Όπως μας λέει ο ίδιος, τυχαία προσπάθησε να καλέσει δίχως την προσδοκία ότι θα μπορούσε να μας μιλήσει καθώς δεν έχει χρήματα μαζί του και δηλώνει πολύ ανακουφισμένος που μπορεί να τον ακούσει κάποιος, που δεν είναι ούτε φίλος του ούτε συγγενής του.

Μένει σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας μαζί με τη μητέρα του και το σύντροφό της. Οι γονείς του έχουν χωρίσει πολλά χρόνια και ο πατέρας του, με τον οποίο δεν έχει στενή σχέση, έχει δημιουργήσει νέα οικογένεια και δε φαίνεται να δείχνει πολύ ενδιαφέρον για το Γιώργο.

Όπως λέει ο ίδιος είναι «κλειστό παιδί» και τσακώνεται συχνά με τη μητέρα του. Τις πιο πολλές φορές αντί να μιλήσει φωνάζει, κάτι που δε το θέλει αλλά «του βγαίνει». Έπειτα στενοχωριέται, γιατί τη μητέρα του την αγαπά πολύ, αλλά θυμώνει μαζί της συχνά. Την προηγούμενη νύχτα την πέρασε περιπλανώμενος στα στέκια της πόλης του, καθώς διαπληκτίστηκε έντονα με το σύντροφο της μητέρας του και τον έδιωξε από το σπίτι. Απευθύνθηκε στον πατέρα του αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Η μητέρα του τον έχει καλέσει στο κινητό του αμέτρητες φορές αλλά δε θέλει να την ακούσει και να της μιλήσει. Ρωτά τι πρέπει να κάνει και που να αναζητήσει βοήθεια, καθώς «όλες οι πόρτες είναι κλειστές». Δεν έχει μαζί του χρήματα, προσωπικά αντικείμενα και δεν θέλει «να μπλέξει» κανένα φίλο του στα «δικά του».

Ακούσαμε το Γιώργο με πολύ προσοχή και καταφέραμε να τον κάνουμε να αισθανθεί ότι «ανήκει» στη δική μας οικογένεια και είναι σημαντικός για εμάς, όπως και κάθε παιδί το οποίο βιώνει περιστασιακά αδιέξοδα στη ζωή του. Μιλήσαμε για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τους κινδύνους που διατρέχει μακριά από το σπίτι του, τα δικαιώματά του, τις επιθυμίες του και τον τρόπο που μπορεί να τις διεκδικήσει.

Ο Γιώργος αναθάρρησε, δεσμεύτηκε να επιστρέψει στην οικογένειά του και να μιλήσει για όλα εκείνα που τον δυσκολεύουν. Συμφωνήθηκε να μας καλέσει ξανά για τα νεότερα και εν τέλει μας έδωσε και τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί του.

Περίπου δυο-τρεις ώρες μετά, μας καλεί η μητέρα του Γιώργου κατόπιν προτροπής του γιου της. Είχε ανησυχήσει για το παιδί της το οποίο αναζητούσε όλη τη νύχτα και είχε ήδη απευθυνθεί στην αστυνομία. Ευχαρίστησε ζεστά για τη βοήθεια και ανταπόκριση που πήρε ο Γιώργος από τη συζήτησή μας και πλέον βρίσκεται ασφαλής κοντά της.

Το Χαμόγελο του Παιδιού