fbpx

Χριστούγεννα στο Παίδων εν μέσω πανδημίας: Πώς «σώθηκε» το δικαίωμα των παιδιών στις γιορτές

| 14 Δεκεμβρίου 2020
ADVERTISEMENT

Πώς είναι οι φετινές γιορτές σε ένα Παίδων νοσοκομείο; Πώς νιώθουν τα παιδιά, οι γιατροί και τι συμβαίνει στις εφημερίες;

Η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος στο Β’ Παιδιατρικό τμήμα του ΕΣΥ (στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού») μίλησε στο Sputnik για τα πολύ διαφορετικά φετινά Χριστούγεννα σε ένα νοσοκομείο Παίδων, δίνοντας παράλληλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι συμβαίνει με τον κορονοϊό και τα παιδιά, πώς το αντιμετωπίζουν οι γιατροί και τι συμβαίνει αυτή την εποχή στις εφημερίες.


ADVERTISEMENT

Ο συγκρατημένος στολισμός

«Μέχρι τώρα, τα Χριστούγεννα στο Παίδων ήταν πραγματική γιορτή. Στολίζονταν πραγματικά η κάθε γωνία του νοσοκομείου, οι κουπαστές, οι σκάλες, οι διάδρομοι, τα παράθυρα… Στολίδια, φωτάκια, ζωγραφιές παιδιών. Παράλληλα, από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά έρχονταν ομάδες που είχαμε προσκαλέσει οι εργαζόμενοι ή η διοίκηση για να κάνουν εορταστικά δρώμενα και ομάδες παιδικών θεαμάτων όπου ντύνονταν Άγιοι Βασίληδες. Επιπλέον, εταιρείες και ιδιώτες έστελναν δώρα στα παιδιά που μένουν εδώ για πολύ καιρό, είτε αυτά είναι εδώ με εισαγγελική εντολή είτε νοσηλεύονται επί μακρόν με χρόνια νοσήματα» ανέφερε η κ. Μαστραντωνάκη.

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο Παίδων εν μέσω πανδημίας

«Φέτος, το στόλισμα, είναι πολύ πιο συντηρητικό. Θέλουμε τις επιφάνειες να παραμένουν όσο πιο ανέγγιχτες και καθαρές γίνεται για να μη συναντά εμπόδια η απαραίτητη απολύμανση. Γενικά, ο εορταστικός στολισμός φέτος έγινε πολύ προσεκτικά. Δεν βάλαμε γιρλάντες στις κουπαστές, ενώ και η χειρουργική κλινική που είχε εξασφαλίσει μέσα από δωρεά ιδιωτών μια μεγάλη και φανταχτερή διακόσμηση, αυτή τη φορά τη χρησιμοποιήσαμε σε πολύ μικρό βαθμό. Τα δε “κλειστά” στις επισκέψεις τμήματα, όπως η ΜΕΘ ή το ογκολογικό και φυσικά η COVID-19 κλινική, δεν στολίστηκαν καθόλου» συνεχίζει.

«Η αλήθεια είναι ότι φέτος το κλίμα είναι βαρύ. Δεν υπάρχει διάθεση. Είναι αποκαρδιωτικό αυτό που συμβαίνει έξω, στην κοινωνία και στα νοσοκομεία των ενηλίκων. Εμείς είμαστε πιο προστατευμένοι, αλλά κοιτάζουμε με αγωνία τι γίνεται ολόγυρά μας ενώ μας ανησυχεί ιδιαίτερα το πλήγμα που δέχονται οι συνάδελφοί μας στα γενικά νοσοκομεία όλης της χώρας όπου μαίνεται η μεγάλη μάχη απέναντι στον κορονοϊό. Από την άλλη, τα παιδιά είναι πάντα παιδιά. Είναι τα μόνα που μας κάνουν να θεωρούμε ότι δικαιούνται -και δικαιούμαστε κι εμείς που είμαστε γύρω τους- να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Κρατάνε αυτό το δικαίωμα ακόμα κι όταν όλα γύρω καταρρέουν» υπογραμμίζει.


ADVERTISEMENT

Η τηλεκπαίδευση και το άλυτο πρόβλημα με τα «μετέωρα» παιδιά

Η παιδίατρος εξηγεί πώς γίνονται τώρα τα μαθήματα εν μέσω πανδημίας και περιγράφει τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσον αφορά την τηλεκπαίδευση.

«Η κατάσταση γίνεται λίγο περίεργη μέσα στα τμήματα των χρονίως πασχόντων, όταν μπαίνουν οι γονείς με τα κινητά τηλέφωνα ή τα laptop για να συνδέουν τα παιδιά τους στα webex και στα τηλεμαθήματα του σχολείου. Στους θαλάμους με πολλά παιδάκια βάζουν όλα τα παιδιά τα ακουστικά στα αυτιά και κάνουν όπως μπορούν το μάθημα» τονίζει.

Και προσθέτει:

«Πάντως, τόσο τα παιδάκια που προσέρχονται για να τα εξετάσουμε όσο κι αυτά που τελικά νοσηλεύονται, είναι επηρεασμένα από όλο αυτό που συμβαίνει. Τα βλέπουμε εκνευρισμένα και άκεφα. Είναι καιρός τώρα που δεν έχουν να προσμένουν στην επιστροφή στο σχολείο και στους φίλους τους, ούτε στα Χριστούγεννα όπως τα ήξεραν.

Όσο για τα παιδιά που παραμένουν σε εμάς με εισαγγελική εντολή, τα παιδιά σε “μετέωρη” κατάσταση αυτό είναι πάντα ένα πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επτά παιδιά που είναι… παρκαρισμένα στο Παίδων με αυτό τον τρόπο. Σε κάθε εφημερία βάζουμε ένα με δύο αλλά πια, κάπως, έχει τουλάχιστον εξορθολογιστεί ο χρόνος παραμονής τους εδώ, αφού συνήθως πάνω στο μήνα φεύγουν».

Μικροί Άι Βασίληδες στους διαδρόμους του Παίδων

COVID-19 και παιδιά στο νοσοκομείο

Η κ. Μαστραντωνάκη περιέγραψε και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό την περίοδο της πανδημίας.

«Όταν μαζευόμαστε οι γιατροί για να δούμε την πορεία της υγείας των παιδιών μας, το κάνουμε μέσα από μικρές ομάδες των τριών και κρατώντας μεταξύ μας απόσταση ενός μέτρου. Το ότι ο κορονοϊός, πάντως, δυσχεραίνει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών είναι μια πραγματικότητα και ειδικά για τα περιστατικά που απαιτούν άμεση παρέμβασηΑν, για παράδειγμα, ένα παιδί που νοσηλεύεται με COVID-19 εμφανίσει σπασμούς, μπορεί να μην υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να βάλει ο γιατρός και οι νοσηλευτές την ειδική στολή και να ριχτούν στο περιστατικό. Μπορεί δηλαδή, να μην προλάβω να το κάνω και να χρειάζεται άμεση παρέμβαση γιατί το χάσιμο χρόνου θα είναι επικίνδυνο» αναφέρει.

Η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εν μέσω lockdown και Χριστουγέννων

«Όσο για τις εφημερίες μας, το “Αγλαΐα Κυριακού” βγαίνει σε εφημερία, μέρα παρά μέρα, ενώ κάθε 15 ημέρες εφημερεύουμε για δύο ημέρες συνεχόμενα. Αυτό που διαπιστώνουμε στις εφημερίες μας, είναι ότι το 50% των παιδιών που έρχονται, θα έχουν COVID-19, είτε τα ίδια είτε οι γονείς τους. Αντί να βλέπουμε δηλαδή γρίπη, βλέπουμε COVID-19» συνεχίζει.

Τα παιδιά με υποψία κορονοϊού εξετάζονται ξεχωριστά, ενώ πια, τον τελευταίο μήνα, έχουμε στη διάθεσή μας ικανοποιητικό αριθμό rapid test για να τα κάνουμε όπου χρειάζεται. Σε αυτό τον ξεχωριστό χώρο εξετάσεων ανιχνεύουμε μέσα από τα rapid test πολλά ασυμπτωματικά παιδιά. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάθε παιδί που νοσεί από κορονοϊό θα νοσηλευτεί. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού είναι πολύ λίγα, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, τουλάχιστον έως 10 ετών, είναι ασυμπτωματικά και το περνάει πολύ ελαφρά. Αυτά τα παιδιά, θα πάνε με οδηγίες στο σπίτι τους, όπως το ίδιο θα συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και με τη γρίπη» τονίζει.

«Τα περισσότερα COVID-19 περιστατικά που νοσηλεύουμε είναι βρέφη»

Η παιδίατρος μιλώντας στο Sputnik εξηγεί ότι τα περισσότερα COVID-19 περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο όπου εργάζεται είναι βρέφη.

«Τα περισσότερα COVID-19 περιστατικά που νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή είναι βρέφη, κάτω των 3 μηνών μάλιστα, τα οποία το μόνο που τα ταλαιπωρεί είναι ο πυρετός. Το θετικό, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ο κόσμος, ανάμεσα σε άλλα και λόγω του φόβου του να προσέλθει στα νοσοκομεία, έρχεται πια αν ο λόγος είναι σοβαρός. Στην προ κορονοϊού εποχή, σε αντίστοιχο μήνα, βλέπαμε σε κάθε εφημερία 250 με 300 παιδιά το 24ώρο. Από αυτά τα παιδιά το πολύ να κάναμε εισαγωγή σε 40. Τώρα εξετάζουμε κατά μέσο όρο 80 με 90. Και μπορεί τα τακτικά ιατρεία να έχουν μειωθεί, αλλά τα διατηρούμε με “νύχια και με δόντια” γιατί υπάρχουν κι άλλα νοσήματα που πρέπει να φροντίσουμε» δηλώνει.

«Οι μειωμένες προσελεύσεις λοιπόν έφεραν και πολύ μικρότερους χρόνους αναμονής. Σε αυτή τη φάση, πάνω από το 70% των παιδιών που βλέπουμε θα χρειαστεί τελικά νοσηλεία. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν ιατρικά ζητήματα -νευρολογικά- που απαιτούν νοσηλεία: σπασμοί, ογκολογικά, αναπνευστικά, βαριές γαστρεντερίτιδες, βαριές ουρολοιμώξεις» καταλήγει.

Πηγή: sputniknews.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ