fbpx

Απαγωγή παιδιού στο διαζύγιο: Πώς να την αποτρέψεις και να κρατήσεις το παιδί σου ασφαλές-απαντήσεις σε ερωτήσεις

| 9 Νοεμβρίου 2020
ADVERTISEMENT

Όταν είσαι γονιός σε ένα επεισοδιακό διαζύγιο και ακούς τη λέξη απαγωγή, το μυαλό σου πηγαίνει ή στις τόσες πολλές γνωστές ιστορίες απαγωγών που απασχόλησαν τα ΜΜΜ μέρα-νύχτα ή στο ενδεχόμενο της απαγωγής του δικού σου παιδιού από τον άλλο γονέα που ψάχνει τρόπο να σε εκδικηθεί. Μπορεί να σου κάνει εντύπωση αυτό που θα πω αλλά οι περισσότερες από τις μισές απαγωγές παιδιών δεν γίνονται από αγνώστους, αλλά από μέλη της οικογένειας (συνήθως από το μπαμπά ή τη μαμά του παιδιού). 

Ο λόγος που ένας γονιός αποφασίζει να απαγάγει το παιδί του είναι οι διαφορές που υπάρχουν με την άλλη πλευρά σε θέματα επιμέλειας, λόγοι εκδίκησης ή πολύ απλά… κακία. Το γεγονός ότι μπορεί και να γνωρίζεις τον απαγωγέα του παιδιού σου δεν αναιρεί τον τρόμο και την φρίκη που αισθάνεσαι όταν ανακαλύπτεις ότι το παιδί σου έχει εξαφανιστεί, ότι κάποιος το πήρε και δεν ξέρεις που το πήγε.


ADVERTISEMENT

Στην πραγματικότητα ο φόβος της απαγωγής κυριαρχεί στο μυαλό των περισσότερων γονέων, ειδικά των χωρισμένων με δυσεπίλυτες διαφορές και κακά διαζύγια. Σε μελέτη που έγινε το 14% των γονέων ισχυρίστηκε ότι η απαγωγή του παιδιού τους είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους.

Η απαγωγή ενός παιδιού από τον άλλο γονιό ή κάποιο συγγενικό μέλος είναι δυστυχώς, πιο συχνό φαινόμενο απ’ ότι νομίζουμε.

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για την αποτροπή της απαγωγής ενός παιδιού από το γονέα του είναι η διασφάλιση ότι το παιδί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου ανά πάσα στιγμή. Αν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να μιλήσει καλό είναι να έχει πάνω του ένα κινητό ειδικά για παιδιά (δεν μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, μπορεί όμως να καλέσει). Επίσης μη δεχτείς ποτέ να μην είσαι ενήμερος/η για το πού μένει το παιδί με τον άλλο γονιό. Πολλοί αναγνώστες μας λένε ότι ο άλλος γονιός από εκδίκηση, δεν τους ενημερώνει για τον νέο τόπο κατοικίας τους. Μην το δεχτείς ποτέ αυτό και συμβουλέψου τον/τη δικηγόρο σου.

Ένας άλλος τρόπος είναι να είσαι συνεπής στη συμφωνία που έχεις κάνει με τον/την πρώην σύζυγο ή στις δικαστικές αποφάσεις. Συχνά, ακόμα και το να αργήσεις να επιστρέψεις το παιδί μπορεί να θεωρηθεί απαγωγή ή απόπειρα απαγωγής.

Τέλος είναι σημαντικό τα παιδιά να κουβαλούν πάνω τους κάποιο είδος ταυτοποίησης σε ακραίες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που απομακρυνθεί από κοντά σου και το χάσεις ή σε περίπτωση που τα απομακρύνει από κοντά σου κάποιος με κακές προθέσεις. Καλό είναι αν είσαι εν μέσω ενός κακού διαζυγίου, πριν το παιδί φύγει για Σαββατοκύριακο με τον άλλον γονιό, να το φωτογραφίζεις ώστε να έχεις μια όσο το δυνατόν πιο πρόσφατη φωτογραφία του σε περίπτωση που συμβεί το κακό, που ευχόμαστε να μην συμβεί ποτέ. Όμως όταν ο/η πρώην έχει δώσει άσχημα δείγματα είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος/η για παν ενδεχόμενο.


ADVERTISEMENT

Επικοινώνησε με τον/τη δικηγόρο σου ώστε να σε ενημερώσει τι γίνεται σε περίπτωση που ο/η πρώην σύζυγος ή οι άλλοι συγγενείς αποφασίσουν ποτέ να διαπράξουν ένα τέτοιο έγκλημα και τί μπορείς να κάνεις εσύ από τη μεριά σου για να το αποτρέψεις όσο περνάει από το χέρι σου.

Τέλος, παρακάτω θα δεις κάποιες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που βρήκαμε στη διαδικτυακή πύλη https://e-justice.europa.eu/ και αφορά απαγωγή τέκνου από γονέα διαφορετικής υπηκοότητας.

Είστε ζευγάρι με πρόσωπο διαφορετικής υπηκοότητας, έχετε παιδιά και τώρα χωρίζετε; Ενδεχομένως, θέλετε να επιστρέψετε στη χώρα καταγωγής σας και να πάρετε το παιδί σας μαζί σας. Ωστόσο, εάν το πράξετε χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονέα ή την άδεια του δικαστηρίου, ίσως να παρανομείτε.


Πώς συμβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ στην πρόληψη της απαγωγής παιδιών;

Το δικαστήριο της χώρας όπου το παιδί είχε τη συνήθη διαμονή του πριν από την απαγωγή θα παραμείνει αρμόδιο έως ότου διευθετηθεί η υπόθεση της απαγωγής. Αυτό αποσκοπεί στο να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να απαγάγουν οι γονείς το παιδί τους με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερη απόφαση του δικαστηρίου στη δική τους χώρα.

Πώς μπορεί ένας γονέας να επιτύχει την επιστροφή του απαχθέντος παιδιού του;

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν κεντρικές αρχές (με εξαίρεση τη Δανία), οι οποίες βοηθούν τους γονείς που είναι θύματα διασυνοριακής απαγωγής παιδιών. Είναι δυνατή η κίνηση διαδικασίας για την επιστροφή του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί επί του θέματος εντός έξι εβδομάδων. Το δικαστήριο θα πρέπει να δώσει στο παιδί δυνατότητα ακρόασης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εκτός εάν αυτό αντενδείκνυται λόγω της ηλικίας και του βαθμού ωριμότητάς του.

Μπορεί το δικαστήριο της χώρας στην οποία μεταφέρθηκε το παιδί που έχει απαχθεί να αρνηθεί την επιστροφή του παιδιού;

Το δικαστήριο της χώρας όπου μεταφέρθηκε το παιδί μπορεί να αντιταχθεί στην επιστροφή του παιδιού, μόνον εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επιστροφή του παιδιού να το εκθέσει σε φυσική ή ψυχική δοκιμασία (άρθρο 13 στοιχείο β) της σύμβασης της Χάγης του 1980). Ωστόσο, η αίτηση επιστροφής δεν μπορεί να απορριφθεί εάν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του παιδιού. Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι το παιδί δεν πρέπει να επιστραφεί, πρέπει να επικοινωνήσει με το δικαστήριο της χώρας από την οποία έχει απαχθεί το παιδί.

Το δικαστήριο της χώρας από την οποία έχει απαχθεί το παιδί θα αποφασίσει στη συνέχεια σχετικά με την τελική έκβαση της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τις αποδείξεις και το σκεπτικό του άλλου δικαστηρίου. Ο δικαστής πρέπει επίσης να ακούσει το παιδί και αμφότερα τα μέρη.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι αυτομάτως εκτελεστή;

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου στη χώρα προέλευσης αναγνωρίζεται αυτομάτως και είναι εκτελεστή στην άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να απαιτείται κήρυξη της εκτελεστότητάς της («κατάργηση του exequatur»), υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαστής έχει εκδώσει πιστοποιητικό.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ