fbpx

Αν θες να ανεβάσεις φωτογραφίες του παιδιού σου στο διαδίκτυο, κάνε πρώτα αυτά τα βήματα

| 20 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Λίγες ώρες μετά τη γέννηση του γιου μου, η φωτογραφία του ήταν ήδη ανεβασμένη στο Facebook. Μερικά σχόλια ήταν από συγγενείς και άλλα από φίλους, που μας εύχονταν όλο χαρά: «Να σας ζήσει». Κι όμως, δεν έδωσα ποτέ τη συγκατάθεσή μου για τη δημοσίευση αυτής της φωτογραφίας.

Δεν λέω, ότι δεν έχω κάνει κι εγώ τα λαθάκια μου όσον αφορά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ανέβασα μια φωτογραφία του γιου μου, όταν ήταν ενός έτους να έχει βγάλει την πάνα του και να την έχει σηκώσει ψηλά σα λάβαρο. Κάποιοι γονείς βρήκαν την εικόνα ξεκαρδιστική, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι διαφώνησαν με το περιεχόμενο και μου την «είπαν».


ADVERTISEMENT

Οι εμπειρίες αυτές με έκαναν να το σκεφτώ λίγο καλύτερα. Από τη μία δεν ήθελα κανείς να ανεβάζει φωτογραφίες του παιδιού μου, που δεν εγκρίνω και από την άλλη, όσες ανέβαζα εγώ μία τις τόσες δέχονταν σωρεία θετικών, αλλά πιο πολύ αρνητικών σχολίων. Μου αρέσει να μοιράζομαι φωτογραφίες με τους φίλους και την οικογένειά μου, αλλά αξίζει τον κόπο;

Ο ρυθμός, με τον οποίο μοιράζεσαι φωτογραφίες, βίντεο ή και ιστορίες των παιδιών σου στα κοινωνικά μέσα είναι προσωπική σου επιλογή. Μερικοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να γίνονται viral στο ίντερνετ. Άλλοι πάλι, όπως εγώ, ανεβάζουν μια φωτογραφία κάθε 5 χρόνια, που λένε. Ίσως εσύ να είσαι κάπου στο ενδιάμεσο.

Όποια γραμμή κι αν ακολουθείς, είναι σημαντικό να σκεφτείς τις πιθανές συνέπειες, που έχει το υπερβολικά συχνό ανέβασμα του υλικού των παιδιών σου. Πριν κάνεις κλικ στη “δημοσίευση”, θυμήσου αυτές τις οδηγίες:


ADVERTISEMENT

Ζήτα την άδεια του παιδιού σου

Στα 4 τους χρόνια (αν όχι νωρίτερα), τα παιδιά έχουν άποψη για το τί θέλουν οι άλλοι να γνωρίζουν για εκείνα. Τα κοινωνικά μέσα δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Ρώτα το παιδί σου, αν νιώθει άνετα κι αν είναι εντάξει με αυτό, που θες να μοιραστείς με το κοινό σου, πριν κάνεις την ανάρτηση.

Αν το παιδί σου δεν μιλάει ακόμα, σκέψου το ενδεχόμενο να νιώθει ντροπή. Πώς θα ένιωθες, αν ήσουν παιδί και οι γονείς σου έδειχναν μια φωτογραφία σου σε όλους σου τους φίλους; Εάν η σκέψη και μόνο σου προκαλεί έναν μικρό δισταγμό, θα πρέπει πιθανώς να επανεξετάσεις τη στάση σου.

Είναι, επίσης, σημαντικό να βεβαιωθείς, ότι οι φίλοι και οι συγγενείς σου θα σου ζητήσουν την άδεια, πριν δημοσιεύσουν μια φωτογραφία του παιδιού σου.

Σκέψου μακροπρόθεσμα

Ό, τι ανεβαίνει, αποθηκεύεται και μένει για πάντα προσβάσιμο. Πριν κάνεις οποιαδήποτε ανάρτηση ή δημοσίευση, σκέψου, αν η συγκεκριμένη ανάρτηση ή δημοσίευση επηρεάσει την εικόνα του παιδιού σου, τις μελλοντική του σταδιοδρομία και τις σχέσεις του με τους άλλους. Μην ανεβάσεις ποτέ φωτογραφία του παιδιού σου σε αμφιλεγόμενες σελίδες ή κάπου, που δεν έχεις εμπιστοσύνη. Δεν θες να ζήσει αιώνια με τις συνέπειες της δικής σου απόφασης.

Σκέψου την πιθανότητα κατάχρησης

Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθούν ερήμην σου οι φωτογραφίες, που ανεβάζεις για διάφορους σκοπούς. Για παράδειγμα, στο Facebook, οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει φωτογραφίες και να τις αποθηκεύσει, ακόμη και αν δεν είστε φίλοι μεταξύ σας.

Ειδικά αν είσαι celebrity ή δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να είσαι 10 φορές πιο προσεκτικός/ή με τις φωτογραφίες, που ανεβάζεις. Ο δημοσιογράφος David French είδε να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες της 7χρονης κόρης του πειραγμένες με photoshop (την απεικόνιζαν σε θαλάμους αερίων), λίγες μέρες, αφού αντιτάχθηκε στο Donald Trump. Είναι τρομακτικό να χρησιμοποιούνται φωτογραφίες παιδιών για τέτοιους σκοπούς, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στις μέρες μας.

Μην ποστάρεις την τοποθεσία, στην οποία βρίσκεσαι

Οι ειδήσεις και οι ειδικοί φωνάζουν συνέχεια: «Μην ανεβάζετε ποτέ, που βρίσκεστε και για πόσο θα είστε εκεί. Οι κλέφτες καραδοκούν να μπουν στα σπίτια σας και να σας ληστέψουν. Μην βάζετε το χέρι σας στο στόμα του λύκου».

Πιο συγκεκριμένα, είναι μέγα λάθος να ανεβάζεις πληροφορίες στο Facebook τύπου πού πάει σχολείο ή φροντιστήριο το παιδί σου. Άθελά σου το βάζεις σε κίνδυνο. Άλλες πληροφορίες, όπως το πού μένεις, ποια καταστήματα είναι γύρω σου ή πληροφορίες σχετικά με τη γειτονιά σου, μπορούν να διευκολύνουν τους διαδικτυακούς «θηρευτές» να εντοπίσουν την οικογένειά σου. Αυτό ισχύει για τα check-in σε Facebook και Instagram. Εάν θες να μοιραστείς κάτι από τη ζωή σου ή του παιδιού σου, κάντο χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το πιο σημαντικό πράγμα, που πρέπει έχεις στο μυαλό σου, όταν αναρτάς φωτογραφίες του παιδιού σου, είναι η ασφάλειά του. Σκέψου το δύο και τρεις φορές, πριν μοιραστείς κάτι και κάνε ό, τι μπορείς, για να βεβαιωθείς, ότι το περιεχόμενο αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον του παιδιού σου.

Πηγή: lifehacker.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ