fbpx

Σερβιτόρα εξομολογείται: Γονείς αυτοί είναι οι κανόνες όταν βγαίνετε με τα παιδιά σας για φαγητό!

| 19 Μαρτίου 2019
ADVERTISEMENT

Μεγάλωσα σε μεγάλη οικογένεια εστιατόρων, αφού ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν για χρόνια μεγάλη αλυσίδα εστιατορίων. Το ίδιο και ο άντρας μου.

Για πολλά εργαζόμουν στην οικογενειακή επιχείρηση ως σερβιτόρα, αλλά μετά από πέντε γέννες δεν μπορούσα παρά να περιοριστώ στο ρόλο μου ως μαμά.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο, λίγο η οικογενειακή επιχείρηση, λίγο το πόστο μου ως σερβιτόρα τόσα χρόνια έμαθα κάποια σημαντικά πράγματα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και έχω 8 κανόνες να σας πω που πρέπει να θυμάστε όταν βγαίνετε με τα παιδιά σας για φαγητό:

  1. Τα παιδιά επιτρέπεται να είναι παιδιά

Δεν με νοιάζει η γνώμη του καθενός πάνω σε αυτό το θέμα. Τα παιδιά επιτρέπεται να ουρλιάζουν, να αναπνέουν και να παίζουν στον ίδιο χώρο με τους ενήλικες. Αν διαφωνείτε, υπάρχουν εστιατόρια και μπαρ που δεν επιτρέπουν την είσοδο στα παιδιά. Αν δεν έχετε υπόψιν σας κάποιο τέτοιο χώρο, πολύ ευχαρίστως να σας προτείνω έναν.

  1. Αν πεινάσει το μωρό σου, έχεις κάθε δικαίωμα να το θηλάσεις

Ήμουν πάντα από εκείνες που χαίρονταν όταν έβλεπαν άλλες μαμάδες να θηλάζουν τα μωρά τους οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Είσαι μαμά και θες να θηλάσεις το μωρό σου χωρίς καμία κουβέρτα, παλτό ή φουλάρι να σας καλύπτει. Κάν’ το. Εφόσον εντός του εστιατορίου όλοι τρώνε, δεν βλέπω το λόγο να μη φάει και το παιδάκι σου. Αν κάποιος είναι λίγο παραπάνω ευαίσθητος, έχει και σπίτι να κάτσει να φάει. Δίνουμε και πακέτο. Δεν θα αφήσεις εσύ το μωρό σου νηστικό επειδή κάποιος δυσφορεί ή είναι ανίκανος να δεχτεί το αυτονόητο.


ADVERTISEMENT

Αν κάποιος κάνει παράπονα επειδή μία μαμά θηλάζει το μωρό της, πολύ ευχαρίστως να τον οδηγήσω μαζί με το τραπεζάκι του στο μπάνιο για να δει πως είναι όταν μία μαμά αναγκάζεται να πάει εκεί για να ταΐσει το μωρό.

  1.  Πρέπει να είσαι πολύ αναίσθητος για να μην αφήσεις πουρμπουάρ

Πάμε τώρα στην άλλη πλευρά.

Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Είναι υποχρέωσή σου να αφήνεις έστω και το ελάχιστο πουρμπουάρ. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβεις ότι υπάρχουν άνθρωποι στο service, οι οποίοι ζουν οικογένειες από τα χρήματα αυτά. Δεν μιλάω για ανθρώπους, που δυσκολεύονται οικονομικά, για μονογονεϊκές οικογένειες ή άνεργους γονείς. Μιλάω για εκείνους που θα κάνουν έναν παχυλό λογαριασμό και θα φύγουν χωρίς να αφήσουν ούτε ένα ευρώ. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογία το ότι έχεις παιδί άρα δεν «βγαίνεις» γι’ αυτό και δεν αφήνεις πουρμπουάρ.

Μπορεί να εργάζομαι σε οικογενειακή επιχείρηση, αλλά ξέρετε πόσα έπαιρνα; 3 άντε 4 ευρώ την ώρα. Τι να περιμένεις από αυτά τα λεφτά; Πώς να τα βγάλεις πέρα; Είσαι και εσύ γονιός και καταλαβαίνεις. Γι’ αυτό με λίγα λόγια. Αν έμεινες ευχαριστημένος από το φαγητό και την εξυπηρέτηση, δείξ’ το αφήνοντας το καλύτερο μπουρμπουάρ που μπορείς.

  1. Πες μου μία και έξω τι χρειάζεσαι και μη με πηγαινοφέρνεις

Αφού με βλέπεις ότι τρέχω πέρα δώθε σαν το Βέγγο και δεν παίρνω ανάσα, γιατί με σταματάς κάθε φορά που βγαίνω από την κουζίνα για να μου ζητήσεις κάτι: ένα νερό, μία μερίδα πατάτες, μία μπύρα; Θα σε παρακαλούσα αν είναι δυνατόν να μου πεις μία και έξω όλα όσα χρειάζεστε και όχι λίγο-λίγο. Αν κάθε φορά που έρχομαι από την κουζίνα εσύ θες κάτι καινούργιο, πρέπει μόλις εγώ επιστρέφω, να βρω την παραγγελία σου και να προσθέσω αυτό το κάτι που παρήγγειλες. Ξέρεις πόσο χρόνο απαιτεί αυτή η διαδικασία; Έχω και άλλους να εξυπηρετήσω, δεν είσαι μόνο εσύ και η οικογένειά σου.

  1. Πρώτα θα ζητήσω την άδειά σου και μετά θα φέρω στο τραπέζι κάτι που παρήγγειλε το παιδί σου

Πολλά παιδιά έρχονται μέχρι την κουζίνα και παραγγέλνουν πράγματα εν αγνοία των γονιών τους. Ξέρω επίσης ότι πολλά παιδιά αγαπούν τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Μου έχει τύχει πολλές φορές να πάρω παραγγελία από ένα τραπέζι και το παιδί να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει γλυκό ή αναψυκτικό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξέρεις ότι ο σερβιτόρος οφείλει πρώτα να ρωτήσει εσένα, το γονιό και μετά να γράψει στο μπλοκάκι του αυτό που ζήτησε το παιδί. Από την εμπειρία μου πλέον μπορώ να καταλάβω πότε συμφωνεί ή όχι ο γονιός, αλλά και πάλι πρέπει, όπως και να ‘χει να τον ρωτήσω πριν κάνω οτιδήποτε.

Οι περισσότεροι γονείς όταν βγαίνουν με τα παιδιά τους για φαγητό έχουν ένα συγκεκριμένο μπάτζετ και δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’ αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που έρχονται σε δύσκολη θέση όταν τα παιδιά τους ζητούν πράγματα που δεν μπορούν να τους παρέχουν. Σε αυτή την περίπτωση αν δω ότι ο γονιός δυσκολεύεται, προσπαθώ να διευκολύνω τη ζωή του και αρνούμαι να εκτελέσω την εντολή του μικρού μας φίλου.

  1. Πάρτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα και τις πάνες των παιδιών σας σπίτι σας

Δεν ξέρω πως την έχουν δει πολλοί γονείς και μας αφήνουν στην τουαλέτα τις χρησιμοποιημένες πάνες των παιδιών τους στον πάγκο δίπλα απ’ τους νιπτήρες και δεν τις πετούν στα σκουπίδια. Επίσης όταν σκουπίζουν τις μύτες των άρρωστων παιδιών τους αφήνουν τα χαρτομάντηλα σχεδόν ανοιγμένα πάνω στο τραπέζι και φεύγουν. Αφενός δεν έχει καμία όρεξη ο άλλος που έρχεται να φάει να αντιμετωπίζει αυτό το θέαμα όταν μπαίνει στο μπάνιο ή κάθεται στο τραπέζι που δεν προλάβαμε να μαζέψουμε, ούτε και εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του κάθε παιδιού. Είναι υποχρέωση των γονιών να είναι καθαροί και τυπικοί όσον αφορά στα παιδιά τους.

  1. Το χάος που το παιδί σου θα αφήσει πίσω του φεύγοντας εγώ θα το καθαρίσω

Στο σπίτι αντιμετωπίζω πολλές παρόμοιες καταστάσεις. ‘Οταν τα παιδιά μου τελειώνουν το φαγητό τους η κουζίνα και το τραπέζι μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Γι’ αυτό σε παρακαλώ μη με αναγκάζεις να ζω το ίδιο στο χώρο εργασίας μου. Μέρος της δουλειάς μου είναι να σε εξυπηρετήσω, να ετοιμάσω το τραπέζι σου όταν φύγεις για μία άλλη οικογένεια, να είμαι ευγενική απέναντί σας και να φροντίσω να μείνετε όλοι ευχαριστημένοι. Καταλαβαίνω ότι παιδιά και ακαταστασία πάνε μαζί. Δεν με πειράζει καθόλου να καθαρίσω μία πατάτα που έπεσε κάτω ή ένα ποτήρι κόκα κόλα που χύθηκε στο τραπέζι σας. Το κάτι παραπάνω είναι που αρνούμαι να κάνω.

8. Προσπαθώ

Mπορεί εμείς οι σερβιτόροι να μην κάνουμε θαύματα, όπως οι γιατροί ή οι επιστήμονες, αλλά καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να είμαστε καλοί στη δουλειά μας και εσύ ευχαριστημένος/η. Ελπίζουμε να προσφέρουμε σε σένα και την οικογένειά σου την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και γευστική εμπειρία.

Aν μας δεις λίγο βιαστικούς, αγχωμένους ή όχι τόσο χαμογελαστούς όσο θες μη μας παρεξηγείς. Είναι το πόστο μας τέτοιο. Μην το χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογία για να μη μας αφήσεις ούτε ένα ευρώ. Να θυμάσαι ότι έχουμε και εμείς παιδιά να μεγαλώσουμε.

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ