Σχολικό βοήθημα: Ζητούν αναπροσαρμογή του ορίου του τεκμαρτού εισοδήματος!

0

Ερώτηση – αίτημα να αναπροσαρμοστεί το όριο τεκμαρτού εισοδήματος για το σχολικό επίδομα σε γονείς, ώστε να μην την χάνουν όσοι έχουν μόνο με την ιδιοκτησία ενός Ι.Χ. ή μίας μικρής κατοικίας κατέθεσαν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει άυξηση σε συγκεκριμένο μέγεθος, αλλά μπορεί να πάει το κριτήριο για το σχολικό επίδομα των 300 ευρώ μέχρι τα 9.000 ευρώ που είναι και το όριο της φτώχειας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η ερώτηση των 48 Βουλευτών

Προς τους κ.κ. Υπουργούς – Οικονομικών – Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων -Εργασίας  Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 3 & 4 του ν. 3016/2002 (ΦΕΚ. 110Α΄/17.05.2002) και στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 3879/21.09.2010 (ΦΕΚ. 163Α΄/21.09.2010) προβλέπεται ετήσια εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης  με την αριθ. 2/46354/00226/20.07.2012 Απόφαση του Υπ. Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. 2204Β΄/26.07.2012 διευκρινίζεται  ο τρόπος εξόφλησης των δαπανών για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης.

Τα παραπάνω ορίζουν ότι δικαιούχοι είναι γονείς και κηδεμόνες που είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν παιδί που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση (μέχρι το 16ο  έτος), με ετήσιο εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό) που δεν υπερβαίνει τις 3000 ευρώ.

Είναι εμφανές ότι το τεκμαρτό εισόδημα των 3000 ευρώ είναι υπερβολικά χαμηλό και σαν άμεση συνέπεια με δεδομένες τις τρέχουσες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε μια ενίσχυση που μπορεί να ανακουφίσει έστω και ελάχιστα την εισοδηματική τους κατάσταση.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την προστασία και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, ώστε να ανακαθοριστεί προς τα πάνω το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος και να επωφεληθούν της ενίσχυσης ομάδες με σοβαρές ανάγκες;

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Σημείωση: Να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η αύξηση του ορίου του τεκμαρτού εισοδήματος που πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει επίσης να σταματήσουν να λογίζονται ως εισόδημα τα επιδόματα μητρότητας, τα οικογενειακά επιδόματα κλπ. όπως επίσης να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμής των σχολικων βοηθημάτων, το οποίο πολλοί αιτούντες περιμένουν μέχρι και ένα έτος για να το εισπράξουν.

Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι αυτή τη στιγμή για να το εισπράξετε, μπορείτε να δείτε εδώ https://singleparent.gr/oikonomika/epidomata-paroxes/sxoliko-voithima-300-euro-ti-isxyei-gia-fetos-kai-pos-tha-to-eisprakseis/