fbpx

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε καραντίνα η μισή Δυτική Θεσσαλονίκη λόγω ελονοσίας;

| 15 Ιανουαρίου 2019
ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με την Έκθεση επιτήρησης της ελονοσίας (1) του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων), σε καραντίνα βρίσκεται η μισή σχεδόν Δυτική Θεσσαλονίκη λόγω της εμφάνισης επτά κρουσμάτων ελονοσίας, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.
Το πρόβλημα αναδείχτηκε μετά τις επείγουσες εκκλήσεις (2) για αιμοδοσία που απηύθυναν τα Τμήματα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αίμα.

Έκπληκτοι όσοι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης προσέρχονταν στα τμήματα αιμοδοσίας, διαπίστωναν πως δεν μπορούν να δώσουν αίμα.


ADVERTISEMENT

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμία, Βασίλης Δήμος, στις 10 Ιανουαρίου, έκανε σχετική αναφορά (3) για το θέμα επισημαίνοντας το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 340 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οι περιοχές σε καραντίνα, της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται περιμετρικά των εγκαταστάσεων των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και περιλαμβάνουν από τον Δήμο Δέλτα, το Καλοχώρι, Ν. Μαγνησία, Διαβατά και τη Σίνδο, από τον Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης τις περιοχές της Μενεμένης και του Δεντροποτάμου και από τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου τις περιοχές του Κορδελιού, τα Ελευθέρια, τη Διαλογή και περίπου τον μισό Ευόσμο, δυτικότερα από την οδό Μαιάνδρου και την συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Καραολή & Δημητρίου.

Πρόκειται για μια περιοχή με επιφάνεια περίπου 50τ.χ. και 100.000 κατοίκους.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τα στοιχεία (4) του ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρξαν επτά ασθενείς (έξι με P.vivax ελονοσία και έναν με P.non-falciparum) με πιθανό τόπο έκθεσης περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με έναρξη συμπτωμάτων των ασθενών εντός τριών εβδομάδων, κατά τις εβδομάδες 37 έως 40/2018 (15/09-05/10/2018). Η συγκεκριμένη συρροή κρουσμάτων θεωρείται ότι αφορά σε κρούσματα πρώτης γενιάς μετάδοσης (introduced)
Η ελονοσία (5) είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα. Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια [malaria (από τις ιταλικές λέξεις: mal + aria = κακός αέρας) από την πεποίθηση που επικρατούσε κάποτε ότι η ασθένεια προκαλούνταν από τον “κακό (δύσοσμο) αέρα” κοντά στα έλη.
Η ελονοσία προκαλεί συμπτώματα που συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, εμετούς και πονοκεφάλους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ίκτερο, επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή θάνατο.

Αν για κάτι φημίζεται η Δυτική Θεσσαλονίκη, είναι για τον «καθαρό αέρα» της. Έντονες είναι τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για την αποπνικτική ατμόσφαιρα με οσμές πετρελαίου και αερίου.

Από τις μετρήσεις (6) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκύπτει πως καταγράφηκαν υπερδιπλάσιες από τις επιτρεπόμενες τιμές για τα μικροσωματίδια PM10 (50 μg/m3 στον σταθμό μέτρησης του Κορδελιού με 120 μg/m3 καθώς και ασυνήθιστα αυξημένες τιμές των οξειδίων του αζώτου.

Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας όφειλαν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής για τα αυξημένα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και για τα μέτρα προφύλαξης από την ελονοσία. Φυσικά δεν έχουν πράξει τίποτα και για τα δύο…

(1)
http://www.keelpno.gr/…/Malaria_report_GR_2018_10_12_2018.p…

(2)
https://www.youtube.com/watch?v=J0ME-Bp5PsE

(3)
http://www.ert.gr/…/megali-elleipsi-se-aima-sta-nosokomeia…/

(4)
http://www.keelpno.gr/…/Malaria_report_GR_2018_22_10_2018.p…

(5)
https://el.wikipedia.org/…/%CE%95%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%BF%C…

(6)
http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=507

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ