fbpx

4 εύκολες συνταγές του Άκη Πετρετζίκη που λατρεύουμε γιατί γίνονται στο πιτς φυτίλι

| 10 Μαΐου 2018
ADVERTISEMENT

Τον Άκη Πετρετζίκη τον λατρεύουμε γιατί οι συνταγές του είναι απλές, κατανοητές και κυρίως, πετυχαίνουν όλες. Ξεχωρίσαμε τις 4 πιο εύκολες και γρήγορες για μονογονείς χωρίς χρόνο, που θα γίνουν και οι δικές σας αγαπημένες αλλά και των παιδιών!


Brownies με αβοκάντο χωρίς μίξερ

Χρόνος Εκτέλεσης: 15′ Χρόνος Αναμονής: 20′ Χρόνος Ψησίματος: 30′ Μερίδες: 6


ADVERTISEMENT

Συστατικά
  • 1 αβοκάντο, ώριμο
  • 85 γρ. σοκολάτα  κουβερτούρα 65% λιωμένη
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 2 αυγά μέτρια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. σκόνη αμυγδάλου
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 20 γρ. κακάο
  • 100 γρ. στέβια σε σκόνη
  • 45 γρ. δάκρυα σοκολάτας

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • 20 γρ. ξύσμα σοκολάτας
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 20×25 εκ. και κακαοβουτυρώνουμε.
  • Kαθαρίζουμε και πολτοποιούμε ένα αβοκάντο με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός το αβοκάντο με την λιωμένη σοκολάτα, το ηλιέλαιο, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την σκόνη αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τη στέβια, τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα με τα στερεά στο μείγμα με το αβοκάντο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και με μία σπάτουλα σιλικόνης το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει για 20 λεπτά και κόβουμε το brownie σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα και ξύσμα σοκολάτας.

Μελιτζάνες γιαχνί με πατάτες

Χρόνος Εκτέλεσης: 20′ Χρόνος Ψησίματος: 40′ Μερίδες: 6  

Συστατικά


ADVERTISEMENT

  • 4 μελιτζάνες
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 3 πατάτες μέτριες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3 ντομάτες μέτριες
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 300 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μαϊντανό

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι.
  • Τις κόβουμε στη μέση οριζόντια και στη συνέχεια σε φέτες πάχους 3-4 εκ.
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε κρύο νερό, τον χυμό από μισό λεμόνι και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά (αυτό το κάνουμε για να μη τραβήξουν πολύ λάδι στο μαγείρεμα).
  • Σουρώνουμε καλά τις μελιτζάνες και στύβουμε απαλά με τα χέρια να φύγουν τα πολλά νερά. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια  2-3 εκ.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  • Παίρνουμε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες και τις μελιτζάνες και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας.
  • Μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά ακόμα, ρίχνουμε το νερό, το ζωμό, τις τομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και υπόλοιπο ελαιόλαδο κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η πατάτα και να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σπαγγέτι πουτανέσκα σε 10 λεπτά

Χρόνος Εκτέλεσης: 5 ‘Χρόνος Ψησίματος: 5’ Μερίδες: 4

Συστατικά
  • 400 γρ. σπαγγέτι ολικής
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. ελιές, σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. ρίγανη, μόνο τα φύλλα
  • 1 κ.σ. βασιλικό, μόνο τα φύλλα
  • 1 κ.σ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 750 γρ. νερό
  • 1 κύβος λαχανικών

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε τα μακαρόνια σε μία μεγάλη πλατιά και βαθιά κατσαρόλα. Σε περίπτωση που δεν χωράνε μπορούμε να τα σπάσουμε στη μέση.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια.
  • Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το κονκασέ ντομάτας, τη ρίγανη, τον βασιλικό, το θυμάρι, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τέλος προσθέτουμε το νερό με τον κύβο λαχανικών. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή  φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 8-10 λεπτά ενώ ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.

Κεφτεδάκια γιουβέτσι

Χρόνος Εκτέλεσης: 10′ Χρόνος Ψησίματος: 70′ Μερίδες: 15

Συστατικά
Για τους κεφτέδες 
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. κιμά από κόντρα ή σπαλομπριζόλα
  • 4 κ.σ. φρυγανιά ή 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι γ.ο.χ. (για το αλεύρωμα)
Για τη σάλτσα
  • 4 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 3 πιπεριές κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 1 κύβο μυρωδικών
  • 1 ποτήρι νερού χυλοπίτες
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο που βάζουμε με ένα μέτριο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να πάρουν ελαφρύ χρυσό χρώμα.
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και το αφήνουμε σε ένα μπολάκι μέχρι να κρυώσει λίγο.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια καθώς και τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα και πλάθουμε κεφτεδάκια διαμέτρου 3 εκ.
  • Τους αλευρώνουμε καλά και τους τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει 1 εκ. σε βάθος ελαιόλαδο γυρνώντας τους ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν καλό χρώμα (3-4 λεπτά).
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
  • Βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα (εκτός από τις χυλοπίτες) σε μία φαρδιά μέτρια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
  • Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα πυρέξ μαζί με τους κεφτέδες και ένα ποτήρι νερό και σιγοψήνουμε μέσα στον φούρνο στους 200°C στον αέρα αφού προσθέσουμε και τις χυλοπίτες για 40 λεπτά ή μέχρι να βράζουν τα ζυμαρικά μας.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Tip: Δεν θέλουν πολύ αλεύρωμα τα κεφτεδάκια.. μη γεμίζετε βαθιά πιάτα με αλεύρι, κρίμα είναι να πάει χαμένο…Επίσης μπορούμε να περάσουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και το σκόρδο από το μούλτι.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ